Vânzarea unei părți a Porsche s-a încheiat. Proprietarul a încasat o sumă uriașă, care plasează tranzacția pe primul loc în Europa, în segmentul IPO. Unde se duc banii. Statul german vrea să cumpere mai multe acțiuni VW

Vânzarea unei părți a Porsche s-a încheiat. Proprietarul a încasat o sumă uriașă, care plasează tranzacția pe primul loc în Europa, în segmentul IPO. Unde se duc banii. Statul german vrea să cumpere mai multe acțiuni VW
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 3 oct 2022

Vânzarea unei părți a constructorului de mașini sport Porsche s-a încheiat cu succes, un pachet reprezentând aproximativ 10 procente fiind tranzacționat luni pe bursă. În total, Volkswagen AG, proprietarul mărcii Porsche, a încasat aproximativ 19,5 miliarde de euro, o sumă uriașă care plasează tranzacția pe primul loc în Europa, în segmentul IPO.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

„Astăzi, un vis mare a devenit realitate pentru Porsche. Gradul nostru ridicat de autonomie ne pune într-o bună poziție pentru a ne implementa țintele în anii ce vin”, a declarat CEO-ul, Oliver Blume, la momentul listării la Frankfurt a Porsche AG.

Listarea inițială a mărcii Porsche a devenit cea mai mare tranzacție de acest tip din Europa, în termeni de capitalizare de piață, cu o valoare de 78 miliarde de euro, calculat pe baza prețului de vânzare inițial, de 82,50 euro. Au fost scoase la vânzare 12,5% din acțiunile emise, respectiv un total de 113.875.000 de acțiuni preferențiale fără drept de vot.

Noile Spring și Jogger, cu noul logo, vor fi livrate abia anul viitor și mai scumpe. Noile prețuri ale mașinilor Dacia în România CITEȘTE ȘI Noile Spring și Jogger, cu noul logo, vor fi livrate abia anul viitor și mai scumpe. Noile prețuri ale mașinilor Dacia în România

Prețul obținut de companie pentru acestea a fost de aproximativ 9,4 miliarde de euro. La principalii acționari ai VW Group, Porsche Holding SE, vehiculul de investiții al familiilor Porsche și Piech, a ajuns un pachet de 25% din acțiunile cu drept de vot, care au fost cumpărate însă cu un preț majorat cu 7,5%.

În total, VW Group a încasat aproximativ 19,5 miliarde de euro bani, din care peste 10 miliarde euro merg numai de la Porsche Holding SE, bani pe care acum compania trebuie să-i distribuie acționarilor, iar Adunarea Generală a Acționarilor trebuie să-i aprobe.

Înainte de demararea acestui IPO, s-a anunțat că va fi propusă o distribuire a unui dividend special, care să acopere 49% din încasările obținute din vânzare. Diferența va fi dirijată către investițiile necesare tranziției la propulsia electrică, la conducerea autonomă și la dezvoltarea de software necesar conectării automobilelor.

ULTIMA ORĂ Compania Aeroporturi București va discuta suspendarea prestării de servicii către TAROM și inițierea de acțiuni judiciare, inclusiv, dacă este cazul, cu cerere de declanșare a insolvenței. UPDATE Mesajul CNAB CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Compania Aeroporturi București va discuta suspendarea prestării de servicii către TAROM și inițierea de acțiuni judiciare, inclusiv, dacă este cazul, cu cerere de declanșare a insolvenței. UPDATE Mesajul CNAB

Cei 49%, adică aproape 10 miliarde de euro, vor fi împărțiți conform distribuției acțiunilor Volkswagen AG: Porsche Holding SE (familiile Porsche și Piech) dețin 31,4% din companie, Qatar Holding – 10,5%, Saxonia Inferioară (guvernul landului) – 11,8%, investitori instituționali străini – 27%, deținători privați – 16%, investitori germani instituționali – 3,3%. Asta înseamnă că principalii acționari, urmașii celebrului Ferdinand Porsche, vor primi circa 2,8 miliarde de euro, sumă cu care vor finanța o parte a sumei pe care au plătit-o la cumpărarea a pachetului de acțiuni Porsche.

Fondul de investiții din Qatar a făcut aceeași schemă, deoarece a anunțat că subscrie pentru un pachet reprezentând 4,99% din acțiuni, pe care a plătit 1,88 miliarde de euro. Fondul din Qatar va primi în schimb aproape un miliard de euro din acțiunile vândute.

La rândul său, landul german Saxonia Inferioară, care deține un pachet important, de 11,8% din VW AG, va primi peste un miliard de euro. Primele informații neoficiale arată că guvernul landului dorește ca banii să fie reinvestiți în acțiuni VW, care ar putea crește controlul asupra companiei, dar și beneficiile în bani în viitor. Votul din AGA nu are motive să creeze emoții acționarilor, deoarece distribuția drepturilor de vot este una favorabilă celor trei acționari principali.

Porsche Holding SE deține 53,3% din drepturile de vot, iar statul Saxonia Inferioară – 20%. Holdingul Qatar are un pachet la fel de consistent de acțiuni cu drept de vot: 17%. Doar 9,7% din acțiunile cu drept de vot sunt tranzacționate pe bursă, ceea ce înseamnă că propunerea va trece cu siguranță în ședința din decembrie.

Dacia Sandero și Duster au detronat legendarul Logan, pe piața din România. Tesla Model 3 a intrat, în premieră, în Top 10 al vânzărilor CITEȘTE ȘI Dacia Sandero și Duster au detronat legendarul Logan, pe piața din România. Tesla Model 3 a intrat, în premieră, în Top 10 al vânzărilor

Preț în scădere

În debutul celei de-a doua săptămâni de tranzacționare a acțiunilor Porsche, prețul acestora a scăzut sub nivelul de listare de săptămâna trecută, diminuând ușor valoarea de piață. Analiștii sunt de părere că scăderea prețului a fost determinată de oprirea susținerii din partea băncilor din consorțiul care a coordonat listarea.

Scăderea a dus prețul acțiunilor până la 81,10 euro, în prima parte a zilei, în a doua parte stabilizându-se în intervalul 81,5 – 82 euro, dar sub prețul de listare de 82,50 euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche ipo
actiuni porsche
listare porsche ag