Bursa testează piața pentru un nou val de aprecieri. Cumpărătorii deocamdată nu au oaste de susținere

Bursa testează piața pentru un nou val de aprecieri. Cumpărătorii deocamdată nu au oaste de susținere

Sursa foto: Fedor Sidorov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 mar 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat peste 1 procent, ajungând din nou în zona maximelor locale, însă volumele au fost unele dintre cele mai slabe din acest an, ceea ce arată încă o ezitare a investitorilor din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața bursieră românească pare a avea un mecanism intrinsec ce caută să digere efectele ordonanței de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ promovată la sfârșitul anului trecut de Guvern și care a precipitat o cădere abruptă a acțiunilor companiilor listate. Perspectiva revizuirii unei părți a legislației pentru sectorul bancar, energetic și schema fondurilor de pensii private a favorizat tendința de recuperare la nivelul cotațiilor.

Prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni de la Bursa de Valori București a arătat că „taurii” ar vrea să împingă piața mai sus. Indicii principali tatonează pentru depășirea celor mai ridicate valori de tranzacționare din acest an, iar un nou puseu pozitiv ar fi în măsură, practic, să anuleze întregul picaj bursier de la cumpăna dintre ani.

EXCLUSIV Teodorovici confirmă: Capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii poate fi negociată dacă administratorii înțeleg să investească în domenii prioritare pentru Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici confirmă: Capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii poate fi negociată dacă administratorii înțeleg să investească în domenii prioritare pentru Guvern

Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,10%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,16%, până la nivelul de 7.935,54 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor blue-chip tocmai a ricoșat din media obiolă exponențială de 5 zile (EMA5), care desemenează tendința pe termen scurt, fiorând un nou maxim la închidere pentru 2019 și deschizând calea pentru atacarea mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul și față de care indicele s-a depărtat major de la promovarea setul de oprevederi legale denumit de guvernanți „taxa pe lăcomie”.

Bursa testează piața pentru un nou val de aprecieri. Cumpărătorii deocamdată nu au oaste de susținere

Cumpărătorii au însă o problemă. Nu există deocamdată foarte multă susținere pentru un nou elan. În mod particular sunt alarmante volumele de astăzi. Rulajul de 12,25 milioane lei (2,58 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai slabe din ultimele luni.

Simptomatic pentru slăbiciunea pieței, într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, doar 2 acțiuni au avut transferuri mai mari de 1 milion de lei. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 1,70%, până la prețul de 2,0900 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,84 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,79%, până la prețul de 12,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 854.000 de lei.

O operațiune de răscumpărare inedită are votul acționarilor SIF Transilvania pentru a fi realizată în premieră pe piața de capital. Și o întrebare - \ CITEȘTE ȘI O operațiune de răscumpărare inedită are votul acționarilor SIF Transilvania pentru a fi realizată în premieră pe piața de capital. Și o întrebare - "Cine e ASF?"

Piața locală a beneficiat de un context favorabil pentru activele de risc. La nivel european, cu excepția indicelui PX de la Praga care a suferit un recul de 0,17%, principalii indici continentali și regionali au avut închideri „pe verde”: +0,63% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,37% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,66% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,75% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +1,32% pentru indicele BUX de la Budapesta.

O mișcare importantă a avut-o și cotația petrolului de tip Brent care la Londra a urcat către zona de 66,50 dolari/baril. Și la BVB, indicele sectorului energetic a avut un avans de 0,96% în linie cu media pieței, însă pe o activitate de tranzacționare fioarte slabă. Cel mai lichid emitent de astăzi, Nuclearelectrica (SNN), abia a adunat schimburi de aproape 670.000 de lei.

Indicele fondurilor închise de investiții a subperformat pieței, câștigând numai 0,57%, până la nivelul de 35.816,16 de puncte. Cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 1,13%, până la prețul de 0,8950 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,08 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
nuclearelectrica