Debut negativ de săptămână la Bursa de Valori București. Indicii principali coboară în tandem cu piețele europene

Debut negativ de săptămână la Bursa de Valori București. Indicii principali coboară în tandem cu piețele europene

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 aug 2018

Într-o piață acaparată de transferurile efectuate pe acțiunile Băncii Transilvania și OMV Petrom, indicele principal a pierdut 2 treimi de procent, într-o etapă de turbulențe în Europa angrenată de deprecierea lirei turcești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa a început săptămâna în tonul în care a închis vineri, pe o mișcare corectivă la nivelul cotațiilor după raliul susținut de la acest debut de august. Aversiunea la risc din piețele financiare internaționale antrenată de declinul lirei turcești urmare a „războiului” tarifar a dat impuls acestui parcurs negativ.

Și astăzi, cu excepția indicelui WIG20 de la Varșovia care a câștigat 0,61%, indicii continentali și regionali au închis „pe roșu”: -0,48% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,32% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,53% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,32% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,07% pentru indicele PX de la Praga.

Elvila, în anonimat pe bursă. Tranzacții cu numai 0,07% din acțiunile companiei în jumătate de an. Titlurile au scăzut cu 27% de la listare CITEȘTE ȘI Elvila, în anonimat pe bursă. Tranzacții cu numai 0,07% din acțiunile companiei în jumătate de an. Titlurile au scăzut cu 27% de la listare

La București, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,59%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,66%, până la nivelul de 8.100,58 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele acțiunilor blue-chip a fost respins din zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Debut negativ de săptămână la Bursa de Valori București. Indicii principali coboară în tandem cu piețele europene

Activitatea de tranzacționare a fost concentrată puternic, nu mai puțin de 68,70% din rulajul de 30,96 milioane lei (6,64 milioane euro) al pieței de acțiuni fiind reprezentată de transferurile pe primii 2 emitenți din punctul de vedere al lichidității.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la nivelul de preț de 2,3200 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 15,34 milioane lei. Pe volume echivalente cu 5,93 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 1,98%, până la prețul de 0,3210 lei/acțiune.

Este mișcarea care a tras în jos indicele energetic BET-NG, care a suferit un recul de 0,71%, până la nivelul de 655,33 de puncte. Tot din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat pe nivelul de preț de 32,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,41 milioane lei.

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,45%, până la nivelul de 13,60 lei/acțiune, pe transferuri de 2,12 milioane lei. Tot pe segmentul financiar, Fondul Proprietatea (FP) au staționat pe nivelul de preț de 0,8880 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 834.000 de lei. Indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a avut o depreciere, în linie cu media pieței, de 0,65%, închizând la nivelul de 37.817,49 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz