Petrolul se scufundă în urma eșecului negocierilor de la Doha

Petrolul se scufundă în urma eșecului negocierilor de la Doha
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 apr 2016

Prețul internațional al petrolului s-a redus, luni dimineață, cu aproximativ 5% în urma eșecului negocierilor principalilor producători, membri OPEC și nu numai, pentru un acord pe marginea plafonării producției la nivelul lunii ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deprecierea de luni dimineață survine pe fondul unui sentiment pesimist al pieței, confirmat de scăderea de vineri cu alte 3 procente a prețului țițeiului, înainte de eșecul negocierilor de duminică, cauzată de vestea neparticipării Iranului la întâlnirea de la Doha,

De altfel, acesta a fost și principalul motiv al rezultatului nefavorabil al negocierilor, Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol, refuzând să semneze acordul de plafonare a producției fără ca Iranul să facă același lucru.

Iranul a refuzat să participe la întâlnirea de duminică, confirmându-și intenția de a-și majora producția cu peste un milion de barili pe zi, la nivelul înregistrat înainte de impunerea sancțiunilor occidentale, recent ridicate.

EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani

Indicii futures ai petrolului Brent (de referință pe piața europeană și globală) au pierdut nu mai puțin de 6% în primele ore de tranzacționare ale ședinței de luni, pentru ca apoi să recupereze timid din pierdere. La ora 04:00 GMT, un baril de Brent se tranzacționa la 41,31 dolari, în scădere cu 4,15% față de valoare de la închiderea ședinței de vineri.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) era tranzacționat la aceeași oră la o valoare de 38,5 dolari pe baril, în scădere cu 4,6% față de nivelul înregistrat la închiderea ședinței de vineri.

Barclays estimează un preț mediu al Brent-ului de 36 dolari pe baril în trimestru al doilea

Prețul petrolului a pierdut mai mult de 70% de la mijlocul anului 2014, producția de țiței fiind superioară cererii cu 1-2 milioane de barili în fiecare zi a acestei perioade.

Al doilea om din grupul Lukoil confirmă la București descoperirea de gaze a rușilor din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Al doilea om din grupul Lukoil confirmă la București descoperirea de gaze a rușilor din Marea Neagră

Eșecul de duminică arată, pe de o parte, puterea din ce în ce mai redusă a cartelului OPEC de a manipula prețurile și încrederea din ce în ce mai limitată a pieței în OPEC, dar și tensiunile geopolitice din ce în ce mai accentuate dintre Iran-ul șiit și Arabia Saudită sunită.

Analistul BMI Research, Peter Lee, citat de Reuters, consideră că Brent-ul va continua să piardă teren ca urmare a eșecului negocierilor de la Doha, însă nu crede că acesta va a mai atinge minimul de 27 de dolari pe baril al ultimilor 13 ani. Analiștii de la Barclays estimează un preț mediu de 36 de dolari pe baril în cel de-al doilea trimestru al anului, Doha având drept principal efect o permanentizare, cel puțin pe termen scurt, a supraproducției existente pe această piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
opec
doha
esec
depreciere