Bursa, la un nou maxim post-criză. Volume de aproape 10 milioane euro și salt neobișnuit ale acțiunilor producătorilor energetici

Bursa, la un nou maxim post-criză. Volume de aproape 10 milioane euro și salt neobișnuit ale acțiunilor producătorilor energetici

Sursa foto: Bram Janssens / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 iul 2019

Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat 3 sferturi de procent în ultima sesiune a unei săptămâni în care au atacat cu succes maximele post-criză. În a 2-a parte a sesiunii de tranzacționare, acțiunile OMV Petrom și alți producători energetici au avut un impuls de creștere mai pronunțat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicii americani au ajuns la maxime istorice, iar elanul la cumpărare al investitorilor s-a răsfrânt și asupra bursei românești. Este contextul în care, 2 zile la rând, indicele principal a înaintat pe noi maxime post-criză, pe volume sporite față de începutul de săptămână care a fost marcat de o retragere a lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 45,43 milioane lei (9,60 milioane euro).

Că este vorba de un fenomen de contagiune din piețele străine se vede din faptul că aprecierile au survenit într-un context de interes pentru acțiunile bancare ce, deținând ponderea indicelui MSCI pentru România, sunt folosite de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața loală de acțiuni.

EXCLUSIV iHunt, producător român de telefoane mobile, a vândut 10% din acțiuni în prima zi de listare. Proprietar: Nu mai vând, mă concentrez pe activitatea societății CITEȘTE ȘI EXCLUSIV iHunt, producător român de telefoane mobile, a vândut 10% din acțiuni în prima zi de listare. Proprietar: Nu mai vând, mă concentrez pe activitatea societății

Astfel, pe prima activitate de tranzacționare a zilei din piața reglementată, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,20%, până la prețul de 2,5050 lei/acțiune care dau instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,06 miliarde lei (2,55 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,59%, până la prețul de 13,54 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,11 milioane lei, pe segmentul regular. De asemenea, pe acest emitent s-a realizat și singurul transfer special din piața deal al sesiunii, în valoare de 5,37 milioane lei.

Cine sunt \ CITEȘTE ȘI Cine sunt "singaporezii" care vor Oil Terminal și pe cine au în spate. S-au lansat promițând investiții de jumătate de miliard de dolari, au active în portul Amsterdam și proiecte în Asia și Orientul Mijlociu

La nivelul indicilor, dinamica a fost ceva mai bună. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,76%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,75%, până la nivelul de 9.091,29 de puncte. Sub aspect tehnic explozia este de înțeles după ce indicele a depășit precedentul maxim din primăvara anului trecut. De regulă, o astfel de spargere de prag este însoțită de o mișcare puternică. Acesta este cazul de față, dinamica puternică fiind surprinsă de graficul mai jos care arată că indicele a accelerat mult depărtându-se de medii mobile relevante în proporții Fibonacci.

Bursa, la un nou maxim post-criză. Volume de aproape 10 milioane euro și salt neobișnuit ale acțiunilor producătorilor energetici

Este un suflu al pieței românești mai conectată mai degrabă la performanța burselor de peste Ocean decât la relativa derivă a piețelor europene, manifestă și în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii: +0,03% indicele Euro Stoxx 50, -0,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,38% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,07% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,07% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,10% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,82% pentru indicele indicele PX de la Praga.

La București, mișcările importante ale zilei au fost pe acțiunile producătorilor de energie. Evoluția este cel mai bine surprinsă de titlurile OMV Petrom (SNP). După o dinamică ușor pozitivă inițial, la jumătatea sesiunii un „spike” a aruncat titlurile companiei petroliere la un maxim al ultimilor 4 ani, de 0,4250 lei/acțiune. Este un impuls amendat rapid, dar ulterior cumpărătorii s-au regrupat și au ridicat ușor cotația prin cumpărări constante. Finalul sesiunii a a regăsit aceste titluri la prețul de 0,4070 lei/acțiune, cu 3,43% peste referință, în condițiile consumării unor volume echivalente cu 4,55 milioane lei. Evoluția intraday relatată mai sus este surprinsă de graficul atașat.

Bursa, la un nou maxim post-criză. Volume de aproape 10 milioane euro și salt neobișnuit ale acțiunilor producătorilor energetici

Dinamica a fost apropiată pentru indicele energetic BET-NG care a supraperfomat pieței cu o apreciere de 1,70%. Deși nu este clar că activările la cumpărare sunt în conexiune cu respectivul moment, cu o zi înainte consilierul premierului pe probleme de energie, Florin Ciocănelea, s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Creșteri au fost pe mai multe acțiuni cu profil energetic: +1,64% pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au închis la prețul de 11,18 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,35 milioane lei, +0,44%, până la prețul de 11,35 lei/acțiune, pe titlurile Electrica (EL), pe transferuri de 2,15 milioane lei și +1,52%, până la prețul de 33,35 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au adunat schimburi de 1,95 milioane lei.

RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publice CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publice

Pe al 4-lea rulaj al zilei, de 4,25 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 0,33%, până la prețul de 30,10 lei/acțiune, care este cu 24,75% sub cel de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus la cota BVB în mai 2017 compania care deține operatorul telecom RCS&RDS.

Tot în declin, de 0,91%, pe fondul unor transferuri de 1,78 milioane lei, au închis și titlurile Fondul Proprietatea (FP). Acestea s-au stabilizat la prețul de 1,0900 lei/acțiune, cu 9,92% sub sub prețul de 1,2100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată de emitent în perioada 15 iulie – 19 iulie pentru 150,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 1,65% din capitalul social.

Prin contrast, sesiunea a fost „verde” pentru celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții de la BVB, cele ale SIF. Cele mai lichide dintre acestea, cele ale SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 1,43%, până la prețul de 2,1300 lei/acțiune, cu impact favorabil al indicelui financiar BET-FI, care a urcat cu 0,66%, până la nivelul de 39.952,16 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
electrica