2Performant intră pe bursă cu o valoare de 30 milioane lei. Compania vizează majorarea de aproape 4 ori a business-ului până în anul 2025

2Performant intră pe bursă cu o valoare de 30 milioane lei. Compania vizează majorarea de aproape 4 ori a business-ului până în anul 2025
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 dec 2020

În prima zi de tranzacționare pe piața AeRO a Bursei de Valori București, titlurile companiei 2Performant, care operează o platformă pentru comerțul online, au adunat schimburi însumând 3 milioane lei. Emitentul are o viziune de creștere care, însă, îi va epuiza resursele și o va face să nu fie profitabilă în următorii 2 ani. „Venim la bursă pentru a ne conecta cu o infrastructură de finanțare cu ajutorul căreia să creștem accelerat în următorii ani pentru a profita de fereastra de oportunitate extraordinară pe care o avem în față atât în România, cât și în regiune”, spune directorul fondator Dorin Boerescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La 5 ani și jumătate de la listarea Bittnet Systems (BNET) ca primă companie din sectorul IT de pe bursa românească, o altă firmă din domeniu, lider al pieței de marketing afiliat, 2Performant (2P), ajunge la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București. Platforma companiei înlesnește la câteva clickuri distanță colaborarea dintre magazinele care vor să-și dezvolte partea de vânzări online cu cei care pot asigura promovarea produselor lor în mediul digital.

Bogdan Aron, cel care strunește finanțele 2Performant, spune că societatea listată ieri este pentru marketingul online românesc ceea ce este Uber pentru activitatea de taximetrie și AirBnB pentru domeniul hotelier.

De ce finlandezii de la KJK cer la Rompetrol Well Services dividende „de toți banii”. O pățanie cu 30 milioane lei plasați de emitent la deținătoarea creanței din Libia CITEȘTE ȘI De ce finlandezii de la KJK cer la Rompetrol Well Services dividende „de toți banii”. O pățanie cu 30 milioane lei plasați de emitent la deținătoarea creanței din Libia

Dorin Boerescu, CEO și acționar principal cu o deținere de 38,73% din titluri, face comparația cu Glovo, care intermediază livrările de mâncare pentru restaurante. „Într-un fel similar cumva, 2Performant este o platformă care ajută magazinele online să colaboreze mai ușor cu specialiști în marketing digital pe baze transparente și măsurabile”, a declarat acesta la evenimentul de listare organizat de BVB.

Numai luna trecută, platforma 2Performant a generat aproximativ 145.000 de vânzări online în valoare de 8 milioane de euro și în contul cărora 1.500 de specialiști în internet au câștigat peste 500.000 de euro. „Avem un impact real în viețile a mii de utilizatori, dar și mai departe în industria de comerț online și în economia României în general”, a mai spus Boerescu.

Cum a arătat prima zi la bursă

Interesul din partea pieței a fost semnificativ la debutul în ringul bursier. Investitorii au introdus ordine în sistemul pieței și au ridicat valoarea schimburilor la 3,00 milioane lei, al 2-lea rulaj al pieței reglementate. Cotația s-a stabilizat la nivelul de 29,00 lei/acțiune, la care 2Performant are o capitalizare de piață de 30,58 milioane lei (6,28 milioane euro).

Fondată acum 12 ani sub numele 2Parale, firma a primit în acționariat investitori de portofoliu și de aceea are și un exercițiu îndelungat în relația cu finanțatorii. Boerescu promite o comunicare continuă cu investitorii și exerciții de piață care să îi permită extinderea, prima dintre acestea o majorare de capital chiar anul viitor. „Listarea noastră la bursă vine ca un pas firesc, după ce am parcurs ciclul normal de dezvoltare și de finanțare al companiilor de tech”, a mai spus directorul general.

Creștere consistentă a afacerilor în contextul pandemiei

În primul semestru, 2Performant a înregistrat o cifră de afaceri totală de 9,25 milioane lei, în creștere cu 37,49% față de cea de 6,73 milioane lei. Este un rezultat obținut și contextul în care politicile de carantinări motivate de pandemia COVID-19 a impulsionat vânzările online.

2Performant intră pe bursă cu o valoare de 30 milioane lei. Compania vizează majorarea de aproape 4 ori a business-ului până în anul 2025

Operațiunea de listare a fost asigurată de SSIF Goldring din Târgu Mureș, iar Virgil Zahan, directorul general al respectivei case de brokeraj, afirmă că 2Performant era pregătită deja de mai mulți ani pentru sosirea la bursă, cu 44 de acționari, evaluare realizată în circumstanțele unor investiții de portofoliu și structură de organizare respectând reguli de guvernanță corporativă. „2Performant este o companie de tehnologie care și-a confirmat anual potențialul de creștere și, le fel, adaptabilitatea la tot ce înseamnă aceste schimbări în mediul online”, mai spune brokerul.

Sectorul IT – o țintă pentru bursă

Compania navighează într-o piață în creștere. Sectorul tehnologic reprezintă 7,1% din Produsul Intern Brut, peste media europeană și Boerescu apreciază că este o șansă a României să recupereze decalajul pe care îl avem față de țările dezvoltate. „Este o industrie creativă care produce o valoare adăugată foarte mare și care profită de talentul tehnic remarcabil pe care-l au românii.” Deocamdată, deși sunt multe produse IT dezvoltate de români acestea nu se regăsesc ca beneficii pentru economia română.

„AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA CITEȘTE ȘI „AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA

În opinia sa, acest lucru este cauzat, pe de o parte prin faptul că firmele locale de tehnologie sunt finanțate de capital străin, ceea ce face ca profiturile în creștere să meargă în țările de proveniență ale acestui capital, ar pe de altă parte, valoarea intelectuală este exportată prin vânzarea de licențe. „Practic, tehnologia creată de români produce impact în alte economii.” Istoricul din ani 2007-2019 arată totuși că România are o majorare explozivă pe segmentul IT.

2Performant intră pe bursă cu o valoare de 30 milioane lei. Compania vizează majorarea de aproape 4 ori a business-ului până în anul 2025

Este și motivul pentru care BVB vrea cât mai mulți jucători din domeniu.  „Este un sector pe care dorim să îl vedem mai bine reprezentat la Bursa de Valori București”, spune Radu Hanga, președintele operatorului de piață BVB. El afirmă că pe piața de capital există resursele pentru a asigura finanțare pentru astfel de companii: „Vedem o acumulare mare de resurse în economia românească. Vorbim despre o valoare a depozitelor în sectorul bancar care se apropie de 250 miliarde lei, vedem fonduri de investiții de peste 40 miliarde lei, care se uită la investiții în piața locală și în companiile locale, vedem sectorul fondurilor de pensii care administrează peste 70 miliarde lei.”

Pe bursa românească vin străinii. Aduc bani din Kuweit. BlackRock este unul din numele mari care vor fi prezente. Banca Transilvania - câștigătorul cel mai important CITEȘTE ȘI Pe bursa românească vin străinii. Aduc bani din Kuweit. BlackRock este unul din numele mari care vor fi prezente. Banca Transilvania - câștigătorul cel mai important

Sub acest aspect, compania care a ajuns ieri pe piața AeRO se vede ca un antemergător. „Ne dorim listarea 2Performant să deschidă calea multor altor companii de tehnologie pe Bursa de Valori București; consider că aceasta este cea mai sănătoasă rută de finanțare pentru o companie de tech și cred că întâlnirea dintre capitalul românesc disponibil pe bursă și potențialul companiilor locale de tehnologie poate să aducă schimbări importante în economia României în următorii ani”, spune Boerescu.

Cum arată planul cincinal la 2Performant

Miza companiei este de a activa într-o piață internă a comerțului digital cu o creștere prognozată anuală de 22% până în 2025. Acesteia ar urma să i se adauge un aport superior din investițiile la nivel regional. Astfel, dacă veniturile din parteneriate externe reprezintă 11% din totalul cifrei de afaceri, acestea ar urma să se majoreze la 30% în interval de 5 ani.

„Noi credem în capacitatea noastră de a crește accelerat în următorii ani”, spune directorul financiar Aron, cu experiență relevantă ca investitor de portofoliu pe bursă. Planul de business prevede o majorare a business-ului la 75,09 milioane lei în 2025, de la 20,02 milioane lei cât este estimarea pentru afacerile din 2020.

2Performant intră pe bursă cu o valoare de 30 milioane lei. Compania vizează majorarea de aproape 4 ori a business-ului până în anul 2025

Reprezentanții 2Performant consideră că societatea corespunde așteptărilor investitorilor de portofoliu de la companiile de tehnologie, respectiv să aibă viziune, să se dezvolte rapid, să fie axate pe creștere. Cu toate acestea, prețul plătit va fi la nivelul profitabilității. Planul de afaceri anticipează pierderi pentru următorii 2 ani și profituri semnificativ abia în 2024, de 1,94 milioane lei și, respectiv 6,84 milioane lei.

„Investițiile necesare pentru dezvoltare vor afecta profitabilitatea imediată în anii 2021-2022 după care urmează o scalare a afacerii și o profitabilitate atinsă în 2023 și în continua creștere începând cu acel an”, spune Aron.

Obligațiunile emise de firma care deține marca Lăptăria cu Caimac ajung pe bursă CITEȘTE ȘI Obligațiunile emise de firma care deține marca Lăptăria cu Caimac ajung pe bursă

Pe de altă parte, compania vede ca avantaje principale ale listării la bursă nu numai accesul la finanțare, dar și la cooptarea și păstrarea talentelor de top în tehnologie. Prin vizibilitate și prin derularea unor programe de recompensare a angajaților cu acțiuni de tip „stock option plan” prezența la cota pieței este importantă, iar cei de la 2Performant identifică o similaritate de profil între cei care activează în domeniul digital și cei care investesc la bursă.

„Venim la bursă cu această echipă extraordinară, cu un model de business validat și cu o capacitate de creștere confirmată. Avem o experiență de ani de zile în lucrul cu investitorii și suntem recunoscuți pentru impactul pozitiv pe care-l avem în toate industriile în care activăm”, spune Boerescu.

Compania care deja are un free-float de 31,80% urmărește deschidere fațăd e investitori. „Ne dorim lichiditate pentru toți acționarii; ne dorim un număr mare de acționari. Noi operăm un market place și știm cât de importantă este lichiditatea”, conchide Aron.

2Performant intră pe bursă cu o valoare de 30 milioane lei. Compania vizează majorarea de aproape 4 ori a business-ului până în anul 2025

viewscnt
Afla mai multe despre
2performant
bvb
bursa
radu hanga