Bursele nu surprind nervozitatea geopolitică

Bursele nu surprind nervozitatea geopolitică
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 aug 2016

Cotațiile din piețele de acțiuni se mențin la niveluri ridicate, care ignoră riscuri geostrategice în creștere, atrage atenția Claudiu Cazacu de la X-Trade Brokers. Lipsește o scânteie pentru ca neliniștea acumulată anterior să explodeze în ordine de vânzare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a închis o săptămână scurtată de Sărbătoarea Sfintei Marii de luni, în toate cele 4 ședințele de tranzacționare culoarea fiind „verde” la nivelul principalilor indici. Astfel, indicele reprezetativ BET a câștigat 1,75%, până la valoarea de 6.907,86 puncte, comparativ cu 6.789,05 puncte vinerea trecută.

Tendința s-a atenuat astăzi, când aprecierea a fost de 0,13% pentru indicele BET și 0,16% pentru indicele BET Plus. „Este o dinamică destul de lentă. E o perioadă de vacanță și de așteptare”, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România.

El spune că acest lucru nu s-a văzut numai la nivelul indicilor, ci și la cel al principalelor cotații. Niciunul dintre emitenții din componența indicelui BET nu a avut o oscilație mai mare de un procent deși la un moment dat piața agresivă cobora ceva mai agresiv.

Câștigurile din acest an ale celor 6 fonduri închise listate la BVB au depășit 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI Câștigurile din acest an ale celor 6 fonduri închise listate la BVB au depășit 1 miliard de lei

Într-adevăr, cel mai lichid emitent al pieței reglementate, cu transferuri de 5,10 milioane lei, acțiunea Electrica (EL), s-a apreciat cu numai 0,29%, până la prețul de 13,60 lei/acțiune, într-o zi în care și indicele energetic BET-NG a câștigat 0,23%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat pe nivelul de preț de 23,05 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,54 milioane lei.

„E o piață de vacanță, nu este o piață care să reflecte foarte multă lichiditate”, spune Cazacu. „Nu avem intrări mari, nu avem ieșiri mari”, continuă acesta.

Sunt mai degrabă schimburi de pachete între jucători cu orizonturi de timp investiționale diferite, ceea ce se reflectă în tranzacții pe piața deal.

Astăzi, activitatea de tranzacționare pe acest segment de creștere a fost una dintre cele mai bune din această vară. Pe Electrica au fost realizate transferuri de 8,10 milioane lei, în timp ce Transelectrica (TEL) a adunat schimburi de 6,55 milioane lei, iar pe BRD Groupe Societe Generale (BRD) tranzacțiile speciale s-au cifrat de 2,11 milioane lei.

Acestea au reprezentat cu ceva mai mult peste jumătate din totalul rulajului pieței de acțiuni, de 32,18 milioane lei (7,20 milioane lei). „Nu mi se pare extrem de interesant ce se întâmplă acum”, comentează Cazacu.

Producătorul de arme Kalașnikov deschide un magazin de suveniruri în principalul aeroport din Moscova CITEȘTE ȘI Producătorul de arme Kalașnikov deschide un magazin de suveniruri în principalul aeroport din Moscova

În opinia acestuia, principalele piețe bursiere ar urma să crească pentru următoarele săptămâni, într-un tablou relativ pozitiv, totuși înșelător. „Mi se pare că liniștea de acum nu reflectă riscurile și îndeosebi pe cele geopolitice”, spune Cazacu, amintind nu numai de criza de la Marea Neagră, dar și de ceea ce se întâmplă în China sau de militarizarea Japoniei.

Este pus pe gânduri mai ales de evenimentele din ultimele zile, cu exercițiile militare rusești din Peninsula Crimeea și cu avertismentul președintelui Ucrainei.

„Simt o nervozitate în creștere și bursele nu trepidează cum ar trebui”, zice analistul de la XTB, amintind și cum arată de fiecare dată deznodământul: „Este nevoie doar de o scânteie și neliniștea acumulată anterior explodează în ordine de vânzare”.

Băncile românești nu au fost contaminate de aversiunea la risc a investitorilor față de băncile italiene. Parcursul lor pozitiv din ultimele săptămâni a continuat astăzi cu o apreciere de 0,76% a titlurilor BRD, până la prețul de 10,58 lei/acțiune pe al doilea rulaj al zilei, de 2,63 milioane lei, și cu o atacare – pe volume echivalente cu 2,57 milioane lei - a unui nou maxim ex-dividend, de 2,40 lei/acțiune pentru Banca Transilvania (TLV), care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,75 miliarde lei (1,96 miliarde euro).

Cât interes există pentru România

Este elanul la care Cazacu se aștepta la începutul acestei luni, dar față de care este neîncrezător. „Atitudinea ar fi bine să fie mai prudentă în piață”, spune el.

Aparent, piața românească de acțiuni nu este exagerată, iar, prin prisma indicatorilor P/E și P/Bv care raportează prețul titlurilor la câștiguri și la valoarea contabilă, sunt mai degrabă subevaluate față de titlurile dn piețele mature, chiar peste niveluri care să depășească discountul de lichiditate sau discountul de țară. În mod normal, tendința lor ar fi ascendentă și de recuperare a ecartului față de alte burse europene.

Este, însă, o șansă din 3 ca tensiunile geopolitice să fie, finalmente, incluse în prețuri, prin valuri de vânzări în piețele mari care să afecteze și bursa de la București. Analistul de la XTB remarcă și reticența pe leu, moneda națională având un puseu de depreciere care a împins cotația peste nivelul de 4,47 lei pentru un euro în sesiunea de miercuri.

„Aceasta ar putea prefigura un interes mai mic pentru titlurile românești”, apreciază analistul. El aduce în discuție faptul că deja dobânzile mici pe leu nu mai creează un diferențial într-atât de atractiv care să acopere riscurile generale ale piețelor financiare și celor locale, având în vedere că deja România ar urma să treacă de vârful în care economia a resimțit favorabil stimulul fiscal de anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
claudiu cazacu
xtb
criza
romgaz
electrica
banca transilvania
brd
crimeea