Debut negativ de săptămână la Bursa de Valori București

Debut negativ de săptămână la Bursa de Valori București

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 apr 2016

Indicii principali de la BVB au coborât cu 0,60%, într-o zi în care bursele europene au resimțit în prima parte a orarului de tranzacționare impactul declinului cotației petrolului. Indicele energetic a suferit și cel mai mult, scăderea fiind de peste 1%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Scăderea cu aproximativ 5% a petrolului în prima parte a zilei a avut cel mai mare impact pentru sesiunea de tranzacționare de astăzi de la Bursa de Valori București. Companiile din sectorul energetic au consemnat deprecieri, ceea ce s-a resimțit asupra principalilor indici.

Mișcarea de recuperare a cotațiilor internaționale ale țițeiului - care a dus petrolul Brent chiar și peste referință - a survenit târziu, iar bursa românească nu a avut capacitatea de a reveni „pe verde”, așa cum s-a întâmplat pentru indicii de la Londra, Paris și Frankfurt.

Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a închis nivelul de 6.622,91 puncte, cu 0,60% sub referința de vineri, un declin simlar consemnându-se pentru indicele compozit BET Plus. Activitatea de tranzacționare a fost slabă, pe piața de acțiuni schimbându-se titluri în valoare de 7,27 milioane lei (1,62 milioane euro).

Cele mai lichide două acțiuni, Romgaz Mediaș (SNG) și Banca Transilvania (TLV) abia au avut transferuri de aproximativ 2 milioane lei fiecare într-o zi în care au coborât cu 0,57% și 0,37%, până la prețurile de 26,25 lei/acțiune și, respectiv 2,675 lei/acțiune.

Acțiunile de la BVB care au căzut odată cu petrolul

Acestea au fost urmate de emitențin din sectorul petrolier. Pe al șaselea rulaj din ultima jumătate de an, cu puțin peste 778.000 de lei, titlurile transportatorului prin conducte Conpet Ploiești (COTE) au suferit un declin de 2,60%, până la prețul de 75,00 lei/acțiune, a treia zi consecutivă de scăderi.

Investitorii digeră știrea de la jumătatea săptămânii trecute potrivit căreia vor trebui să aducă împreună 38 milioane lei doar pentru a-și conserva participația în condițiile în care statul va face majorare de capital cu aport în natură prin trecerea în proprietate a terenurilor societății. Cum acționarii trebuie să cumpere la valoarea nominală de 3,3 lei/acțiune câte o acțiune nouă la fiecare 3,22 titluri deținute, mulți preferă să vândă.

Impactul a fost major în prima zi, respectiv o cădere de 9,30%, la 78,00 lei/acțiune, de la 86,00 lei/acțiune, însă vineri părea că tendința de depreciere s-a estompat, declinul fiind până la final de 77,00 lei/acțiune. „Acționarii sunt în negare”, declara pentru Profit.ro un mic investitor. Astăzi vânzările s-au reluat. Minimul din acest an al titlurilor cu simbolul COTE a fost de 70,00 lei/acțiune, consemnat în ultimele două ședințe de tranzacționare ale lunii februarie.

Statul începe la Conpet majorarea capitalului companiilor unde deține participații, cu valoarea terenurilor acestora CITEȘTE ȘI Statul începe la Conpet majorarea capitalului companiilor unde deține participații, cu valoarea terenurilor acestora

În scădere cu 1,90%, la prețul de 0,232 lei/acțiune, au închis titlurile OMV Petrom (SNP), mișcare realizată pe fondul unor transferuri modeste, de aproape 533.000 de lei. Având o pondere de peste 28% în cadrul indicelui sectorial, societatea cu cea mai mare capitalizare de la BVB, a influențat în sensul unui decin de 1,06% indicele BET-NG.

Fondul Proprietatea, tranzacții de numai aproximativ 75.000 de euro

O măsură a lichidității slabe de astăzi, titlurile Fondul Proprietatea (FP), au însumat tranzacții abia cu puțin suv 338.000 de lei într-o zi în care cotația s-a depreciat marginal, cu 0,13%, până la prețul de 0,760 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI, prin comparație, a coborât cu 0,41%, până la nivelul de 27.724 puncte.

Este un recul al activității de tranzacționare, după revirimentul existent săptămâna trecută la nivelul rulajelor pe acest emitent. Acesta poate fi pus, în mare măsură, pe seama programului de răscumpărări. Conform raportării remise de Fond astăzi, în intervalul 11-15 aprilie, FP a răscumpărat de la BVB un număr de 8,14 milioane acțiuni proprii, pentri care a plătit 6,19 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
conpet
omv petrom
romgaz
banca transilvania