Bursa românească închide săptămâna într-o notă de prudență, care caracterizează și piețele financiare internaționale

Bursa românească închide săptămâna într-o notă de prudență, care caracterizează și piețele financiare internaționale
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 oct 2018

Indicii principali de la BVB au avut deviații minore astăzi față de nivelurile de referință, investitorii manifestând ezitare într-un context extern incert.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Piața locală de capital a traversat cu succes șocul de vânzări de pe bursele mari de săptămâna trecută și închide nu departe de valorile maxime ale ultimelor 5 luni. Impulsul ascendent recent arată că investitorii încearcă să împingă piața mai sus, parametrii tehnici favorizând continuarea parcursului pozitiv început în iulie.

Totuși, ultimele 2 zile au fost caracterizate de o repliere a cumpărătorilor. După o corecție joi, astăzi am consemnat o sesiune de ezitare. Indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,02% sub referință, iar indicele reprezentativ BET a avansat marginal, cu 0,01%, până la nivelul de 8.600,27 de puncte, menținându-se încă deasupra mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), aș cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească închide săptămâna într-o notă de prudență, care caracterizează și piețele financiare internaționale

Este și contextul extern cel care a cauzat neclintirea de azi de la BVB. Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers, descria pentru Profit.ro traiectoria pieței: vânzări agresive la sfârșitul săptămânii trecute, recuperare în primele sesiuni ale acestei săptămâni care au șters aproape toată pierderea care pe indicele pieței de tehnologie Nasdaq din SUA era chiar și de 5%, pentru ca apoi să fie o ezitare la punctul de unde a survenit șocul bursier recent.

În aceeași notă de incertitudine a fost și ședința de astăzi la nivel european: -0,02% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,32% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,63% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,31% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,41% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,80% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,72% pentru indicele PX de la Praga.

6 lucruri pe care le știai despre investiții și care sunt date peste cap în lumea de azi CITEȘTE ȘI 6 lucruri pe care le știai despre investiții și care sunt date peste cap în lumea de azi

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, 38,92% din rulajul de 37,91 milioane lei (8,12 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost reprezentat de schimburile în valoare de 14,75 milioane lei pe titlurile OMV Petrom (SNP). Cotația celei mai importante companii petroliere românești a urcat cu 0,51%, până la prețul de 0,3950 lei/acțiune, în zona unor maxime locale.

Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,24%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,29%, până la prețul de 34,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,57 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 10,76 lei/acțiune pe tranzacții de 2,80 milioane lei.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,60 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,64%, până la prețul de 2,34 lei/acțiune. Având o volatilitate peste media obișnuită în această săptămână, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,21%, până la prețul de 0,9460 lei/acțiune, pe transferuri de 3,74%. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia Fondul este cel mai important emitent, s-a apreciat cu 0,50%, până la nivelul de 36.984,95 de puncte.

O activitate de tranzacționare de 1,56 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am înregistrat-o pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au scăzut cu 0,34%, până la prețul de 29,55 lei/acțiune. Cotația este cu 26,12% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată de compania care controlează operatorul telecom RCS&RDS în luna mai a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
digi
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica