3 categorii de dividende de la Conpet. Distribuția agregată aduce acționarilor un randament net de peste 9%

3 categorii de dividende de la Conpet. Distribuția agregată aduce acționarilor un randament net de peste 9%

Sursa foto: Teresa Kenney / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 mar 2019

Conpet va distribui 90% din profitul net obținut anul trecut sub formă de dividende, iar în paralel va mai acorda 2 dividende din rezerve.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În anii trecuți, statul a întâmpinat rezistență în îndeplinirea obiectivului de a încasa dividende cât mai generoase de la companiile din energie unde este acționar majoritar din partea conducerilor unor companii precum Nuclearelectrica (SNN), Transgaz Mediaș (TGN) sau Transelectrica (TEL). Pentru 2019, calea pare bătătorită cel puțin la Conpet Ploiești (COTE).

Transportatorul de țiței prin conducte vine dintru început cu propuneri de distribuție în limita plafoanelor maximale. Astfel, nu mai puțin de 90,8% din profitul net de 65,76 milioane lei obținut anul trecut, respectiv suma de 59,24 milioane lei ar urma să plece către acționari sub formă de dividende. Dividendul brut propus în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 23-24 aprilie este de 6,84285735 lei/acțiune.

Nu este singurul „purceluș” ce ar trebui să intre în posesia acționarului majoritar, statul român prin Ministerul Economiei, cu o deținere de 58,71%, și către investitorii de pe bursă. Astfel, Conpet va vira suma de 5,34 milioane lei către acționari de la capitolul rezervelor din reevaluare, cu un dividend brut de 0,49724205 lei/acțiune, iar o repartizare de 35% din banii înregistrați la capitolul „alte rezerve”, echivalentul a 1,10 milioane lei, va aduce în „cuferele” investitorilor câte un dividend brut de 0,12772779 lei/acțiune.

Valoarea agregată brută a acestor dividende cu dată a plății 27 iunie este de 7,4682718 lei/acțiune, care, calculată la nivel net și raportată la ultimul preț de închidere al titlurilor Conpet de 77,20 lei/acțiune conferă investitorilor un randament de 9,19%.

viewscnt
Afla mai multe despre
conpet ploiesti
bvb
bursa
petrol
ministerul economiei