În anul vânzării Hidroelectrica, Fondul Proprietatea a devenit o entitate de 6 ori mai mică. De cât cash dispune emitentul

În anul vânzării Hidroelectrica, Fondul Proprietatea a devenit o entitate de 6 ori mai mică. De cât cash dispune emitentul

Sursa foto: Leremy | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 feb 2024

Valoarea activului net a Fondului Proprietatea era, la finalul anului trecut, de 2,35 miliarde lei, față de cea de 14,57 miliarde lei din 2022, după ce societatea a înstrăinat cea mai valoroasă participație a sa, pachetul de 19,95% din acțiunile Hidroelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul Proprietatea (FP) mai avea, la 31 decembrie 2023, active totale de 2,96 miliarde lei, din care 1,79 miliarde lei îl reprezintă participații la companii, în cea mai mare parte dețineri la societăți necotate având capital majoritar de stat. Emitentul mai are constituite depozite bancare în valoare de 191,4 milioane lei, în timp ce suma de 547,6 milioane lei era cumulată în numerar și conturi curente.

Activele s-au redus de 5,6 ori, de la 14,68 miliarde lei la sfârșitul anului 2022, în primul rând după vânzarea într-o ofertă publică având o valoare de 9,28 miliarde lei a pachetului de 19,95% deținut anterior la Hidroelectrica (H2O). Este o mișcare ce a indus și o pierdere de 896,1 milioane lei Fondului, față de crezultatul total global de 2,77 miliarde lei din exercițiul financiar anterior.

Simtel Team și-a dublat afacerile și profitul net CITEȘTE ȘI Simtel Team și-a dublat afacerile și profitul net

„Pierderile aferente participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere în 2023 au fost determinate în principal de scăderea valorii participației în Hidroelectrica SA în urma evaluării acesteia înainte de reclasificarea în categoria active imobilizate deținute pentru vânzare în baza sumelor ce urmau a fi încasate în cadrul IPO, (impact 1,87 miliarde lei)”, explică raportarea anuală preliminară.

Datoriile totale ale Fondului au crescut de 5,4 ori, la 613,9 milioane lei, de la 114,1 milioane lei. Listat la începutul anului 2011 la cota BVB, Fondul Proprietatea a marcat deceniul de tranzacționare trecut când a fost cel mai lichid emitent, dar vânzările constante de active, urmate de distribuția cash-ului către acționari i-a redus treptat relevanța pe piața de capital românească. La ultimul preț de închidere al titlurilor sale, de 0,5060 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a FP este de 2,87 miliarde lei (577,46 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
hidroelectrica