Fondul Proprietatea, singura acțiune „europeană” de la BVB

Fondul Proprietatea, singura acțiune „europeană” de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 sep 2019

Într-o zi agitată pe piețele financiare internaționale, unde în special valutele au avut oscilații puternice, la Bursa de Valori București a fost o sesiune caracterizată de apatie, cu volume reduse și mișcări minore ale cotațiilor. Acțiunile Fondul Proprietatea au făcut excepție în acest tablou, adunând peste jumătate din activitatea de tranzacționare de la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În Europa s-ar putea să plouă din nou cu bani. Banca Centrală Europeană s-a angajat să repornească „tiparnița”, iar decizia de astăzi de politică monetară, ce include și o tăiere a dobânzii-cheie pentru euro la un minim istoric a antrenat o undă de șoc în piețele financiare, resimțită în primul rând de o depreciere abruptă preț de câteva zeci de minute a monedei unice europene.

Reacția nu a fost de aceeași amplitudine în piețele de acțiuni, iar mișcările nu au avut forța de a schimba tendința pe termen scurt ascendentă a burselor europene, astăzi cu închideri preponderent pozitive: +0,63% indicele Euro Stoxx 50, +0,09% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,41% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,01% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,56% pentru indicele PX de la Praga.

Schimbări preconizate la nivelul indicilor BVB. Acțiunile Antibiotice și Turbomecanica ar urma să intre în structura indicelui BET-XT. Bursa ia notă de creșterea în relevanță a acțiunilor Compa, AAGES și Prebet CITEȘTE ȘI Schimbări preconizate la nivelul indicilor BVB. Acțiunile Antibiotice și Turbomecanica ar urma să intre în structura indicelui BET-XT. Bursa ia notă de creșterea în relevanță a acțiunilor Compa, AAGES și Prebet

Bursa românească a arătat ca în mai multe în etape în ultimii ani, puțină corelare cu ceea ce s-a întâmplat pe piețele mari. Dimpotrivă, mai nimic nu s-a regăsit din agitația de pe plan extern și la BVB. Rulajul pieței de acțiuni a fost modest, de 20,00 milioane lei (4,22 milioane euro), iar deviațiile față de referință ale indicilor au fost minime.

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,06%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,07%, până la nivelul de 9.221,69 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești păstrează intactă, în pofida mișcării corective din aceste zile, secvența unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate, specifică trendului ascendent conform teoriei lui Dow. Momentan, cotația este împotmolită la confluența mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) cu media mobilă simplă (SMA8), indicatorii care desemnează tendința pe termen scurt.

Fondul Proprietatea, singura acțiune „europeană” de la BVB

La București, un singur emitent a capacitat interesul într-o zi intensă pe piețele externe. Este vorba de Fondul Proprietatea (FP), care a însumat tranzacții de 10,66 milioane lei, în contextul în care titlurile sale s-au apreciat cu 0,44%, până la prețul de 1,1450 lei/acțiune. Acesta este contextul în care indicele financiar BET-FI a fost singurul cu o închidere pozitivă, +0,04%, la nivelul de 41.234,30 de puncte.

Prin contrast, acțiunile bancare, ce dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România și sunt utilizate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața locală, au avut o lichiditate slabă. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe transferuri de 1,15 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), au avansat cu 0,30%, până la prețul de 13,58 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 848.000 milioane lei.

Fără război SUA-Iran. Ce s-a întâmplat cu petrolul și ce s-a resimțit la BVB

Mai degrabă bursa românească a fost conectată la piețele internaționale ale petrolului, unde un picaj abrupt a fost antrenat de demiterea de către președintele SUA Donald Trump a consilierului pe probleme de securitate John Bolton, perceput în opinia publică americană ca un promotor al războaielor. Piețele au perceput că îndepărtarea lui Bolton la Casa Albă scade drastic șansele unei confruntări cu Iranul, iar la Londra cotația țițeiului de tip Brent a coborât sub reperul de 60,00 dolari/baril.

Tendința a fost similară și la BVB, unde titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au depreciat cu 0,73%, până la prețul de 0,4070 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 3,14 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a consumat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 1,38 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
petrol