Bursa se corectează ușor. Indicele reprezentativ BVB tras de gravitația exercitată de pragul de 8.000 de puncte

Bursa se corectează ușor. Indicele reprezentativ BVB tras de gravitația exercitată de pragul de 8.000 de puncte

Sursa foto: Grazvydas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 oct 2017

Indicii principali de la BVB au coborât cu 0,22%, fiind trași în jos de declinul de 0,42% al acțiunilor Băncii Transilvania, aflată pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu bursa americană într-o zonă a maximelor istorice, piața locală de capital dă semne de slăbiciune. Cotațiile ezită, iar rulajul pieței de acțiuni se cifrează la 25,88 milioane lei (5,64 milioane euro), asigurat în proporție de peste 50% de transferurilor pe segmentul acțiunilor bancare. „O liniște absolut totală. E înghețată piața. Volume foarte mici în ultima săptămână”, comenta tabloul Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring.

Fără o susținere deosebită la cumpărare, și indicii au avut o zi de retragere, declinul fiind de 0,22% atât pentru indicele compozit BET Plus, cât și pentru indicele reprezentativ BET. Ultimul indice a închis la nivelul de 8.004,84 puncte, fiind prins între 2 repere tehnice importante, respective mediile mobile exponențiale de viteză în proporție Fibonacci, de 21 de zile și, respective 55 de zile, așa cum arată și graficul atașat.

Bursa se corectează ușor. Indicele reprezentativ BVB tras de gravitația exercitată de pragul de 8.000 de puncte

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 10,98 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,42%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,20 miliarde lei (2,22 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) a staționat la prețul de 12,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,93 milioane lei.

Dinspre piețele europene nu a venit un suflu deosebit, închiderile fiind divergente și amplitudinile diferite: +0,24% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,06% pentru indicele FTSE100 de la Londra și -0,02% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,17% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,40% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,11% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,41% pentru indicele PX de la Praga.

Bursa japoneză a închis la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani CITEȘTE ȘI Bursa japoneză a închis la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani

Al doilea rulaj al zilei, de 7,03 milioane lei, l-au avut titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 0,12%, până la prețul de 0,8490 lei/acțiune. De la același capitol al fondurilor închise, titlurile SIF au suferit deprecieri de amplitudine chiar și mai mare, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI, pentru un recul de 0,46%, până la nivelul de 36.392,47 puncte.

Indicele energetic BET-NG a avut, în schimb, un declin apropiat de media pieței, de 0,27%. Cel mai lichid emitent din structura sa a a fost astăzi Transelectrica (TEL), cu transferuri în valoare de 2,24 milioane lei. Cotația a avansat cu 0,69%, până la prețul de 29,00 lei/acțiune, nivel indicat de Mesaroș de la Goldring drept rezistență peste care dacă se trece mișcarea ascendentă antrenată de la începutul lunii septembrie. „Cineva încearcă să ducă acțiunea în sus și nu reușește”, comenta brokerul.

Bursa se corectează ușor. Indicele reprezentativ BVB tras de gravitația exercitată de pragul de 8.000 de puncte

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
fondul proprietatea
transelectrica
dragos mesaros
goldring