Debut ezitant de săptămână la BVB. Din punct de vedere tehnic, tendința ascendentă rămâne intactă

Debut ezitant de săptămână la BVB. Din punct de vedere tehnic, tendința ascendentă rămâne intactă

Sursa foto: Mateusz Zogala / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 feb 2018

Pe fondul unor volume slabe, acțiunile de la București au pierdut în medie 0,20% în prima sesiune de tranzacționare a săptămânii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În contextul unei zile marcate de volatilitate mică pe piețele financiare internaționale, și la București am consemnat un debut timid de săptămână, cu un rulaj slab al pieței reglementate, de 24,84 milioane lei (5,33 milioane euro). În lipsa unei susțineri mai curajoase la cumpărare, indicii principali s-au corectat ușor.

Astfel, indicele compozt BET Plus a coborât cu 0,20%, iar indicele reprezentativ BET a pierdut 0,16%, până la nivelul de 8.315,03 puncte. Este mai degrabă un repaos al indicelui, după un avans consistent, însoțit de volume, în cursul săptămânii trecute. Din punct de vedere tehnic, mișcarea corectivă inițiată în ultima parte a lunii trecute este invalidată, cu trecerea mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) peste media mobilă simplă (SMA8), pereche de medii mobile care surprinde tendința pe termen scurt (momentum). Credibilitatea mișcării care ar putea împinge indicele peste maximul recent este dată și de trecerea indicelui peste nivelul de retragere Fibonacci de 23,6% și de menținerea indicatorului Real Strength Index (14) în teritoriu pozitiv, așa cum se vede pe graficul atașat.

Debut ezitant de săptămână la BVB. Din punct de vedere tehnic, tendința ascendentă rămâne intactă

Ziua de pauză de la BVB a fost favorizată și de închiderea covârșitor negativă la nivelul principalilor indici europeni: -0,55% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,64% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,48% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,53% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,06% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,19% pentru indicele PX de la Praga.

Deținerile de portofoliu salvează anul 2017 pentru Prodplast București CITEȘTE ȘI Deținerile de portofoliu salvează anul 2017 pentru Prodplast București

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 5,69 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3450 lei/acțiune. Al 2-lea rulaj al zilei, de 4,67 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,22%, până la prețul de 0,9170 lei/acțiune.

Indicele financiar BET-FI, în structura căruia Fondul este cel mai important emitent, a fost singurul cu închidere pozitivă: +0,16%, până la nivelul de 41.485,61 puncte. Este un avans care cade în sarcina titlurilor SIF, dintre care cel mai lichid a fost astăzi cel al SIF Banat Crișana (SIF1), pe care s-a realizat în piața deal o tranzacție specială în valoare de 1,19 milioane lei.

Frații Pavăl de la Dedeman lansează oferta publică de preluare la Cemacon la un preț cu 9,24% sub cel de piață, acțiunile cad pe bursă CITEȘTE ȘI Frații Pavăl de la Dedeman lansează oferta publică de preluare la Cemacon la un preț cu 9,24% sub cel de piață, acțiunile cad pe bursă

Într-o zi în care, la Londra, cotația internațională a petrolului s-a înscris pe o mișcare de revenire, după picajul abrupt de la începutul acestei luni, la BVB acțiunile din domeniul energiei au avut o evoluție în ton cu linia zilei, indicele BET-NG închizând cu 0,26% sub referință.

Din structura sa, cele mai lichide titluri, cu transferuri însumând 3,82 milioane lei, au fost cele ale Romgaz Mediaș (SNG), care s-a apreciat cu 0,14%, până la prețul de 35,60 lei/acțiune. În același timp, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,3080 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,15 milioane lei.

Titlurile Trangaz (TGN) s-au corectat cu 0,25%, până la prețul de 400,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,23 milioane lei. Compania a anunțat astăzi că a depus, în consorțiu cu Regasificadora del Noroeste, Reganosa Asset Investments și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), una dintre cele 2 oferte angajante înregistrate de autoritatea de privatizare din Grecia pentru achiziția a 66% din acțiunile transportatorului de gaze naturale elen DESFA.  

O zi „roșie” a fost și pentru acțiunile energetice care au cumulat transferuri între 500.000 de lei și 1 milion de lei, respectiv Transelectrica (TEL), cu un declin de 0,40%, Nuclearelectrica (SNN), în scădere cu 1,34%, și cele ale Electrica (EL), de asemenea cu o închidere cu 1,34% sub referință.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
omv petrom
banca transilvania
romgaz
bvb
bursa
fondul proprietatea