Bursa românească închide săptămâna într-o notă pozitivă, ajutată de revenirea consistentă a acțiunilor bancare

Bursa românească închide săptămâna într-o notă pozitivă, ajutată de revenirea consistentă a acțiunilor bancare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 oct 2017

Ultima sesiune de tranzacționare a acestei săptămâni de la Bursa de Valori București a adus o apreciere cu puțin peste un procent a principalilor indici. Titlurile Băncii Transilvania au ricoșat din minimul perioadei, +3,35%, după vânzările consistente consemnate recent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După ce a ezitat să se înscrie în trena elanului pozitiv al bursei americane și a altor active de risc, bursa românească a dat astăzi un semnal în sens ascendent. Indicii BET Plus și BET au urcat fiecare cu 1,01%, ultimul închizând la nivelul de 7.984,32 puncte.

Este o (încercare de) evadare dintr-o „capcană” în care indicele celor mai tranzacționate acțiuni de la BVB s-a blocat în ultimele 12 sesiuni și delimitată între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) care definește trrendul și pragul de suport din zona de 7.840 de puncte. Din punct de vedere tehnic, cel mai probabil scenariu este tot o etapă de consolidare, însă de data aceasta cu indicele prins între mediile mobile de viteză în proporție Fibonacci, de 21 de zile și, respectiv 55 de zile.

Bursa românească închide săptămâna într-o notă pozitivă, ajutată de revenirea consistentă a acțiunilor bancare

La închiderea „verde” de astăzi a contribuit din plin revenirea consistentă a acțiunilor bancare. Pe primul rulaj al zilei, de 8,76 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un ricoșeu de 3,35% din minimele locale, închiderea fiind la prețul de 2,3150 lei/acțiune. Instituția de credit s-a întors la o capitalizare de peste 10 miliarde lei, însă cotația încă este cu 9,21% sub ultimul maxim relativ de 2,5500 lei/acțiune consemnat în luna august.

Acțiunile bancare s-au aflat sub o presiune consistentă în ultimele săptămâni, iar exacerbarea trendului de vânzări concomitent cu creșterea indicelui de dobândă ROBOR la 3 luni peste reperul de 1,80%, un maxim al ultimilor 2 ani. Analistul financiar Călin Rechea atrăgea atenția pentru Profit.ro că băncile ar putea fi printre primele care să sufere în contextul unui climat al dobânzilor mai ridicate.

De ce scad acțiunile bancare. Primul șoc al majorării dobânzilor riscă să fie transmis chiar către bănci CITEȘTE ȘI De ce scad acțiunile bancare. Primul șoc al majorării dobânzilor riscă să fie transmis chiar către bănci

Într-un context al dobânzilor majorate, portofoliile de titluri de stat ale băncilor românești ar urma să se deprecieze, cu efecte negative asupra profitabilității instituțiilor de credit. „Capitalizarea nu cred că reflectă adevărata situație financiară”, mai spunea analistul care până în anul 2013 a lucrat pentru o bancă comercială din sistemul bancar românesc.

 

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 2,09%, până la prețul de 12,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,91 milioane lei. Vârful de vânzări s-a consemnat la jumătatea ședinței de tranzacționare de miercuri. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, declara pentru Profit.ro că se părea că piața se va înscrie pe un nou val de scădere, dar volumele au fost mici pe puseul descendent și totul s-a dovedit a fi un „foc de paie”.

PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro

Piața românească a recuperate astăzi, după ce anterior nu s-a cuplat la creșterile europene. Astăzi, indicia principalelor burse de pe continent au avut închideri divergente: -0,28% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,20% pentru indicele FTSE100 de la Londra și -0,36% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,65% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,17% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,06% pentru indicele PX de la Praga.

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 30,80 milioane lei (6,73 milioane lei), cu aproape o treime mai mic decât valoarea medie zilnicp de tranzacționare de 44,43 milioane lei (9,75 milioane euro) din intervalul ianuarie-septembrie 2017, potrivit raportului lunar al BVB publicat astăzi.

EXCLUSIV Doar companiile de stat pentru care Guvernul a angajat finanțări internaționale ar putea rămâne cu manageri selectați prin concurs CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doar companiile de stat pentru care Guvernul a angajat finanțări internaționale ar putea rămâne cu manageri selectați prin concurs

Într-o zi fără activitate pe piaț deal, pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,33 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 0,81%, până la prețul de 31,25 lei/acțiune. Tot pe segmentul energetic, al cărui indice BET-NG a câștigat 0,43%, titlurile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 1,04%, până la prețul de 29,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,86 milioane lei. Transferuri peste reperul de 1 milion de lei am mai consemnat pe titlurile OMV Petrom (SNP) și Conpet Ploiești (SNP).

Segmentul fondurilor închise de investiții a subperformat pieței, cu un avans de 0,23% al indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 36.919,94 puncte. Este consecința unui declin de 0,35% al capitalizării principalului emitent din structura sa Fondul Proprietatea (FP). Titlurile Fondului au închis la prețul de 0,8480 lei/acțiune o sesiune în care s-au schimbat pachete de titluri în valoare de 3,58 milioane lei.

Pe piața AeRO am consemnat tranzacții mult peste media de tranzacționare zilnică a respectivului emitent pe titlurile Comat Galați (COTM). Pentru suma de 1,04 milioane lei a fost schimbat un pachet de acțiuni reprezentând aproape 10% din capitalul social al firmei cu profil de activitate comerțul cu ridicata.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banca transilvania
brd
romgaz
calin rechea
romgaz
fondul proprietatea