Bursa românească a încetinit fără motorul german

Bursa românească a încetinit fără motorul german

Sursa foto: Ijansempoi / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 oct 2017

Într-o zi în care cea mai importantă bursă europeană, cea de la Frankfurt, a fost închisă de Ziua Națională a Germaniei, investitorii de la BVB au preferat să rămână în expectativă. Volumele au fost mai mici de 20 milioane de euro, iar oscilațiile la nivelul indicilor, nesemnificative.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu indicii principali într-o mini-etapă de consolidare, Bursa de Valori București a găsit un pretext bun pentru a se înscrie hotărât pe o direcție. Dacă investitorii activi pe piața de capital a Germaniei au avut astăzi o zi liberă, pentru sărbătorirea unificării țării în anul 1990, și alți jucători din piețele europene au ales să îi aștepte și să nu facă pași decisivi fără aceștia.

Este un comportament existent și la BVB, unde rulajul pieței de acțiuni de 19,72 milioane lei (4,30 milioane euro) a fost sub media perioadei, iar deviațiile la nivelul cotațiilor au fost mici și neconcludente. Astfel, indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,08%, iar indicele compozit BET Plus a avut o alunecare sub referință într-o dinamică încă și mai mică, de -0,05%.

PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro

Activitatea de tranzacționare a fost slabă, doar 5 emitenți depășind o valoare a schimburilor de 1 milion de lei. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,23%, până la prețul de 2,2150 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,64 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a pierdut 0,16%, închizând la prețul de 12,40 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,84 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 2,28 milioane lei.

EXCLUSIV Doar companiile de stat pentru care Guvernul a angajat finanțări internaționale ar putea rămâne cu manageri selectați prin concurs CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doar companiile de stat pentru care Guvernul a angajat finanțări internaționale ar putea rămâne cu manageri selectați prin concurs

Al 2-lea rulaj al zilei, de 2,50 milioane lei, l-au avut titlurile Electrica (EL), care au staționat pe nivelul de preț de 12,90 lei/acțiune al sesiunii precedente. Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,13%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,81%, până la prețul de 31,15 milioane lei, pe transferuri de 1,74 milioane lei. Reperul de 1 milion de lei al tranzacțiilor a mai fost depășit doar de titlurile concitadinei Transgaz (TGN), care au închis la prețul de 400,00 lei/acțiune, același cu referința de ieri.

Titlurile fondurilor închise de la BVB abia au însumat împreună tranzacții cu puțin peste 1 milion de lei, una dintre cele mai slabe activități de tranzacționare din acest an. Indicele financiar BET-FI a suferit un recul de 0,58%, până la nivelul de 37.173,22 puncte, fiind tras în jos de cel mai lichid emitent din structura sa astăzi, SIF Oltenia (SIF5), ale cărui titluri au coborât cu 1,92%, până la prețul de 2,0400 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de numai aproximativ 470.000 de lei.

Titlurile Digi Communications (DIGI) au închis cu doar un pas de cotare peste minimul de la listare, respectiv la nivelul de 37,60 lei/acțiune, reper cu 6,00% sub prețul ofertei publice care a adus acest emitent la cota BVB în luna mai a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
bvb
bursa
romgaz
banca transilvania
electrica
brd
transgaz
sif oltenia
digi