Fondul Proprietatea a vândut 16 milioane acțiuni Romgaz pentru 117 milioane dolari

Fondul Proprietatea a vândut 16 milioane acțiuni Romgaz pentru 117 milioane dolari
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 oct 2015

Tranzacția derulată prin plasament privat s-a realizat la un preț de 28,50 lei/acțiune, nivel sub orice valoare de la listarea acestei companii în noiembrie 2013. După aeastă operațiune, FP mai rămâne cu o participație de 5,85% din acțiunile Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Administratorul Fondului Proprietatea (FP), compania financiară Franklin Templeton, anunță acordul de a vinde un număr total de 16 milioane acțiuni Romgaz SA Mediaș (SNG), în urma unui plasament privat derulat la un preț de 28,50 lei/acțiune, cu 3,39% sub cotația de ieri care reprezintă un minim de la listarea în noiembrie 2013 a titlurilor producătorului de gaze. Veniturile brute rezultate din tranzacție se ridică la 456 milioane lei (117,14 milioane dolari), anunță un comunicat al emitentului remis portalului Bursei.

La operațiunea de piață la care au participat investitori calificați fără a depăși un număr de 150 de persoane fizice sau juridice. Fondul a vândut 14,71 milioane acțiuni listate la cota Bursei de Valori București precum și echivalentul a altor 1,28 milioane titluri prin înstrăinarea pe piața londoneză a certificatelor de depozit (GDR) având ca activ suport titluri FP, la un preț de 7,32 dolari pe unitate. Volumul operațiunii a fost suplimentat cu 9,72%, ca urmare a cererii ridicate din partea investitorilor, față de pachetul anunțat inițial, pe 19 octombrie, a fi pus în vânzare.

Contextul înstrăinării acestei participații este nevoia de cash din partea companiei pentru a putea derula programele de răscumpărări pentru care presează acționarii majoritari, o nouă astfel de operațiune de buy-back urmând să fie supusă aprobării acționarilor la Adunarea Generală din 29 octombrie. După tranzacție, Fondul Proprietatea mai deține 22,54 milioane acțiuni Romgaz, reprezentând 5,85% din capitalul social al societății. Producătorul de gaze are la prețul închiderii de ieri de la BVB o capitalizare bursieră de 11,37 miliarde lei (2,92 miliarde dolari).

Aceasta nu este singura înstrăinare a unui pachet major de acțiuni într-o zonă de minime realizată de Fondul Proprietatea. În cazul operațiunilor de acest tip pentru OMV Petrom (SNP) și Transgaz SA (TGN), piața a apăsat de fiecare dată prețul înainte de derularea plasamentului privat accelerat de către Fond. Lichidarea deținerii de 14,98% din acțiunile Transgaz a fost realizată în decembrie 2013 într-o zonă de minime locale, la prețul de 172 lei/acțiune, cu 34,84% sub nivelul de închidere al ședinței de astăzi de 264 lei/acțiune. Vânzarea pachetului de 13,5% din Transelectrica SA (TEL) a fost realizată în luna iulie a anului trecut la un preț de 21,50 lei/acțiune, înainte de un trend ascendent care a catapultat acțiunea cu 40% peste nivelul vânzării Fondului Proprietatea.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
franklin templeton
bvb
romgaz
fondul proprietatea