Debut ezitant de săptămână la Bursa de Valori București. Acțiunile Romgaz, temerare pentru un nou maxim al ultimelor 17 luni

Debut ezitant de săptămână la Bursa de Valori București. Acțiunile Romgaz, temerare pentru un nou maxim al ultimelor 17 luni

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 apr 2017

Indicii principali au avut o oscilație modestă, în condițiile unui rulaj al pieței reglementate sub media de la începutul anului. Piața a avut câteva performere, Romgaz atingând un nou maxim la închidere al ultimelor 17 luni, în timp ce acțiunile MedLife și Conpet au avut o amplitudine mai ridicată a aprecierilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele reprezentativ BET a închis astăzi la nivelul de 8.214,81 puncte, în zona maximului post-criză, în urma unui suflu puternic imprimat de perspectiva acordării dividendelor. Deviația a fost însă minoră, față de sesiunea de vineri, +0,07%, la fel ca și cea de +0,11% a indicelui compozit BET Plus.

A fost, în ansamblu o zi mai puțin favorabilă pentru piețele de acțiuni europene al căror indice Euro Stoxx 50 a suferit un declin de 0,44%. Toatele bursele mari au avut închideri „roșii”: -0,01% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,54% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,20% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, am consemnat deprecieri pentru indicele WIG20 de la Varșovia și indicele BUX de la Budapestam de 0,19% și, respectiv 0,41%, în timp ce indicele PX de la Praga a câștigat 0,49%.

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani CITEȘTE ȘI Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 29,09 milioane lei (6,44 milioane euro), cel mai tranzacționat emitent din piața reglementată, cu schimburi însumând 6,02 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,73%, până la prețul de 2,7650 lei/acțiune. Cotația conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,08 miliarde lei (2,23 miliarde euro). Banca Transilvania are, astfel, o valoare de piață cu 14,99% mai mare decât BCR, care ar avea o valoare de 8,766 miliarde lei (1,94 miliarde euro), conform unei eva,uări realizată de Deloitte în vederea exercitării dreptului de retragere a unor acționari.

Indicele financiar, închidere negativă

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu tranzacții de 3,53 milioane lei în piața reglementată, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au corectat cu 0,11%, până la prețul de 0,8970 lei/acțiune. Pe acest emitent, pe piața deal, s-a efectuat o tranzacție specială în valoare de 3,14 milioane lei. Ziua a fost negativă și pe segmentul SIF, astfel încât indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,26%, până la nivelul de 31.835,53 puncte.

Romgaz, din maxime în maxime

Prin contrast, cea mai bună dinamică a zilei, de 0,20%, a avut-o indicele energetic BET-NG. Cel mai lichid emitent din structura lui a fost Romgaz Mediaș (SNG), cu tranzacții de tip deal de 3,43 milioane lei, și cu transferuri de 1,97 milioane lei pe segmentul regular. Cotația a avansat cu 0,82%, până la un nou maxim la închidere de 30,75 lei/acțiune al ultimelor 17 luni.

Pe graficul atașat se vede că prețul a umplut un „gap” din zona de 30 lei/acțiune conturat de un picaj din octombrie 2015, când cotația din piață a tins să se apropie de prețul de 28,00 lei/acțiune la care Fondul Proprietatea derula atunci o ofertă accelerată de vânzare. Un utilizator al forumului bursier agf.ro afirma încă de la inițierea trendului ascendent că acțiunea Romgaz trebuie să umple mai multe astfel de „gap”-uri. Pe graficul nostru am evidențiat 3 astfel de rupturi în continuitatea pieței.

Debut ezitant de săptămână la Bursa de Valori București. Acțiunile Romgaz, temerare pentru un nou maxim al ultimelor 17 luni

Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,63%, până la prețul de 0,3145 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,20 milioane lei. La acest nivel, compania petrolieră păstrează cea mai mare capitalizare de pe piață, de 17,81 miliarde lei (3,94 miliarde euro).

Acțiunea MedLife, cu aproape 23% peste prețul ofertei publice primare

S-au remarcat astăzi prin amplitudinea aprecierilor titlurile MedLife (M) și Conpet Ploiești (COTE). Furnizorul de servicii medicale MedLife a câștigat 7,05% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind 31,90 lei/acțiune, într-o sesiune de tranzacționare în care a cumulat schimburi de 1,17 milioane lei. Cotația este cu 22,69% peste prețul ofertei publice primare din decembrie pe segmentul investitorilor instituționali de 26,00 lei/acțiune.

În ziua în care piața a digerat informația potrivit căreia Fondul Proprietatea a cerut distribuirea unui dividend brut de 9,24 lei/acțiune, față de cel de 8,06 lei/acțiune propus de conducerea societății, transportatorul de țiței prin conducte Conpet a avut un salt pe bursă. Titlurile sale s-au apreciat cu 2,65%, până la prețul de 116,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,12 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
bvb
bursa
medlife
banca transilvania
bcr
conpet
omv petrom
fondul proprietatea