Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, primește rating A3 de la Moody's pentru obligațiunile listate zilele acestea la BVB

Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, primește rating A3 de la Moody's pentru obligațiunile listate zilele acestea la BVB
scris 17 oct 2018

După ce agenția de evaluare financiară Fitch a acordat rating BBB obligațiunilor în valoare de aproape 145 milioane euro emise de International Investment Bank (IIB), instituție fondată în anii ’70 ca un FMI al blocului economic estic CAER, ieri a fost rândul Moody's Investor Service să le atribuie calificativul A3.

Investitorii care au realizat plasamente în obligațiunile emise de International Investment Bank (IIB), cu sediul la Moscova, la începutul acestui an află care este categoria de risc în care se află respectivele instrumente financiare. Astfel, Moody's Investor Service a acordat calificativul A3 atât pentru emisiunea în lei, cât și pentrui cea denominată în euro. Cu doar câteva zile înainte, competitorii de la Fitch au atribuit ratingul BBB respectivelor obligațiuni.

Pe data de 11 octombrie IIB a plasat către investitorii activi pe piața locală printr-un consorțiu de intermediere condus de BT Capital Partners o emisiune de obligațiuni denominată în moneda unică europeană în valoare de 80 milioane euro cu scadența în 2021 și având o dobândă fixă de 1,5026%, precum și o emisiune în moneda locală în valoare de 300 milioane lei, având maturitate similară și o dobândă egală cu indicele ROBOR la 3 luni plus 1,4%.

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de atac CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de atac

Înaintea acestei tranzacții, International Investment Bank, emitent constant în ultimii 3 ani pe piața de capital locală mai avea listate la Bursa de Valori București 4 emisiuni de obligațiuni cu valoare însumată de 711 milioane lei și 60 milioane euro. Este vorba de o emisiune de obligațiuni de 111 milioane lei cu scadența în 2018 care a fost lansată în 2015, 2 emisiuni de obligațiuni în valoare de câte 300 milioane lei, una listată în 2016 și una anul trecut, în timp ce, în premieră pentru piața de capital românească, banca având sediul la Moscova a realizat prima listare a unei emisiuni de obligațiuni corporative denominate în euro, prin sistemul de plăți Target2 Securities, în valoare de 60 milioane euro, scadentă în 2020, operațiune intermediată de BT Capital Partners.

Instituția de credit având un capital de 1,3 miliarde de euro și active de 1,1 miliarde euro, a fost fondată în anul 1970, când ar fi trebuit să fie echivalentul Fondului Monetar Internațional pentru blocul economic răsăritean CAER.

Acționarii SIF Oltenia au aprobat aproape în unanimitate vânzarea participației la BCR către Erste, tranzacție de 140 milioane euro. Ce spune președintele Tudor Ciurezu, care sunt interpretările în piață, când vin banii și cum vor fi folosiți CITEȘTE ȘI Acționarii SIF Oltenia au aprobat aproape în unanimitate vânzarea participației la BCR către Erste, tranzacție de 140 milioane euro. Ce spune președintele Tudor Ciurezu, care sunt interpretările în piață, când vin banii și cum vor fi folosiți

International Investment Bank, unde și România este acționar, a obținut finanțare, banii având ca destinație deschiderea unor linii de finanțare către Banca Transilvania și Eximbank, dar și reralizarea de operațiuni de trezorerie cu titluri de stat românești.

Instituția a finanțat, de asemenea, și companii din economia reală, precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group și MEP Retail, operatorul lanțului Profi.

International Investment Bank are și o poveste neplăcută pe piața de capital românească, respectiv finanțarea producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB), care la începutul anului trecut și-a cerut insolvența.

Anul acesta a fost foarte bun pentru emisiunile de instrumente obligatare la BVB. Astfel, compania imobiliară Globalworth, cel mai mare deținător de spații de birouri din România, a listat obligațiuni în valoare de 550 milioane euro. De asemenea, Banca Transilvania (TLV) a venit cu propria sa emisiune de obligațiuni însumând 285 milioane euro, în timp ce Primăria Municipiului București a adus la cota BVB o emisiune de titluri obligatare în valoare de 550 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
international investment bank
s&p
moody's
bvb
bursa
obligatiuni
rating