Bursa s-a oprit în loc. Indicii sunt înțepeniți și volumele s-au redus drastic

Bursa s-a oprit în loc. Indicii sunt înțepeniți și volumele s-au redus drastic

Sursa foto: Yurii Tymchuk / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 oct 2020

Piața locală de capital nu s-a conectat la traiectoria favorabilă activelor de risc la nivel internațional, și indicii principali au rămas la valori apropiate celor de la sfârșitul săptămânii precedente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa este încremenită, deși în piețele externe de acțiuni este un elan la cumpărare. Într-o atmosferă negativă întreținută de autorități față de noul coronavirus, investitorii s-au retras de la butoane. Consecința este o prăbușire a volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,32 milioane lei (3,78 milioane euro), mai mic de jumătate față de valoarea medie zilnică de tranzacționare care a atras promovarea BVB la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell.

Fără ordinele semnificative, piața nu a avut forța de a se desprinde de reperele sesiunilor anterioare. În top 10 al transferurilor, o singură acțiune românească a avut o deviație mai mare de un procent de la referință.

TeraPlast solicită ajutor de stat pentru un proiect de investiții de 7,9 milioane euro în producția de țevi. Dintr-o schemă similară compania a crescut o linie de business pe care a vândut-o unei companii irlandeze CITEȘTE ȘI TeraPlast solicită ajutor de stat pentru un proiect de investiții de 7,9 milioane euro în producția de țevi. Dintr-o schemă similară compania a crescut o linie de business pe care a vândut-o unei companii irlandeze

Simptomatic pentru stagnarea pieței, cele mai lichide titluri au staționat la nivelurile de luni, respectiv la prețul de 1,3100 lei/acțiune titlurile Fondul Proprietatea (FP), pe fondul unor schimburi de 5,12 milioane lei și la prețul de 2,2450 lei/acțiune titlurile Băncii Transilvania (TLV), pe tranzacții de 2,82 milioane lei.

Că piața este inertă s-a văzut și la nivelul indicilor: +0,15% pentru indicele compozit BET Plus, -0,13% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la valoarea de 41.557,18 puncte, +0,10% pentru indicele energetic BET-NG și +0,18% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.885,36 puncte, unde sub aspect tehnic se găsește în zona mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa s-a oprit în loc. Indicii sunt înțepeniți și volumele s-au redus drastic

Dincolo de ezitarea acțiunilor românești, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au avut un salt de 4,10%, în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena, pe volume echivalente cu 1,10 milioane lei.

Pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au câștigat 0,46%, până la prețul de 0,3295 lei/acțiune, în contextul celui de-al 2-lea rulaj al pieței, de 2,91 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un declin de 0,37%, până la prețul de 16,30 lei/acțiune, pe o activitate de 1,31 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
erste
nuclearelectrica