Bursa se corectează cu un procent după atacul la maximele ultimilor 13 ani

Bursa se corectează cu un procent după atacul la maximele ultimilor 13 ani

Sursa foto: Ezthaiphoto / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 ian 2021

Pe o mișcare negativă a acțiunilor Băncii Transilvania și OMV Petrom, indicele principal de la BVB a avut un impuls de retragere în ultima sesiune a săptămânii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Primele zile de tranzacționare din anul 2021 au adus bursa românească la cele mai ridicate valori de la criza financiară care a culminat în anul 2008 cu căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers, însă mișcarea nu a fost neapărat însoțită de entuziasm. Relativa apatie s-a văzut nu numai la nivelul sentimentului investitorilor, dar și la cel al volumelor.

Acesta este contextul în care piața a luat astăzi o pauză, indicii principali suferind o mișcare corectivă pe un rulaj de numai 38,38 milioane lei (7,26 milioane euro) al segmentului de acțiuni. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,92% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,95%, până la nivelul de 10.210,81 puncte. Este o retragere care nu schimbă imaginea de ansamblu în care bursa pregătește un atac la maximele istoric, așa cum se vede pe graficul lunar atașat.

Bursa se corectează cu un procent după atacul la maximele ultimilor 13 ani

Tendința de corecție a fost imprimată chiar de 2 motoare ale creșterii bursiere de anul trecut, respectiv titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au retras cu 1,30%, până la prețul de 2,2850 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,36 milioane lei, și cele ale OMV Petrom (SNP), care au suferit un recul e 1,38%, până la prețul de 0,3925 lei/acțiune, pe o activitate de 1,76 milioane lei.

CFA România și analiștii bancari: Abrogarea legii PSD prin care statul nu poate înstrăina participații la companii ar ajuta bursa CITEȘTE ȘI CFA România și analiștii bancari: Abrogarea legii PSD prin care statul nu poate înstrăina participații la companii ar ajuta bursa

Un declin peste media pieței, de 1,46%, l-au avut și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 30,35 lei/acțiune, în contextul unor volume echivalente cu 1,06 milioane lei. Astfel, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu o depreciere de 1,21%. Tot din structura sa, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 18,94 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței, de 6,37 milioane lei.

Tot la capitolul negativ, titlurile Norofert (NRF) au avut un recul violent, de 3,29%, până la prețul de 19,10 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri din piața AeRO, de 1,64 milioane lei, după un avans furibund care a condus la majorarea de 6 ori a capitalizării bursiere față de momentul listării de acum aproape un an de zile.

Oferta de răscumpărare de la Farmaceutica Remedia - subscrisă integral CITEȘTE ȘI Oferta de răscumpărare de la Farmaceutica Remedia - subscrisă integral

Ziua nu a fost într-atât de roșie, dacă avem în vedere că cele mai tranzacționate titluri ale ședinței, cu schimburi însumând 8,21 milioane lei, cele ale Fondului Proprietatea (FP), au staționat pe nivelul de 1,5000 lei/acțiune în zona maximului celor aproape 10 ani de prezență în ringul bursier. Aproape copiind inerția celui mai important emitent din structura sa, indicele financiar BET-FI a aluecat doar ușor sub referință, -0,01%, până la nivelul de 44.115,27 puncte.

Interesul investitorilor s-a menținut semnificativ pentru piața obligatară, unde titlurile de stat denominate în euro și scadente în anul 2025 (R2512AE) au adunat transferuri de 9,99 milioane lei. În același timp, rulajul pe obligațiunile guvernamentale cu maturitate în anul 2023 (R2312A) s-a ridicat la 1,92 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
nuclearelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz