Bursa rupe o secvență de 7 sesiuni consecutive de scăderi și câștigă un modest 1%. Volume foarte mici

Bursa rupe o secvență de 7 sesiuni consecutive de scăderi și câștigă un modest 1%. Volume foarte mici

Sursa foto: Yurii Tymchuk | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 oct 2022

La BVB, piața este în derivă, cu alunecare a cotațiilor și lichiditate foarte slabă. Nivelul activității este parțial salvat de tranzacțiile de pe piața certificatelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele lumii s-au regăsit și vineri în aceeași notă de volatilitate ridicată care a caracterizat întreaga săptămână. Un raliu puternic în sesiunea europeană a fost brutal amendat în prima jumătate a orarului de tranzacționare de la New York Stock Exchange, când indicii principali au revenit pe „roșu”.

Prin contrast, bursa românească are propriul ei comportament raportat la aversiunea la risc. Investitorii se retrag de la „butoane”. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 17,86 milioane lei (3,62 milioane euro), cu cel mai lichid emitent, Banca Transilvania (TLV) adunând transferuri de doar 3,58 milioane lei într-o ședință în care cotația a urcat cu 1,19%, până la prețul de 16,94 lei/acțiune.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Digi Communications. Mai atractiv decât Deutsche Telekom, Vodafone și companii similare din Suedia, Finlanda, Olanda și Elveția, dar mai scump decât Orange Franța și Telekom Austria CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Digi Communications. Mai atractiv decât Deutsche Telekom, Vodafone și companii similare din Suedia, Finlanda, Olanda și Elveția, dar mai scump decât Orange Franța și Telekom Austria

Este, de fapt, amplitudinea existentă la nivelul întregii piețe, cu un avans de 1,05% a indicelui compozit BET-XT și un ricoșeu de 1,18%, până la nivelul de 10.670,83 a indicelui BET, care pune capăt unei secvențe de 7 sesiuni consecutive de scăderi.

Bursa rupe o secvență de 7 sesiuni consecutive de scăderi și câștigă un modest 1%. Volume foarte mici

O evoluție mai robustă, +3,14%, au avut-o titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 1,7740 lei/acțiune, pe fondul unor volume echivalente cu 2,30 milioane lei. Aceasta a favorizat aprecierea de 1,33%, până la nivelul de 47.581,37 puncte, a indicelui financiar BET-FI.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a subperfomat pieței, cu un ricoșeu de numai 0,57%. Din structura sa, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,12%, până la prețul de 0,4200 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,22 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,78%, până la prețul de 38,85 lei/acțiune, pe io activitate de 1,67 milioane lei.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Transgaz CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Transgaz

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit și de alte 2 acțiuni, ambele cu închideri pozitive: +2,44%, până la prețul de 1,2600 lei/acțiune, pentru titlurile Evergent Investments (EVER) și +0,18%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD).

Lichiditatea slabă de pe segmentul acțiuni a fost compensată parțial de transferurile în valoare de 6,20 milioane lei (1,26 milioane euro) realizate pe piața certificatelor unde 2 produse structurate emise de BRK Financial Group de tip turbo având activ suport indicele Dow Jones Average Industrial au avut tranzacții sporite, de 2,82 milioane lei și, respectiv 1,07 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
evergent investments