Bursa își reia creșterea. Tranzacții mai mari pe piața de obligațiuni decât pe segmentul acțiuni

Bursa își reia creșterea. Tranzacții mai mari pe piața de obligațiuni decât pe segmentul acțiuni

Sursa foto: Sergei Babenko / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 dec 2020

Pe un impuls susținut de acțiunile Băncii Transilvania, indicii principali de la BVB au câștigat peste jumătate de procent și au atins a 2-a cea mai ridicată valoare de la începutul crizei noului coronavirus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În contextul în care pe sistemul bursei a fost procesată emisiunea de obligațiuni în valoare de 6,58 milioane euro a companiei imobiliare Impact Developer & Contractor (IMP26E), segmentul de la obligatar a adunat schimburi însumând 42,37 milioane lei (8,71 milioane euro), nivel care depășește rulajul de 30,92 milioane lei (6,35 milioane euro) al pieței de acțiuni care se află de la începutul lunii pe o tendință de declin al volumelor.

Cu o activitate de 5,1 milioane lei, titlurile de stat denominate în euro și scadente în anul 2025 (R2512AE) au reprezentat al 2-lea cel mai lichid intrument de la cota pieței de reglementate, fiind urmate îndeaproape și de obligațiunile guvernamentale cu maturitate în anul 2023 (R2312A) și care au cumulat transferuri de 4,61 milioane lei.

INFOGRAFIC Optimism în piețe: Euro și lira sterlină, la maximul ultimilor peste 2 ani în raport cu dolarul. Acțiunile globale urcă la un nou record istoric CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Optimism în piețe: Euro și lira sterlină, la maximul ultimilor peste 2 ani în raport cu dolarul. Acțiunile globale urcă la un nou record istoric

Piața a oferit o indicație despre cum ar putea arăta o bursă în care zona instrumentelor cu venit fix să devină precumpănitoare. Nu mai departe de săptămâna trecută, Mihaela Bîciu, membru în Consiliul de Administrație al BVB și director al casei de brokeraj TradeVille, intermediar al listării obligațiunilor în valoare de 8,19 milioane euro ale Patria Bank (PBK28E), avansa o astfel de perspectivă. „Ne bucurăm că avem încă un instrument care să contribuie la dezvoltarea pieței de obligațiuni; așteptăm cu nerăbdare momentul când lichiditatea zilnică pe obligațiuni va fi egală sau o va depăși pe cea pe acțiuni, evident în condițiile de creștere a fiecăreia dintre ele”, afirma atunci Bîciu.

VIDEO Interviu Profit LIVE TV. Yoni Assia, fondator eToro: Vrem să aducem primele acțiuni românești la tranzacționare pe platformă în 2021. Investitorii români s-au triplat anul acesta, în pandemie. Le plac firmele tech. Cash-ul nu mai e rege CITEȘTE ȘI VIDEO Interviu Profit LIVE TV. Yoni Assia, fondator eToro: Vrem să aducem primele acțiuni românești la tranzacționare pe platformă în 2021. Investitorii români s-au triplat anul acesta, în pandemie. Le plac firmele tech. Cash-ul nu mai e rege

Pe segmentul equity doar 3 acțiuni au ținut pasul cu piața obligatară. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,67%, până la prețul de 2,2650 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 8,59 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,72%, până la prețul de 1,3800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,37 milioane lei, și titlurile OMV Petrom (SNP) au câștigat 1,82%, până la prețul de 0,3630 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,22 milioane lei.

Sunt mișcări care în general au dat o direcție pozitivă a pieței la nivelul tuturor indicilor: +0,55% pentru indicele compozit BET Plus, +0,96% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 42.565,26 puncte, +0,83% pentru indicele energetic BET-NG și +0,57% pentru indicele reprezentativ BET. La valoarea de închidere de 9.642,66 puncte, indicele celor mai lichide acțiuni românești, se află sub aspect tehnic pe o reacție din media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), pe care a testat-o în sesiunea precedentă, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa își reia creșterea. Tranzacții mai mari pe piața de obligațiuni decât pe segmentul acțiuni

Listate doar secundar la BVB, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au avut un  salt de 3,18%, pe un rulaj de 2,97 milioane lei. Tot pe un impuls puternic ascendent, +3,08%, titlurile MedLife (M) au închis la un nou maxim în cei 4 ani de prezență în ringul bursier de 60,20 milioane lei. Transferurile s-au ridicat la 2,14 milioane lei într-o zi în care furnizorul de servicii medicale a anunțat că și-a suplimentat la 73% din participație deținerea la grupul Genesys din Arad după o achiziție a alte 5% din titlurile acestei societăți. Raliul exploziv care aduce pentru MedLife o valoare mai mult decât dublă față de cea de la listare, respectiv o capitalizare bursieră de 1,33 miliarde lei (274,00 milioane euro) a fost declanșat concomitent cu notificarea către piață a companiei că a pus la dispoziția statului spitalul MedLife Genesys din Arad pentru a deveni suport COVID.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
medlife
impact