Corecția abruptă a acțiunilor Băncii Transilvania și o ajustare tehnică a titlurilor FP trag în jos Bursa la final de săptămână

Corecția abruptă a acțiunilor Băncii Transilvania și o ajustare tehnică a titlurilor FP trag în jos Bursa la final de săptămână
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 iun 2017

După creșterile consistente din ultimele săptămâni, indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,82%, cea mai importantă depreciere din acest an. Este un recul care rezultă atât din declinul cu 2,77% al acțiunilor Băncii Transilvania, cât și de corecția de 5,22% a titlurilor Fondul Proprietatea după data de înregistrare a operațiunii de returnare de aport de capital social în valoare de 0,05 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de Valori București închide o săptămână de tranzacționare scurtată cu o zi de vacanța de Rusalii și în care a avut un parcurs corectiv, cu 4 sesiuni din 4 având culoarea „roșie”. Cu declinul de azi de 1,82%, până la nivelul de 8.515,40 puncte, indicele reprezentativ BET a coborât în această cu săptămână cu 2,89% față de ultima valoare de închidere de 8.769,40 de puncte din mai, echivalent cu un nou maxim post-criză al bursei românești.

Indicele compozit BET Plus a pierdut, de asemenea, 1,84%, astăzi, într-o ședință de tranzacționare în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 46,40 milioane lei (10,17 milioane euro). Este o mișcare contradictorie față de ziua preponedernt pozitivă pentru piețele europene, cu închideri preponderent „pe verde”: +0,62% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,04% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,67% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,80% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,41% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,40% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,19% pentru indicele PX de la Praga.

Avertisment din America: Riscurile din piețele financiare sunt mai mari decât cele care au premers criza din 2008 CITEȘTE ȘI Avertisment din America: Riscurile din piețele financiare sunt mai mari decât cele care au premers criza din 2008

Declinul de azi al pieței a fost puternic influențat de coborârea cotațiilor a 2 emitenți cu procentaje importante în structurile indicilor. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat, pe transferuri de 7,02 milioane lei, cu 5,22%, până la prețul de 0,8720 lei/acțiune, în condițiile trecerii datei de înregistrare pentru operațiunea de returnare de aport la capitalul social în valoare de 0,05 lei/acțiune.

Corecție importantă pe acțiunile Băncii Transilvania

Cele mai mari tranzacții, în valoare de 13,94 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au corectat puternic, pentru a 4-a sesiune consecutiv, cu 2,77%, până la prețul de 2,8050 lei/acțiune. Cotația a pierdut 6,50% față de maximul istoric de 3,00 lei/acțiune care dădea băncii o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro).

Corecția abruptă a acțiunilor Băncii Transilvania și o ajustare tehnică a titlurilor FP trag în jos Bursa la final de săptămână

Declinul s-a accelerat pe măsură ce o știre venită încă din ultima parte a lunii trecute a căpătat notorietate în rândul investitorilor și anume aceea că OTP Bank este în cea mai favorabilă poziție pentru a prelua de la National Bank of Greece Banca Românească. Mare parte din creșterea bursieră din prima parte a anului a inclus în prețuri perspectiva ca Banca Transilvania să preia o bancă pentru a repeta povestea de succes a cumpărării „în sânge” a Volksbank, operațiune care a generat profituri consistente pentru instituția de credit 2 ani la rând, cu returnări de cash de peste 2 miliarde de lei către acționari.

Acțiunile BRD, pe maximele ultimelor 6 ani, titlurile Digi, pe cele ale ofertei publice

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat astăzi cu 0,91%, până la un maxim al ultimilor 6 ani de 13,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,31 milioane lei.

Titlurile Digi Communications (DIGI) au închis astăzi la prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice primare care a adus-o la bursă luna trecută, în coborâre cu 0,25% față de ziua precedentă, într-o sesiune în care tranzacțiile pe acest emitent s-au situat la 1,70 milioane lei.

Cum a arătat ziua pentru sectorul energetic

Indicele financiar BET-FI, în pofida recului de peste 5% al acțiunilor Fondul Proprietatea, au auferit o depreciere de numai 1,12%, până la nivelul de 33.012,01 puncte, în contextul unei zile pozitive pentru titlurile SIF. Cel mai lichid dintre acestea, cu transferuri de 1,05 milioane lei, cel al SIF Moldova (SIF2), s-a apreciat cu 1,05%, până la prețul de 0,9600 lei/acțiune.

Un declin sub media pieței, de 0,84%, a avut și indicele energetic BET-NG. Titlurile cele mai tranzacționate de pe acest segment au fost Electrica (EL) și Romgaz Mediaș (SNG), cu rulaje de 6,00 milioane lei și, respectiv 3,21 milioane lei. Ambele cotații au suferit deprecieri apropiate, de 0,57% și 0,60%.

Titlurile Transgaz (TGN) s-au corectat cu 1,53%, până la prețul de 451,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,08 milioane lei, în timp ce titlurile Oil Terminal (OIL) au scăzut cu 14,84%, în limita maximă pentru o zi de tranzacționare admis de sistemul bursei, până la prețul de 0,1550 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,60 milioane lei. Titlurile Transelectrica (TEL) s-au depreciat, de asemenea, cu 3,92%, până la prețul de 29,45 lei/acțiune, pe transferuri de 1,51 milioane lei.

Pe contrasens față de restul pieței s-au aflat titlurile Nuclearelectrica (SNN), care s-au apreciat cu 1,49%, până la prețul de 6,81 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,28 milioane lei, însă intraday a fost atins și un maxim al zilei de 7,00 lei/acțiune. Astăzi, conducerea administrativă și executivă a companiei a recomandat pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 11 iulie să nu fie votată distribuirea unui dividend special în baza Ordonanței de Urgență 29/2017 care prevede repartizarea de câștiguri din rezervele constituite în baza profiturilor reportate din anii anteriori. Necesarul de investiții, pierederea dobânzilor pentru depozitele la termen și decapitalizarea companiei sunt argumentele pentru care producătorul de energie nucleară dă recomandare nefavorabilă pentru propunerea Ministerului Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
brd
romgaz
transgaz
digi
oil terminal