Bursa, pâș-pâș pe noi maxime. Volumele lipsesc

Bursa, pâș-pâș pe noi maxime. Volumele lipsesc
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 apr 2019

Indicele BET de la Bursa de Valori București a urcat pe un nou vârf de după seismul bursier propagat la sfârșitul anului trecut, însă după o sesiune indecisă, cu un avans de o amplitudine mică și activitate de tranzacționare redusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contextul extern favorabil activelor de risc a încurajat atingerea unor noi maxime ale acestui an la BVB, dar absența unor lămuriri asupra condițiilor noi de taxare ale mediului corporativ în domeniile bancar, energetic și telecom, conform unei revizuiri a ordonanței de urgență promovată în decembrie face ca amplitudinea acestui impuls să fie minor. (Supra)extinderea raliului început în februarie este iarăși ceva ce pune în alertă investitorii și îi face să fie precauți.

Sesiunea de azi a fost în consecință – ca și precedenta ședință – una neconcludentă. Indicele compozit BET Plus a câștigat numai 0,12%, iar indicele reprtezentativ BET a urcat cu 0,13%, până la nivelul de 8.156,05 de puncte. Sub aspect tehnic, tendința pozitivă rămâne în picioare, indicele acțiunilor blue-chip este susținută de mediile mobile relevante în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa, pâș-pâș pe noi maxime. Volumele lipsesc

Mișcarea timidă este și rezultatul absenței ordinelor consistente de cumpărare. Este ceva ce s-a resimțit la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,37 milioane lei (3,86 milioane euro), cu 59,42% mai mici decât activitatea medie zilnică de tranzacționare de 45,27 milioane lei (9,72 milioane euro).

Pe primul loc în clasamentul transferurilor, cu schimburi însumând 4,98 milioane lei, se află titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au apreciat cu 0,71%, până la prețul de 2,1400 lei/acțiune. Prin contrast, titllurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au lipsit din top 7 tranzacții, semn că prezența investitorilor instituționali nerezidenți – care tradițional folosesc acțiunile bancare pentru a lua expunere pe România – a fost redusă.

Conducerea Romgaz propune un dividend cu randament net de 12% CITEȘTE ȘI Conducerea Romgaz propune un dividend cu randament net de 12%

Este o absență surprinzătoare în circumstanțele în care în Europa a fost efervescență la cumpărare, cu indicele german DAX30 urcând cu 1,70%, până în zona de 12.000 de puncte, cea mai ridicată valoare a ultimelor 4 luni. În ansamblu, tabloul Bloomberg a fost „verde” pentru indicii continentali și regionali: +1,17% indicele Euro Stoxx 50, +0,37% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,84% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,54% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,05% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,49% pentru indicele PX de la Praga.

La București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,22%, până la prețul de 0,9240 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,14 milioane lei. Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF au avut, deși pe fondul unor schimburi reduse, aprecieri de o amplitudine mai mare, ceea ce a și tras în sus indicele financiar BET-FI, care a supraperformat pieței, cu un salt de 0,79%, până la nivelul de 35.945,31 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a închis doar marginal, +0,02%, peste referință. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petgrom (SNP) a pierdut 0,28% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale stabilizându-se la prețul de 0,3610 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,59 milioane lei.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un declin de 0,31%, până la prețul de 32,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,02 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,25 milioane lei în piața reglementată. Pe același simbol s-a realuizat și singura tranzacție speciala a zilei, în valoare de aproximativ 844.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica