Cerealele ucrainiene aduc profituri duble pentru operatorul fluvial TTS

Cerealele ucrainiene aduc profituri duble pentru operatorul fluvial TTS

Terminalul TTS1: Încărcare cereale, iulie 2022

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 nov 2022

Cea mai importantă companie de transport de la Dunărea inferioară, Transport Trade Services, surmontează seceta, declinul volumului pe segmentul mineralelor și limitările aduse de apa joasă. Pătrunderea în piață a cerealelor ucrainiene, care a ridicat tarifele, s-au reflectat pozitiv în bilanțul companiei, care raporteză pentru primele 3 trimestre o majorare de 92,0% a câștigului pretaxare EBITDA, la 215,1 milioane lei, de la 112,0 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Transport Trade Services (TTS) a realizat în primele 9 luni venituri la nivel consolidat de 644,33 milioane lei, cu 47,31% mai mari decât cele de 450,97 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Este o performanță cu atât mai bună dacă avem în vedere circumstanțele operării în acest interval și pe care emitentul le indică în raportarea trimestrială: seceta prelungită, reconfigurarea fluxurilor logistice ca urmare a războiului din Ucraina și nivelul neașteptat de redus al mărfurilor agricole din România intrate în piață în T3.

Remarcabil, monetizarea acoperă un declin de 17,10% a cantităților transportului fluvial, la 6,14 miliaone tone, de la 7,41 milioane tone. „Volumul de activitate al TTS a fost afectat de ieșirea din piață a două fluxuri importante de materii prime minerale cu o valoare cumulată de 1,25 milioane tone – materii prime siderurgice pe relația Ismail-Galați și bauxită pentru combinatul de alumină din Tulcea”, explică emitentul. "Aceste fluxuri însă se derulau pe distanțe scurte având o valoare adăugată mică."

Purcari își majorează cu o cincime afacerile la 9 luni, dar profitul se erodează. „Suntem foarte optimiști cu privire la 2023”, spune directorul Victor Bostan CITEȘTE ȘI Purcari își majorează cu o cincime afacerile la 9 luni, dar profitul se erodează. „Suntem foarte optimiști cu privire la 2023”, spune directorul Victor Bostan

Cu afaceri sporite și markje ameliorate, TTS obține un rezultat total global net de 136,18 milioane lei, cu 133,86% mai mare decât cel de 58,23 milioane lei din primele 3 trimestre ale anului listării 2021. Nu nsunt neapărat performanțe bilanțiere excepționale. „Nu anticipăm o înrăutățire a condițiilor de piață, având în vedere că dezechilibrul între cererea de servicii și limitările de capacitate ale ofertei este în continuare prezent”, este mesajul către investitori.

La data de 30 septembrie, TTS avea active totale de 971,83 milioane lei, în creștere cu 21,94% față de cele de 796,97 milioaone lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale s-au majorat cu 45,33%, la 195,38 milioane lei, de la 134,44 milioane lei.

OIl Terminal merge pe motorină: profit net majorat cu 50% în primele 3 trimestre CITEȘTE ȘI OIl Terminal merge pe motorină: profit net majorat cu 50% în primele 3 trimestre

„Privitor la volumul de activitate, anticipăm, în principal, o revenire la niveluri normale a volumului de materii prime minerale operate și transportate și ne așteptăm la o creștere a fluxurilor de cereale de proveniență ucraineană”, spune compania în raportarea trimestrială. Profit.ro a semnalat încă din vară angrenarea companiei în transportul cerealelor ucrainiene.

Transport Trade Services s-a listat în vara anului trecut la piața reglementată a Bursei de Valori București unde la ultima cotație de 11,00 lei/acțiune, are o capitalizare de 660,00 milioane lei (134,60 miliaone euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
tts
cereale
ucraina
bvb
bursa