Bursa românească începe săptămâna cu un declin de 1%. Nu mai este Vâlcov; sunt europenii

Bursa românească începe săptămâna cu un declin de 1%. Nu mai este Vâlcov; sunt europenii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 mar 2019

În contextul unei zile marcate de aversiune la risc pe piețele financiare internaționale, indicii principali de la BVB au pierdut aproape jumătate de procent. Impactul șocului extern s-a regăsit, însă, mai degrabă la nivelul volumelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piețele de acțiuni din Europa au deschis săptămâna de tranzacționare în linia tendinței de vânzare care a caracterizat sesiunea de vineri pe bursele mature. Indicii principali și regionali au avut închideri „pe roșu”: -0,16% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,42% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,18% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,15% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,27% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,78% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,28% pentru indicele PX de la Praga.

Unda de șoc a venit cu întârziere la București, unde impactul a fost marginal la sfârșitul săptămânii trecute. Ca și vineri, investitorii nu s-au repezit, totuși, la vânzare, iar acest lucru s-a răsfrânt asupra volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 29,59 milioane lei (6,22 milioane euro), cu peste o treime mai mic decât activitatea medie de tranzacționare zilnică de anul trecut.

Câștiguri din imobiliare. Impact Developer & Contractor distribuie jumătate din profit sub formă de dividende cu randament de 3%. Societatea pregătește și răscumpărări CITEȘTE ȘI Câștiguri din imobiliare. Impact Developer & Contractor distribuie jumătate din profit sub formă de dividende cu randament de 3%. Societatea pregătește și răscumpărări

Piața a importat tendința de depreciere din piețele mature, după ce picajul de la cumpăna dintre ani a fost catalizat de factori interni. În mod particular, conferința de presă de prezentare a așa-numitei „taxe pe lăcomie” din decembrie susținută de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și consilierul guvernamental Darius Vâlcov a produs o cădere a cotațiilor caracterizată de un investitor experimentat cu denumirea operațiunii de bombardare a Irak-ului din anul 2003, „Șoc și Groază”.

Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,93%, iar indicele reprezentativ BET s-au depreciat cu 0,96%, până la nivelul de 7.954,29 de puncte. Din punct de vedere tehnic, totuși, sesiunea bursieră de astăzi nu a schimbat nimic. Secvența pe termen scurt cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, care definește trendul pozitiv conform teopriei lui Dow rămâne intactă, iar cotația are un suport dinamic în media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).

Bursa românească începe săptămâna cu un declin de 1%. Nu mai este Vâlcov; sunt europenii

Tonul declinului de la BVB a fost dat de acțiunile bancare, preferate în ultimii ani de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe România. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,25%, până la prețul de 12,66 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,81 milioane lei. La acest nivel, dividendul brut de 1,64 lei/acțiune propus acționarilor are un randament net de 12,31%.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-au corectat cu 2,13%, până la prețul de 2,0700 lei/acțiune, pe transferuri de 3,57 milioane lei după mișcarea puternic ascendentă accelerată de propunerea de repartizare de câștig care presupune o remunerare a acționarilor cu o sumă aproximativ în echivalent cu întreg profitul net de 1,21 miliarde lei al instituției de credit.

Tot în corecție după un impuls în contextul propunerii de dividend sunt și titlurile Nuclearelectrica (SNN), care astăzi au închis cu 0,31% sub referință, la prețul de 9,71 lei/acțiune, într-o sesiune în care acestea au adunat schimburi de 5,63 milioane lei.

Pe contrasens, pe același segment energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a scăzut cu 0,69%, titlurile titlurile Electrica București (EL) au urcat cu 1,54%, până la prețul de 10,56 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,14 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,31%, până la prețul de 32,00 lei/acțiune, nivel la care dividendul brut de 4,17 lei/acțiune propus astăzi de conducerea companiei conferă acționarilor un randament net de 12,38%.

Deprecieri și pe acțiunile Fondul Proprietatea și SIF

Interes a existat și pe segmentul fondurilor închise de investiții, al cărui indice BET-FI a subperformat pieței, cu un declin de 1,20%, până la nivelul de 35.271,00 de puncte. Cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a suferit un recul de 0,34%, până la prețul de 0,8920 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 5,60 milioane lei. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat un număr de 3,68 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit 3,29 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

O depreciere de o amplitudine mai importantă, -1,43%, l-au avut titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au închis la prețul de 2,0700 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 1,34 milioane lei. Emitentul este mai sensibil la evoluția acțiunilor bancare listate în contextul în care la cumpăna dintre ani peședintele Tudor Ciurezu a majorat deținerile la BRD la un nivel de 3,80% din titluri și la Banca Transilvania până la 3,49% din capitalul social.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
electrica
sif oltenia
nuclearelectrica