Bursa s-a oprit în loc. Indicii sunt înțepeniți și volumele s-au redus drastic

Bursa s-a oprit în loc. Indicii sunt înțepeniți și volumele s-au redus drastic

Sursa foto: Yurii Tymchuk / dreamstime.com

scris 6 oct 2020

Piața locală de capital nu s-a conectat la traiectoria favorabilă activelor de risc la nivel internațional, și indicii principali au rămas la valori apropiate celor de la sfârșitul săptămânii precedente.

Bursa este încremenită, deși în piețele externe de acțiuni este un elan la cumpărare. Într-o atmosferă negativă întreținută de autorități față de noul coronavirus, investitorii s-au retras de la butoane. Consecința este o prăbușire a volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,32 milioane lei (3,78 milioane euro), mai mic de jumătate față de valoarea medie zilnică de tranzacționare care a atras promovarea BVB la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell.

Fără ordinele semnificative, piața nu a avut forța de a se desprinde de reperele sesiunilor anterioare. În top 10 al transferurilor, o singură acțiune românească a avut o deviație mai mare de un procent de la referință.

TeraPlast solicită ajutor de stat pentru un proiect de investiții de 7,9 milioane euro în producția de țevi. Dintr-o schemă similară compania a crescut o linie de business pe care a vândut-o unei companii irlandeze CITEȘTE ȘI TeraPlast solicită ajutor de stat pentru un proiect de investiții de 7,9 milioane euro în producția de țevi. Dintr-o schemă similară compania a crescut o linie de business pe care a vândut-o unei companii irlandeze

Simptomatic pentru stagnarea pieței, cele mai lichide titluri au staționat la nivelurile de luni, respectiv la prețul de 1,3100 lei/acțiune titlurile Fondul Proprietatea (FP), pe fondul unor schimburi de 5,12 milioane lei și la prețul de 2,2450 lei/acțiune titlurile Băncii Transilvania (TLV), pe tranzacții de 2,82 milioane lei.

Că piața este inertă s-a văzut și la nivelul indicilor: +0,15% pentru indicele compozit BET Plus, -0,13% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la valoarea de 41.557,18 puncte, +0,10% pentru indicele energetic BET-NG și +0,18% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.885,36 puncte, unde sub aspect tehnic se găsește în zona mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa s-a oprit în loc. Indicii sunt înțepeniți și volumele s-au redus drastic

Dincolo de ezitarea acțiunilor românești, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au avut un salt de 4,10%, în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena, pe volume echivalente cu 1,10 milioane lei.

Pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au câștigat 0,46%, până la prețul de 0,3295 lei/acțiune, în contextul celui de-al 2-lea rulaj al pieței, de 2,91 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un declin de 0,37%, până la prețul de 16,30 lei/acțiune, pe o activitate de 1,31 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
erste
nuclearelectrica