Chimcomplex – cădere de profit în cea mai gravă recesiune a industriei chimice europene din ultimele 6 decenii. „Fără industrie, Europa se va prăbuși!”

Chimcomplex – cădere de profit în cea mai gravă recesiune a industriei chimice europene din ultimele 6 decenii. „Fără industrie, Europa se va prăbuși!”

Sursa foto: Tetiana Kitura | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 mar 2024

Într-un sector afectat de tăierea de la gazele ieftine rusești, afacerile Chimcomplex Borzești au coborât anul trecut cu 38,04%, la 1,40 miliarde lei, de la 2,26 miliarde lei în 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chimcomplex Borzești (CRC), societatea care a preluat activele Oltchim Râmnicu Vâlcea, raportează pentru 2023 venituri totale de 1,36 miliarde lei, în scădere cu 43,42% față de cele de 2,41 miliarde din exercițiul financiar precedent. "Suntem peste indicatori în contextul în care industria chimica europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele 6 decenii: cererea scade, investiții care se mută în alte regiuni, iar prețurile energiei și gazului sunt cu 400% mai mari decât în SUA, China și Țările Arabe”, spune în mesajul către investitori Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex.

Acesta a semnat, pe 20 februarie, împreună cu alți 72 de lideri din industrie, „Declarația de la Anvers” - un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază și asigurarea competitivității și rezilienței acestora în contextul schimbărilor geopolitice.

Rompetrol a revenit pe pierdere. Devalorizare puternică inclusiv de la suprataxare. Se gândește în continuare s-o atace CITEȘTE ȘI Rompetrol a revenit pe pierdere. Devalorizare puternică inclusiv de la suprataxare. Se gândește în continuare s-o atace

„Trendul de scădere a consumului început în a doua parte a anului 2022 s-a menținut până spre finalul anului 2023”, spune Vuza. Este o dinamică negativă ce vine într-un context general european unde cobinatele chimice, pentru a-și continua activitatea funcționează la jumătate din capacitate, iar 26 dintre ele s-au închis definitiv, cu 75.000 de salariați disponibilizați-

Este un șoc ce a afectat în primul rând Germania, cu o industrie chimică foarte puternică, dar care este aruncată în necompetitivitate, după ce i s-a tăiat accesul la gazele ieftine rusești. Economia germană a intrat anul trecut în recesiune, cu efect asupra activității din mai multe țări din UE.

Cu Portul Odesa închis, Socep Constanța și-a triplat profitul net în 2023 CITEȘTE ȘI Cu Portul Odesa închis, Socep Constanța și-a triplat profitul net în 2023

Impactul este resimțit în România de Chimcomplex. Compania și-a redus cheltuielile cu 38,65%, la 1,29 miliarde lei, de la 2,10 miliarde lei în 2022, dar aceasta nu a putut împiedica o cădere de 71,47% a rezultatului net, la 75,90 milioane lei, de la 266,06 milioane lei.

Industria chimică europeană a fost puternic afectată de creșterile costurilor la energie din anii 2021-2022, exacerbate în contextul sancțiunilor împotriva Federației Ruse, însă promisiunile a fost că Europa va putea surmonta deficitul energetic, prin importurile de gaz lichefiat din SUA. Este un scenariu care nu s-a materializat. „S-a înțeles acum, după 2 ani de dezinformare, că fără industrie Europa se va prăbuși!", spune Vuza, care prin compania CRC Alchemy Holding, înregistrată în Olanda, deține 84,99% din acțiunile Chimcoplex.

Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, și-a înjumătățit profitul net. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere - GRAFIC CITEȘTE ȘI Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, și-a înjumătățit profitul net. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere - GRAFIC

Semnalarea acestuia nu este unică. La ediția de anul trecut a Forumul Economic Mondial de la Davos, Ilham Kadri, CEO la gigantul franco-belgian al industriei chimice Solvay, atrăgea atenția asupra problemelor de competitivitate de pe continent. „Europa are o provocare uriașă și un risc uriaș de dezindustrializare”, afirma aceasta făcând trimitere că industria chimică este mama tuturor industriilor. „Fără industrie chimică nu există baterii pentru mașinile electrice, nu există hidrogen verde, nu sunt semiconductori.”

La data de 31 decembrie 2023, Chimcomplex avea active totale de 2,86 miliarde lei, cu 4,54% mai mici decât cele de 2,73 miliarde lei de la sfârșitul anului 2022. În același interval de raportare, datoriile pe termen lung au fost tăiate cu 14,30%, la 551,24 milioane lei, de la 643,20 milioane lei, și datoriile curente au urcat cu 13,99%, la 442,99 milioane lei, de la 388,61 milioane lei.

Chimcomplex este listată la cota pieței reglementate a Bursei de Valori București unde, la ultimul preț de închidere, de 19,00 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 5,79 miliarde lei (1,16 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
chimcomplex
bv
bursa
europa
stefan vuza
germania
industria chimica
solvay