Fondurile Elliott ajung la o deținere de 19,87% din acțiunile Fondului Proprietatea

Fondurile Elliott ajung la o deținere de 19,87% din acțiunile Fondului Proprietatea
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 oct 2015

Companiile Machester Securities și Beresford Energy prin care grupul miliardarului american Paul Singer a achiziționat acțiuni FP, cumulează 21% din drepturile de vot.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Peste o cincime din drepturile de vot la Fondul Proprietatea (FP) sunt controlate, înaintea Adunării Generale a Acționarilor din 29 octombrie, de grupul Elliott Management din SUA, cu active în administrare de 26 miliarde dolari. Conform unei informări a emitentului remise miercuri Bursei de Valori București, cele două companii prin care magnatul american Paul Singer își realizează plasamentele în România, Machester Securities Corp. și Beresford Energy Corp., au acumulat o deținere de 19,87% din Fondul Proprietatea, care înseamnă, în același timp, și 21,06% din drepturile de vot. Valoarea pachetului deținut, la actuala cotație de piață valorează 1,75 miliarde lei (448 milioane dolari).

Fondurile Elliott, investitorul de portofoliu cu cel mai mare plasament pe bursa românească, se întorc astfel la procentajul de peste 20% din drepturile de vot pe care îl aveau înainte de vânzările de titluri FP din primăvară. Achizițiile au început în data de 22 septembrie, potrivit raportărilor remise operatorului de piață și au fost realizate atât la BVB, cât și la Londra, prin intermediul certificatelor de depozit (GDR) care au ca activ suport acțiunile Fondului. Intermediarii tranzacțiilor au fost Wood & Company și, respectiv Jeffries International.

Fondul Proprietatea are o capitalizare bursieră de 8,81 miliarde lei (2,26 miliarde dolari), tranzacționându-se cu un discount de aproape o treime față de activul net. Compania a anunțat marți vânzarea pentru 456 milioane lei (117,14 milioane dolari) mai mult de jumătate din participația sa la producătorul de gaze naturale Romgaz SA Mediaș (SNG). Obiectivul vânzării îl reprezintă obținerea de cash pentru programele de răscumpărare aprobate în Adunările Generale ale Acționarilor și solicitate în repetate rânduri de acționari grupați în jurul fondurilor Elliott.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
elliott
paul singer
fondul proprietatea
bvb
romgaz