Cu inspirație americană, bursa românească se întoarce în zona maximelor post-criză

Cu inspirație americană, bursa românească se întoarce în zona maximelor post-criză
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 nov 2019

Într-un context favorabil pentru bursele lumii, și în special la New York, indicii principali ai pieței de capital românești au câștigat aproape jumătate de procent și s-au apropiat de maximele recent atinse. Volumele slabe trădează, însă, lipsa de entuziasm a investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de Valori București a anunțat astăzi renunțarea la limita de variație de 15% pentru o ședință de tranzacționare cu care investitorii erau obișnuiți încă din anii 2000 și a implementat un mecanism mai complex de întrerupere a volatilității. Sunt măsuri pentru un mecanism menit să funcționeze la vreme de criză, dar care este implementat într-un răstimp favorabil pentru piețele de acțiuni.

Pe bursa americană sunt maxime istorice, iar Dow Jones Average Industrial s-a regăsit pe întreg parcursul sesiunii de azi deasupra canalului de rezistență de la 27.000-27.300 de puncte de unde piața a suferit numeroase respingeri în ultimii 2 ani. Este un context pozitiv pentru activele de risc care s-a răsfrânt și asupra indicilor bursieri europeni care au afișat un tablou în nuanțe de „verde aprins”: +1,14% indicele Euro Stoxx 50, +0,92% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,35% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +3,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,56% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,74% pentru indicele PX de la Praga.

Paradox: Business-ul cu gaze - singurul în creștere al OMV Petrom, în pofida OUG 114 și a reducerii cu 8% a producției CITEȘTE ȘI Paradox: Business-ul cu gaze - singurul în creștere al OMV Petrom, în pofida OUG 114 și a reducerii cu 8% a producției

La București, reacția a fost timidă în cea mai mare parte a orarului de tranzacționare, dar ordine pe final au adus aprecieri de 0,45% atât pentru indicele compozit BET Plus, cât și pentru indicele reprezentativ BET, ultimul cu o închidere la nivelul de 9.650,99 de puncte, nu departe de maximul post-criză atins chiar la sfârșitul lunii trecute. Sub aspect tehnic, trendul ascendent este robust, cu retrageri din ce în ce mai puțin adânci și cu mediile mobile relevante în proporții Fibonacci indicând o dispunere ca la carte pentru piețele „bull”, în creștere.

Cu inspirație americană, bursa românească se întoarce în zona maximelor post-criză

Participarea este redusă, iar volumele s-au înscris în aceeași linie modestă pe parcursul ultimei etape a elanului pe noi vârfuri, excepția fiind în ultima zi din noiembrie, când ordine ale străinilor au catalizat piața. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 14,76 milioane lei (3,10 milioane euro), iar simptomatic acțiunea fanion a pieței locale, cea a Băncii Transilvania (TLV), abia a adunat schimburi de 1,29 milioane lei, într-p zi în care cotația a urcat cu 0,41%, până la prețul de 2,4250 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,65 miliarde lei (2,66 miliarde euro).

De altfel, reperul unor transferuri de 1 milion de lei nu a mai fost depășit decât de alți 2 emitenți. Pe primul loc în clasamentul lichidității, cu tranzacții de 5,15 milioane lei, s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 0,43%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune. Societatea a comunicat după finalul ședinței bursiere că săptămâna trecută a achiziționat la BVB un număr de 3,59 milioane de acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 4,23 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari. Prin contrast, celelalte fonduri de investiții închise listate, cele ale SIF, au avut o zi mai slabă, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de 0,15%, până la nivelul de 42.520,32 de puncte.

Indicele energetic a avut o evoluție în linie cu media bursei, +0,39%, însă cel mai lichid emitent din structura sa, cel al Romgaz Mediaș (SNG), a avut o apreciere ceva mai atenuată, +0,27%, pentru o închidere la prețul de 37,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,08 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz