Debut negativ de săptămână la BVB. Indicii principali pierd un procent, după declinul de 3% de săptămâna trecută

Debut negativ de săptămână la BVB. Indicii principali pierd un procent, după declinul de 3% de săptămâna trecută
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 sep 2017

Bursa de Valori București a avut o primă ședință de tranzacționare a acestei săptămâni cu un recul aproximativ triplu față de cel de o treime al principalelor piețe europene. Titlurile bancare cu o dinamică negativă mai pronunțată au tras în jos indicii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După săptămâna „efectului Terente”, în care piața bursieră a avut de digerat mai multe informații venite din zona guvernamentală dintre care cea mai memorabilă este comparația făcută de premierul Tudose între faimosul bandit brăilean Terente și o bancă al cărei client era, la BVB tranzacționarea s-a reluat pe o tendință, de asemenea, negativă.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 1,05%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,12%, până la nivelul de 8.028,54 puncte, după ce săptămâna trecută declinul a fost de 3,09%. Este, din nou, o poveste a pieței românești pentru că în Europa deprecierile principalilor indici au fost în jur de o treime: -0,39% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,36% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,38% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,33% pentru indicele DAX de la Frankfurt și -0,32% pentru indicele WIG20 de la Varșovia.

Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică CITEȘTE ȘI Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică

Investitorii de la București se sperie mai mult de ce guvernul ar putea face băncilor, decât se tem investitorii din piețele internaționale de testul nuclear din Coreea de Nord. Scăderile au fost antrenate de titlurile bancare, principalele 2 titluri de pe acest segment reunind tranzacții de 24,84 milioane lei, reprezentând 2 treimi din rulajul de 37,26 milioane lei (8,11 milioane euro).

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au cumulat transferuri de 12,30 milioane lei, cotația coborând cu 1,29%, până la nivelul de 2,3000 lei/acțiune. La același preț a fost efectuată și tranzacția specială din piața deal, în valoare de 8,00 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a coborât cu 1,54%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,53 milioane lei. Cotația este mai aproape de ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 11,88 lei/acțiune, decât de maximul acestui an consemnat luna trecută la 14,22 lei/acțiune.

Cu Uraganul Harvey la București

Într-un climat de incertitudine pe piețele internationale ale petrolului, la BVB segmentul energetic a fost caracterizat printr-o activitate de tranzacționare foarte slabă și un declin al indicelui sectorial BET-NG de 1,10%. Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG) a suferit un recul de 1,78%, până la prețul de 30,35 lei/acțiune, pe transferuri de 1,21 milioane lei în piața reglementată. Acestora li se adaugă și o tranzacție de tip deal în valoare de 1,32 milioane lei.

Închidere marginal peste referință pentru indicele financiar

Pe aceeași piață mai reținem un transfer special cu 14,59 milioane de titluri ale operatorului portuar Socep Constanța (SOCP). Efectuat la prețul de 0,2700 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la echivalentul a 3,94 milioane lei.

Într-o zi preponderant “roșie” la BVB, indicele financiar BET-FI a închis cu 0,06% peste referința de vineri, respectiv la nivelul de 35.733,91 puncte. Cel mai important titlu din componența sa, Fondul Proprietatea (FP), s-a corectat cu 0,80%, până la prețul de 0,8650 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,20 milioane lei. Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară de la BVB, în cadrul programului de răscumpărare de acțiuni, un număr de 2,12 milioane acțiuni FP pentru care a plătit 1,85 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd; bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
socep
mihai tudose