Corecție de 1% la BVB. Volumele rămân mici, dar sunt mai bine dispersate

Corecție de 1% la BVB. Volumele rămân mici, dar sunt mai bine dispersate

Sursa foto: Thatsaphon Saengnarongrat / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 oct 2020

Într-o zi negativă pe bursele dezvoltate, tendința a fost de vânzare și pe piața de capital românească, unde tonul deprecierilor a fost dat de acțiunile incluse recent în componența indicelui FTSE Russell pentru piețe emergente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o secvență de 9 sesiuni consecutive în care indicele reprezentativ BET al Bursei de Valori București a rămas prins într-o „capcană” tehnică, ieșirea din acest interval s-a realizat în sens descendent, în contextul unei sesiuni de aversiune la risc în piețele financiare internaționale. Indicele S&P500 a căzut abrupt după retestarea zonei maximelor istorice, iar ecoul s-a resimțit la nivel european, unde închiderile au fost pe linie negative: -2,46% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,73% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -2,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,49% pentru indicele DAX30 din Germania, -2,55% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,30% pentru indicele BUX de la Budapesta și -2,00% pentru indicele PX de la Praga.

La București, impulsul la nivel extern s-a resimțit în primul rând pe titlurile care au fost incluse în luna septembrie în structura indicelui FTSE All Cap, unde investitorii instituționali nerezidenți au luat expunere. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 1,68%, până la prețul de 2,0500 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,26 milioane lei și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un recul de 1,67%, până la prețul de 16,46 lei/acțiune, pe transferuri de 3,11 milioane lei.

DECIZIE Parlamentul respinge rapid amendarea de către Guvern a legii prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. Interdicția rămâne pentru toate activele CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentul respinge rapid amendarea de către Guvern a legii prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. Interdicția rămâne pentru toate activele

Sunt mișcări care au tras în jos întreaga piață. Indicii BET Plus și BET s-au depreciat fiecare cu câte 1,15%, ultimul închizând la nivelul de 8.777,72 puncte, trecând din punct de vedere tehnic sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Corecție de 1% la BVB. Volumele rămân mici, dar sunt mai bine dispersate

A supraperformat pieței, cu un declin de 0,40% indicele energetic BET-NG. Din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,18%, până la prețul de 28,0500 lei/acțiune, pe o activitate de 2,68 milioane lei, și titlurile OMV Petrom (SNP) care s-au retras cu 0,15%, până la prețul de 0,3250 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,67 milioane lei. La același capitol, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Electrica (EL) și Transelectrica (TEL) care au staționat la nivelurile de cotare de 10,85 lei/acțiune și, respectiv 22,80 lei/acțiune.

LIVE TEXT SIF Oltenia - AGA tensionată, care aduce revocarea președintelui Tudor Ciurezu. Cererile de atragere a răspunderii nu întrunesc suficiente voturi CITEȘTE ȘI LIVE TEXT SIF Oltenia - AGA tensionată, care aduce revocarea președintelui Tudor Ciurezu. Cererile de atragere a răspunderii nu întrunesc suficiente voturi

Indicele financiar BET-FI a scăzut cu 2,00%, până la nivelul de 39.606,10 puncte, într-o zi în care cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 1,89% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 1,3000 lei/acțiune într-o ședință în care a cumulat tranzacții de 1,95 milioane lei.

Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 27,10 milioane lei (5,56 milioane euro) și acestea ajutate de transferurile de 2,52 milioane lei ale unei acțiuni listate doar secundar la BVB, cea a Erste Group AG (EBS), care s-au depreciat cu 1,55% în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena. Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,31%, până la prețul de 12,08 lei/acțiune, pe transferuri de 1,61 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica