Bursa pierde un sfert de procent. Mișcări puternic divergente pe acțiunile bancare

Bursa pierde un sfert de procent. Mișcări puternic divergente pe acțiunile bancare

Sursa foto: Denisismagilov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 dec 2020

Pe volume în declin, indicii principali de la BVB au suferit corecții moderate. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD, cele mai tranzacționate de investitori, au avut tendințe de sens contrar.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele american S&P500 și-a consolidat câștigul recent care l-a adus pe istoria sa de peste 60 de ani, iar sentimentul este general pozitiv pentru activele de risc. Pe piața de capital românească nu există o conectare la acestă efervescență, iar acest lucru se vede în primul rând la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 19,00 milioane le (3,90 milioane euro), tendința investitorilor fiind aceea de a lua mâna de pe „butoane”, după publicarea rezultatelor alegerilor de duminică ce prefigurează o majoritate slabă în Parlament.

Impulsul a fost chiar de vânzare pe acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV), care a suferit un recul de 2,68%, până la prețul de 2,1750 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,88 milioane lei. Pe contrasens, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 3,06%, până la prețul de 14,84 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,97 milioane lei.

Pe bursa românească vin străinii. Aduc bani din Kuweit. BlackRock este unul din numele mari care vor fi prezente. Banca Transilvania - câștigătorul cel mai important CITEȘTE ȘI Pe bursa românească vin străinii. Aduc bani din Kuweit. BlackRock este unul din numele mari care vor fi prezente. Banca Transilvania - câștigătorul cel mai important

Din anihilarea respectivelor forțe în direcții diferite a rezultat un declin ușor pe ansamblul pieței. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,26% sub referință și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,25%, până la nivelul de 9.469,56 puncte, din punct de vedere tehnic aceasta nereprezentând mai mult de o simplă retragere după secvența recentă de aprecieri consistente.

Bursa pierde un sfert de procent. Mișcări puternic divergente pe acțiunile bancare

Indicele financiar BET-FI a subperformat doar ușor pieței, cu un recul de 0,36%, până la nivelul de 40.005,09 puncte. Și în acest caz a fost efectul unei anulări a tendințelor pe cele mai lichide 2 acțiuni, care au reunit fiecare o activitate cu puțin peste 1 milion de lei. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,37%, până la prețul de 1,3400 lei/acțiune și titlurile SIF Oltenia (SIF5) au scăzut cu 1,47%, până la prețul de 1,6700 lei/acțiune.

Indicele sectorului energetic BET-NG a coborât cu 0,53%, însă tendința sa a fost atenuată chiar de cele mai tranzacționate acțiuni. Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 0,3585 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 2,35 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat la prețul de 16,86 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,41 milioane lei.

Deși a primit astăzi un nou emitent în Agroserv Măriuța, firma care deține brandul lăptăria cu Caimac și care și-a listat obligațiunile în valoare de 3 milioane de euro, bursa a avut o zi sărăcăcioasă pe segmentul obligatar. Transferurile la acest capitol au fost de numai 2,26 milioane lei, din transferuri de nu mai puțin de 1,03 milioane lei s-au realizat pe titlurile de stat cu scadența în decembrie 2023 (R2312A) și listate în sesunea precedentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
sif oltenia
nuclearelectrica