Corecțiile de pe extern se resimt la BVB. Indicele BET pierde un procent și jumătate într-o sesiune cu volume în suferință

Corecțiile de pe extern se resimt la BVB. Indicele BET pierde un procent și jumătate într-o sesiune cu volume în suferință

Sursa foto: www.dreamstime.com

scris 19 iul 2021

Investitorii de pe bursa românească s-au repliat la mișcări la nivel internațional, tonul retragerii fiind dat de acțiunile Băncii Transilvania, în timp ce titlurile One și Purcari au avut ajustări semnificative.

Tendința de vânzare din ultima parte a săptămânii trecute de la New York Stock Exchange s-a accelerat în sesiunea de astăzi, când indicele S&P500 a atins cel mai coborât nivel din ultimele 4 săptămâni, sub reperul de 4.240 de puncte, depărtarea față de maxim fiinde deja de aproape 10%.

Unda de șoc s-a resimțit și la București, unde declinul a fost generalizat: -1,51% pentru indicele compozit BET Plus, -1,34% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 52.185,54 puncte, -2,21% pentru indicele energetic BET-NG și -1,51% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.845,54 puncte nu a compromis încă secvența specifică trendului ascendent conform teoriei lui Dow, cu minime și maxime din ce în ce mai ridicate, așa cum se vede pe graficul atașat.

Corecțiile de pe extern se resimt la BVB. Indicele BET pierde un procent și jumătate într-o sesiune cu volume în suferință

Indicii au fost trași în jos în primul rând de corecția cu 1,79%, până la prețul de 2,7400 lei/acțiune, a titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au adunat schimburi însumând 4,05 milioane lei, și de un recul de 2,85%, până la prețul de 0,4265 lei/acțiune, pe transferuri de 1,56 milioane lei, a titlurilor OMV Petrom (SNP).

Fondul de investiții ARK Invest, controlat de Cathie Wood, cunoscută datorită previziunilor sale îndrăznețe, a ajuns la o deținere de peste 870 milioane dolari la UiPath CITEȘTE ȘI Fondul de investiții ARK Invest, controlat de Cathie Wood, cunoscută datorită previziunilor sale îndrăznețe, a ajuns la o deținere de peste 870 milioane dolari la UiPath

Volumele au fost în suferință, rulajul de doar 34,53 milioane lei (7,01 milioane euro), fiind compensat parțial de activitatea neobișnuită, de 7,59 milioane lei (1,54 milioane euro), în piața certificatelor, unde cele mai lichide instrumente au fost instrumente financiarede tip turbo având ca suport indicele Dow Jones Average Industrial emise de BRK Financial Group (BRK).

Impulsul de vânzare a fost ceva mai agresiv pe 2 emitenți: -5,41% pentru titlurile One United Properties (ONE), pe tranzacții de 3,34 milioane lei, prețul de închidere de 1,8350 lei/acțiune fiind cu 8,25% sub cel de 2,0000 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulate în urmă cu numai câteva săptămâni și -4,10%, până la prețul de 15,20 lei/acțiune, pentru titlurile Purcari Wineries (WINE), care au cumulat transferuri de 2,24 milioane lei.

Lovită de pandemie, Blue Air amână pentru toamna anului viiitor lansarea la Bursa București a unei emisiuni de obligațiuni CITEȘTE ȘI Lovită de pandemie, Blue Air amână pentru toamna anului viiitor lansarea la Bursa București a unei emisiuni de obligațiuni

În acest peisaj negativ, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,8700 lei/acțiune, pe prima activitate a zilei, de 5,19 milioane lei, iar în piața AeRO titlurile SafeTech Innovations (SAFE) au avut chiar un salt de 14,71%, până la prețul de 18,40 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,11 milioane lei.

Reperul unor volume cu puțin peste echivalentul a 1 milion de lei am mai consemnat pe 4 simboluri, toate cu evoluții în direcția pieței: -1,67%, până la prețul de 0,8810 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), -1,99%, până la prețul de 19,70 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS), -0,67%, până la prețul de 17,80 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) și -2,40%, până la prețul de 30,55 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
safetech