Bursa pierde jumătate de procent. Nicio acțiune nu depășește reperul unor schimburi de 1 milion de lei

Bursa pierde jumătate de procent. Nicio acțiune nu depășește reperul unor schimburi de 1 milion de lei

Surtsa foto: Seemitch | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 apr 2023

Într-o zi cu multe adunări generale ale acționarilor, lichiditatea a fost slabă la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După mărirea presiunii la vânzare în ziua de marți, bursele dezvoltate au avut o sesiune de reveniri puternice, în principal la New York Stock Exchange, unde indicele S&P500 câștigă peste un procent și depășește din nou nivelul de 4.100 de puncte.

Bursa de Valori București nu s-a conectat la această tendință la cumpărare. Susținerea slabă la cumpărare – trădată de rulajul de numai 24,26 milioane lei (4,91 milioane euro) al pieței de acțiuni și în care niciun simbol nu a depășit reperul unor transferuri de 1 milion de lei – a făcut ca piața să intre în derivă, cu o alunecare ușoară a cotațiilor.

Farmaceutica Remedia acordă întregul profit din 2022 sub formă de dividende. Vin bani și din câștigul anului de pandemie CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia acordă întregul profit din 2022 sub formă de dividende. Vin bani și din câștigul anului de pandemie

Indicele compozit BET-XT a pierdut 0,36% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,50%, până la nivelul de 12.318,49 de puncte, unde, din punct de vedere tehnic, a trecut sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa pierde jumătate de procent. Nicio acțiune nu depășește reperul unor schimburi de 1 milion de lei

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,44%, până la prețul de 341,50 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 4,19 milioane lei, în prefigurarea alocării acțiunilor gratuite în contul majorării de capital la finalul săptămânii următoare. Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a votat la a 2-a convocare distribuirea unei treimi din profitul net de 365,75 milioane lei sub formă de dividende având un randament de 3%.

Emisiunile-record, cu valoare de 3 miliarde lei, din programul Fidelis sunt pe bursă la prețuri superioare celor de subscriere. Intrare în forță a emisiunilor din ediția cu cel mai mare succes din program CITEȘTE ȘI Emisiunile-record, cu valoare de 3 miliarde lei, din programul Fidelis sunt pe bursă la prețuri superioare celor de subscriere. Intrare în forță a emisiunilor din ediția cu cel mai mare succes din program

Tot în notă favorabilă, indicele financiar BET-FI a avansat cu 0,29%, până la nivelul de 51.097,67 puncte, în pofida faptului că cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,24% la nivelul capitalizăruii bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 2,0900 lei/acțiune o seisune în care au cumulat volume echivalente cu 4,11 milioane lei.

În schimb, 2 acțiuni ale unor companii cu capitalizare mare și procentaje importante în structura indicelui au fost cele care au reușit să ducă bursa „pe roșu”. Este vorba de titlurile OMV Petrom (SNP) ce au suferit un recul de 1,85%, până la prețul de 0,4878 lei/acțiune, pe a 3-a activitate a ședinței, de 3,02 milioane lei, și de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au scăzut cu 0,57%, până la prețul de 19,19 lei/acțiune, pe transferuri de 2,57 milioane lei.

În rest, pragul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de 3 acțiuni, toate cu închideri negative: -0,39%, până la prețul de 1,2800 lei/acțiune, pentru titlurile Evergent Investments (EVER), -0,13%, până la prețul de 38,80 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), și -0,33%, până la prețul de 45,65 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ultimul declin fiind în linie cu deprecierea de 0,36% a indicelui energetic BET-NG.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica