Doar 16% din tranșa de retail a ofertei Alro a fost subscrisă. Valoarea plasamentelor se ridică la aproape 38 milioane lei

Doar 16% din tranșa de retail a ofertei Alro a fost subscrisă. Valoarea plasamentelor se ridică la aproape 38 milioane lei
scris 19 iul 2018

Deși și-au accelerat în ultima zi cu o treime subscrierile față de întreg orarul de tranzacționare, investitorii individuali nu și-au exprimat intenția decât pentru cumpărarea a 9,44 milioane acțiuni Alro, reprezentând abia 16,40% din tranșa alocată lor.

Slăbiciune a pieței. Participarea investitorilor de retail la oferta pentru vânzarea a 53,77% din acțiunile combinatului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a fost mult sub ceea ce emitentul a direcționat pentru acest segment. Nici prelungirea cu 3 zile a perioadei de subscriere nu a fost în măsură să aducă mai mulți cumpărători din rândul investitorilor persoane fizice.

În sistemul operatorului de piață BVB pe tranșa de retail a ofertei Alro, care avea ca termen limita ora 12.00 a zilei de astăzi, erau adunate 681 ordine pentru achiziționarea a 9,44 milioane acțiuni, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest, respectiv 16,40% din totalul titlurilor disponibile pe acest segment. Realizate la prețul maxim al ofertei, de 4,00 lei/acțiune, valoarea acestor plasamente se ridică la 37,76 milioane lei (8,11 milioane euro).

De la Banca Transilvania se vede doar o „ușoară depreciere” a leului până la finalul anului. „Nu văd o presiune mare”, spune CEO-ul Omer Tetik CITEȘTE ȘI De la Banca Transilvania se vede doar o „ușoară depreciere” a leului până la finalul anului. „Nu văd o presiune mare”, spune CEO-ul Omer Tetik

Participarea redusă poate fi pusă și pe seama randamentului negativ înregistrat pe multe dintre acțiunile listate recent. Se tranzacționează sub prețurile de ofertă titlurile Nuclearelectrica (SNN), Electrica (EL), Digi Communications (DIGI), AAGES Târgu Mureș (AAG), Transilvania Broker de Asigurare (TBK) și Sphera Franchise Group (SFG), excepția reprezentând-o titlurile MedLife(M).

Investitorii individuali au fost mai degrabă derutați de amendarea ofertei intermediată de un consorțiu format din Deutsche Bank, UBS, BT Capital Partners, BCR și Groupe Société Générale. Aproximativ un sfert din ordinele plasate pe tranșa de retail până la aprobarea de către ASF a prospectului amendat au fost retrase intempestiv, iar gradul de subscriere s-a întors la un nivel aprtopiat celui inițial abia în cursul zilei de ieri.

În cazul unei închideri la prețul minim al ofertei de 3,5000 lei/acțiune, așteptat de investitori instituționali și care transpare și din maniera de tranzacționare din piața secundară, investitorii individuali care au subscris vor dobândi titlurile la prețul de 3,2550 lei/acțiune, aferent discountului de 7% prevăzut în prospectul de ofertă pentru retail.

Dacă oferta se va închide la prețul de 3,5000 lei/acțiune aceasta ar situa valoarea operațiunii de piață (în cazul unei subscrieri integrale) la 1,34 miliarde lei (287,92 milioane euro), iar capitalizarea de piață a Alro s-ar situa la 2,50 miliarde lei (537,16 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
aluminiu
bursa
bvb
deutsche bank
ubs
bt capital partners
bcr
brd
digi
sphera
aages