Bursa românească – în relativă stagnare într-o zi de în care piața americană de acțiuni a fost închisă

Bursa românească – în relativă stagnare într-o zi de în care piața americană de acțiuni a fost închisă

Sursa foto: Wrangler / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 feb 2021

Indicii principali de la BVB au avut deviații minime față de valorile de referință de vineri, pe fondul unui declin al volumelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În prima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București, investitorii au ales să nu mute decisiv, în contextul în care și piețele financiare internaționale au fost lipsite de busola americană într-o zi de Sărbătoare Națională în SUA, în care New York Stock Exchange este închisă. Retragerea investitorilor s-a resimțit în primul rând la nivelul volumelor, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 35,47 milioane lei (7,28 milioane euro).

În absența ordinelor care să miște piața, aparența a fost de încremenire: +0,11% pentru indicele compozit BET Plus, -0,05% pentru indicele financiar BET-FI care s-a stabilizat la nivelul de 46.485,20 puncte, +0,53% pentru indicele energetic BET-NG și +0,08% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 10.500,70 puncte și unde este la numai la 2,89% de maximul istoric din anul 2007, așa cum se vede pe graficul lunat atașat.

Bursa românească – în relativă stagnare într-o zi de în care piața americană de acțiuni a fost închisă

Piața nu a fost, însă, nici pe departe în inerția pe care ar arăta-o indicii. Aplatizarea acestora mai degrabă este rezultatul anihilării unor forțe de sens contrar. Astfel, dacă titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 4,35%, până la prețul de 22,80 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,52 milioane lei, titlurile MedLife (M) s-au ajustat cu 5,66%, până la prețul de 10,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,15 milioane lei în piața reglementată în ziua alocării acțiunilor gratuite din majorarea de capital aprobată de acționari. Pe același emitent s-a realizat și singurul transfer special de pe segmentul deal în valoare cu puțin sub reperul de 1 milion de lei.

VIDEO Noutatea bursieră a începutului de deceniu: trading-ul de gloată. GameStop și de la capăt! CITEȘTE ȘI VIDEO Noutatea bursieră a începutului de deceniu: trading-ul de gloată. GameStop și de la capăt!

În aceeași linie, titlurile Transelectrica (TEL) au suferit un recul violent, de 3,75%, până la prețul de 28,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,69 milioane lei, însă pe contrasens titlurile BRK Financial Group (BRK) au avut un salt de 14,63%, până la prețul de 0,1105 lei/acțiune, pe o activitate de 1,34 milioane lei.

Un pluton în top 7 tranzacționare cu tranzacții între pragurile de 2-3 milioane lei afișează aprecieri consistente: +1,43%, până la prețul de 0,3905 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), +2,58%, până la prețul de 5,5600 lei/acțiune pentru titlurile iHunt (HUNT), +1,00%, până la prețul de 14,14 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) și +2,64%, până la prețul de lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP).

Mai aproape de volatilitatea redusă, așa cum aceasta a fost afișată de indici, s-au aflat cele mai tranzacționate 3 acțiuni ale ultimilor ani. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,2900 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 3,29 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,92%, până la prețul de 1,6150 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,49 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au stagnat pe nivelul de referință de 32,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,33 milioane lei.

Interes a existat și pe segmentul obligațiuni unde cele mai lichide instrumente financiare au fost titlurile de stat denominate în euro cu scadența în anul 2025 (R2512AE), cu transferuri însumând 3,65 milioane lei, și titlurile cu maturitate în 2023 (R2312A) care au adunat o activitate de 1,44 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transelectrica