Bursa românească își poate găsi o ancoră în dividende

Bursa românească își poate găsi o ancoră în dividende
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 feb 2016

Mișcarea de revenire consistentă a cotațiilor de la Bursa de Valori București din ultimele două săptămâni a fost amendată astăzi de o ședință de tranzacționare cu un declin de 1,76% al indicelui BET, în contextul unei reîntoarceri a sentimentului negativ în piețele financiare. Alexandru Ilisie de la OTP Asset Management mizează pe o orientare a investitorilor către companiile care oferă dividende.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raliul pieței românești din a doua parte a acestei luni a suferit astăzi un șoc de sens contrar, cotațiile suferind în medie un recul de 1,68% măsurat pe indicele BET Plus. Cinci ședințe consecutive de aprecieri și 7 zile de tranzacționare din 8 reușiseră să împingă indicele BET până la nivelul de 6.360,26 puncte, însă vânzări mai agresive au favorizat astăzi un declin al acestuia de 1,76%, până la valoarea de 6.248,45 de puncte.

A fost vorba despre o reacție în piața locală favorizată de revenirea în piețele financiare internaționale a aversiunii la risc. După un declin în jurul nivelului de un procent pentru piețele asiatice, bursele europene s-au tranzacționat în cea mai mare parte sub nivelurile de referință pentru ca prefigurarea unei deschideri negative la New York Stock Exchange să adâncească scăderile, cu cea mai mare amplitudine pentru indicele german DAX, respectiv 2,86%.

Este o reîntoarcere parțială a unui sentiment negativ care a caracterizat bursele la început de an 2016. "Anul acesta a debutat cu panică pe piețele internaționale de acțiuni, panică ce s-a propagat inclusiv pe bursa locală", a declarat pentru Profit.ro Alexandru Ilisie, manager portofoliu la OTP Asset Management România. El amintește că trendul descendent a fost mai accentuat decât cel al piețelor regionale, cu indicele BET suferind o scădere de 9%, similară cu cea a bursei din Austria și triplă față de derpecierea de 3% a indicelui MSCI Frontier Markets 100, din care fac parte 6 din cele mai mari companii românești.

Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos CITEȘTE ȘI Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

Revenirea scăderilor s-a suprapus cu o creștere a volumelor. În piața de acțiuni rulajul s-a ridicat la 31,28 milioane lei (aproape 7 milioane euro), în mare parte datorat tranzacțiilor speciale cu titluri Transgaz (TGN) din piața deal, efectuate cu 1,51% sub referință, în valoare de 8,98 milioane lei. Acțiunile transportatorului de gaz au adunat schimburi de 6,68 milioane lei și pe segmentul regular unde, de asemenea, au închis la prețul de 261,00 lei/acțiune.

În luna ianuarie, amintește Ilisie, transferurile cu acțiuni la BVB au totalizat 631,82 milioane lei, fiind cu 4% mai mari decât în decembrie, dar cu 11% sub activitatea de tranzacționare din ianuarie 2015.

Băncile trag în jos indicii

Cel mai lichid emitent de la cota pieței reglementate de la BVB din ultima perioadă, Banca Transilvania (TLV), a suferit și una dintre cele mai mari scăderi în sesiunea bursieră de astăzi, de 2,56%, până la prețul de 2,28 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 6,77 milioane lei. "O surpriză plăcută ar putea fi adusă de Banca Transilvania, care ar putea plăti un dividend atractiv din profitul pe anul trecut", a declarat Ilisie.

Celelalte trei titluri bancare de pe bursa românească abia au adunat împreună tranzacții de un milion de lei. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 1,72%, până la un nou minim al ultimelor 10 luni. Listate secundar la BVB, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) s-au depreciat cu 3,56%, în timp ce acțiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au staționat pe palierul de 0,1000 lei/acțiune, egal cu valoarea nominală, în așteptarea investitorilor pentru derularea unei oferte publice de preluare obligatorie de către noul acționar majoritar Nextebank ce controlează 54,79% din titluri.

Sectorul energetic aduce dividendele, dar și scăderile

Contextul este unul defensiv, dar și al unei oferte scăzute pentru oferirea de randamente. Ilisie se așteaptă ca în contextul dobânzilor reduse la depozitele la termen și la titlurilor de stat românești (3,3% la 10 ani) investitorii să se îndrepte către companiile care oferă dividende. Reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 16%, este în măsură să încurajeze această mișcare. "Conform rezultatelor preliminare pe 2015, ne așteptăm ca randamentul maxim al dividendului în cazul companiilor din indicele BET să fie înregistrat de Romgaz cu un randament brut de peste 10%", spune managerul de portofoliu.

Titlurile producătorului de gaze au pierdut astăzi 1,57% din avansul recent care le depărtaseră cu 5% de minimele de la listarea companiei, în noiembrie 2013. Cotația Romgaz a închis la nivelul de 25,10 lei/acțiune într-o zi cu volume echivalente cu 525.000 de lei, mult sub media ultimei perioade pe acest emitent.

Indicele sectorului energetic BET-NG a suferit astăzi un recul de 1,57%, apropiat de media pieței într-o zi în care și alți doi emitenți din componența sa - Transelectrica (TEL) și Electrica (EL) - au depășit o valoare a tranzacțiilor de un milion de lei.

Acțiunile SIF au avut scăderi de o amplitudine mai mică decât restul emitenților de la BVB, ceea ce s-a regăsit și într-un declin mai ușor (-0,26%) al indicelui financiar BET-FI care a închis la valoarea de 26.825,73 puncte. Din structura acestuia, titlurile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 0,95%, până la prețul de 0,728 lei/acțiune.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
otp am
alexandru ilisie
banca transilvania
transgaz
bvb
bursa