Fondul Proprietatea salvează lichiditatea de la BVB

Fondul Proprietatea salvează lichiditatea de la BVB

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 sep 2024

Bursa a pierdut jumătate de procent într-o sesiune cu activitate de tranzacționare slabă, în care doar titlurile FP au catalizat investitorii în ziua aprobării ofertei publice de răscumpărare.

Încercările de raliu se vând repede pe piețele financiare internaționale, unde indicii bursieri au probleme să se mențină în zona maximelor istorice. Este contextul în care și la Bursa de Valori București ședința a fost una „roșie”. Piața a fost trasă în jos, în primul rând de declinul de 1,57%, până la prețul de 0,7530 lei/acțiune, al titlurilor OMV Petrom (SNP), care au adunat transferuri de 7,62 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele compozit BET-XT a pierdut 0,50%, indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 0,79% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,57%, până la nivelul de 18.008,23 de puncte, unde a trecut, din nou, sub mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Fondul Proprietatea salvează lichiditatea de la BVB

Dincolo de acest impuls dat de piețele externe, bursa românească a consumat o poveste locală, respectiv aprobarea de către reglementatorul ASF a ofertei publice de răscumpărare pentru un număr de până la 269,00 milioane acțiuni ale Fondului Proprietatea (FP), în contextul în care prețul operațiunii este de 0,6622 lei/acțiune, titlurile emitentului au crescut cu 3,03%, până la prețul de 0,3882 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 12,45 milioane lei, ce au asigurat nu mai puțin de 28,92% din rulajul de 43,04 milioane lei (8,65 milioane euro), al segmentului acțiuni.

Socep Constanța – afaceri și profit net în creștere ușoară CITEȘTE ȘI Socep Constanța – afaceri și profit net în creștere ușoară

Este o mișcare ce a favorizat aprecierea cu 0,49% a indicelui fondurilor alternative de investiții BET-FI, care a închis la nivelul de 60.823,52 de puncte. Tot la capitolul financiar, în circumstanțele unor schimburi de 6,95 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au retras cu 0,52%, până la prețul de 28,75 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 26,36 miliarde lei (5,30 miliarde euro) și situează indicatorul P/Bv la nivelul de 1,76 de puncte.

Pe tranzacții de 4,50 milioane lei, titlurile Hidroelectrica (H2O) s-au depreciat cu 0,25%, până la prețul de 121,60 lei/acțiune, unde sunt sub nivelul corecției ex-dividend măsurat la începutul lunii iunie.

Tot într-o zonă de ajustări, titlurile Transport Trade Services (TTS) și-au adâncit declinul cu încă -1,65%, până la prețul de 6,57 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,62 milioane lei. Simbolul este la a 7-a sesiune „roșie” consecutivă. Mișcarea vine în contextul raportării financiare semestriale ce arată resorbirea efectului tranzitului cerealelor ucrainiene, fenomen al anilor 2022-2023 care a adus venituri excepționale pentru companie. Acționarii au avut la dispoziție să arunce în piață inclusiv titlurile gratuite dobândite la data plății 28 august pentru operațiunea de majorare de capital de 120,00 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
hidroelectrica