Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro

Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro

Sursa foto: Marcus Miranda | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 mar 2023

În condițiile cererii existente de piață pentru vehiculul financiar care replică structura indicelui energetic BET-NG, companiile care l-au lansat, Patria Asset Management și Tradeville, au emis un număr noi de unități, mult peste cele listate inițial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul deschis de investiții ETF Energie Patria-Tradeville (PTENGETF) a ajuns la un număr de 1,09 milioane unități, după emisiuni succesive care au venit să acopere cererea, după ce la lansare erau în primă fază doar 300.000 de instrumente.

La ultimul preț de închidere de la BVB, de 5,07 lei pe unitate, dimensiunea fondului care replică structura indicelui de energie BET-NG este de 5,52 milioane lei (1,12 milioane euro). În ziua listării, la finele lunii trecute, valoarea era de numai 1,50 milioane lei.

Romgaz achiziționează servicii de consultanță în vederea întocmirii modelului economic pentru următorii 10 ani CITEȘTE ȘI Romgaz achiziționează servicii de consultanță în vederea întocmirii modelului economic pentru următorii 10 ani

În momentul lansării, indicele BET-NG era situat la nivelul de 921,27 de puncte, având o performanță de aproape 33% de la sfârșitul anului 2020, susținută de creșterea acțiunilor producătorilor de energie care au beneficiat de majorările de prețuri la nivel internațional.

În structura indicelui BET-NG, cei mai importanți emitenți sunt producătorii de gaze naturale, respectiv OMV Petrom (SNP), cu un procentaj de 29,91% și Romgaz Mediaș (SNG), cu o reprezentativitate de 28,18% în structura indicelui. Acestea sunt urmate de titlurile Nuclearelectrica (SNN), cu un procentaj de 19,90% și Transgaz (TGN), cu un procentaj de 10,92%. Cu reprezentativitate mai mică sunt alte 6 acțiuni, cele ale Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Conpet Ploiești (COTE), Rompetrol Rafinare Constanța (RRC), Rompetrol Well Services (PTR) și Oil Terminal (OIL).

Compa Sibiu distribuie dividende de jumătate de milion de lei. Randament al dividendului mai mic de 0,5% CITEȘTE ȘI Compa Sibiu distribuie dividende de jumătate de milion de lei. Randament al dividendului mai mic de 0,5%

Societățile care au lansat noul vehicul financiar, Patria Asset Management și SSIF Tradeville, mai au listat la cota BVB de peste 10 ani un fond de tip ETF care replică structura indicelui BET și care la ultimul preț de piață are o valoare totală de 81,61 milioane lei (16,59 milioane euro). Emisiunile de unități se fac și în funcție de cererea pe care o are instrumentul financiar din partea investitorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria am
tradeville
etf
bursa
bvb
omv petrom
romgaz
nuclearelectrica
transgaz
electrica