"Colțul american" dispare de la BVB. Apple, McDonald's, Facebook, Coca-Cola, Microsoft vor fi retrase de la tranzacționare

"Colțul american" dispare de la BVB. Apple, McDonald's, Facebook, Coca-Cola, Microsoft vor fi retrase de la tranzacționare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 iul 2016

Tradeville va retrage începând de luna viitoare de la tranzacționarea pe Bursa de Valori București a acțiunilor americane aduse pe platforma locală în anul 2012. Decizia survine în contextul reglementării noi care impune decontarea în T+2, explică reprezentanții casei de brokeraj. „Cerere mai exista. Ne pare rău că a fost nevoie să luăm decizia asta.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Or fi venit americanii la Deveselu, dar acțiunile lor pleacă de la cota Bursei de Valori București. Apple, Bank of America, Facebook Inc., Google, Coca-Cola, McDonald’s, JP Morgan Chase & Co., Merck, Microsoft și Visa, nume aduse de casa de brokeraj Tradeville în urmă cu 4 ani pe piața locală, vor fi retrase de la tranzacționare începând cu 5 august, conform unei informări a operatorului de piață BVB.

Nu este o decizie pe care Tradeville a luat-o urmare a lichidității mici sau a absenței cererii, ci din considerente de reglementare. Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la intermediar, a explicat pentru Profit.ro că actualul ciclu de decontare T+2 existent la nivelul Depozitarului Central devenise incompatibil cu modalitatea de decontare din piața americană.

„Americanii decontează în T+3 și fac asta de sute de ani”, spune Dumitrescu, adăugând că negocierile pe care le-au avut cu partenerii de peste Ocean nu au fost în măsură să găsească o soluție pentru o decontare mai rapidă.

Tradeville era prinsă la mijloc pentru că ar fi trebuit să țină stocuri de acțiuni prea mari pentru a acoperi cererea, iar, de facto, cum închiderea la New York este mai târziu, pentru casa de brokeraj decontarea era de fapt în T+4. Cum sacțiunile pentru ratarea decontărilor în T+2 sunt destul de mari - suspendare de la tranzacționare ceea ce afectează atât intermediarul, cât și clienții - decizia a fost în consecință, ;i anume aceea de a retrage respectivele titluri de la BVB.

„A trebuit să închidem linia asta de business, pentru că riscul era mult prea mare față de eventualele beneficii”, a explicat directorul pentru Profit.ro.

Cu cât este vândut Zuzu CITEȘTE ȘI Cu cât este vândut Zuzu

Titlurile americane au fost aduse de Tradeville la cota BVB în primăvara anului 2012. "Proiectul pentru accesul la oportunitățile internaționale direct de pe piața bucureșteană a venit în urma solicitărilor clienților", declara atunci Victor Stănilă, PR Representative la Tradeville. Ulterior, în decembrie 2012, au fost aduse la cota BVB și acțiunile Facebook, la foarte puțin timp de la listarea lor pe piața Nasdaq de la New York.

Nici acum apetitul investitorilor pentru acțiunile americane nu a scăzut. „Cerere mai exista. Ne pare rău că a fost nevoie să luăm decizia asta”, ne spune Dumitrescu.

Ce se întâmplă cu investitorii care au acțiuni

Am acțiuni americane cumpărate la BVB. Ce fac acum cu ele? Întâi de toate, „acțiunile nu fug nicăieri”, ne spune interlocutorul nostru; vor rămâne înregistrate în secțiunea 2 la brokerul fiecărui acționar. Lui Florin, investitor cu aproape 20 de ani de experiență pe piața de capital locală, i s-a întâmplat acest lucru cu acțiunile OMV, retrase acum un an și jumătate tot de Tradeville de la tranzacționare. Le are încă. „Stau în continuare pe ele; iau dividende”, a precizat acesta pentru Profit.ro.

Pentru cei care nu vor să folosească decât platforma Bursei de Valori București, aceștia pot alege să-și lichideze deținerea. Tradeville va oferi până pe 4 august doar cotații de cumpărare, pentru ca investitorii să poată vinde. Au șanse mari să vândă în profit, pentru că indicii bursieri americani sunt la maxime istorice, chiar dacă nu toate acțiunile listate sunt foarte aproape de vârf.

Pentru cei care nu țin la execuție prin BVB, ei le pot transfera la orice intermediar care are o secțiune externă pentru a le tranzacționa pe mai departe. Chiar Tradeville oferă acest serviciu prin platforma sa, Startrade International. „Pentru cei care chiar nu au uitat de acțiuni într-un sertar, există posibilitatea să le încarce la noi sau la un alt intermediar”, precizează directorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
tradeville
ovidiu dumitrescu
bvb
bursa
apple
microsoft
facebook
google
visa
coca-cola