Forumul Investitorilor Individuali, mutat cu o lună de organizatorii BVB. Contramandarea de pe o zi pe alta a derutat investitori: „Nu există așa ceva!”

Forumul Investitorilor Individuali, mutat cu o lună de organizatorii BVB. Contramandarea de pe o zi pe alta a derutat investitori: „Nu există așa ceva!”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 mai 2018

După ce a fost contramandat intempestiv la sfârșitul săptămânii trecute, Forumul Investitorilor Individuali organizat de Bursa de Valori București a fost reprogramat acum pentru 9 iunie. Este a 3-a ediție a evenimentului care a fost împinsă în timp din diverse motive. Comunitatea pieței de capital îi încurajează pe cei cu disponibilități bănești să facă pasul către bursă, care nu reprezintă ceva isoteric, ci este un loc unde pot fi îmulțiți banii strânși. „Nu trebuie să fii lupul de pe Wall Street!”, spune mesajul BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cea de-a 7-a ediție a Forumului Investitorilor Individuali va fi organizată de Bursa de Valori București pe 9 iunie, aceasta fiind noua dată a evenimentului care a fost amânat de pe o zi pe alta la sfârșitul săptămânii trecute. Este cea mai importantă întâlnire a comunității pieței de capital cu investitorii personae fizice și cu cei care vor să facă pasul pe bursa, un veritabil maraton de o zi cu nu mai puțin de 14 speakeri.

Evenimentul este un prilej pentru operatorul de piață BVB de a promova viziunea noului director general, Adrian Tănase, care susține că este mai eficientă o educație financiară simplificată. În prima sa prezență publică în noua sa calitate, la începutul acestui an, acesta a afirmat că nu toată lumea dorește să fie fluentă în finanțe, dar că la cunoștința românilor trebuie să ajungă faptul că investiția la bursă poate fi la fel de facilă ca și deschiderea unui depozit bancar, în condițiile în care există disciplină și sunt respectate câteva reguli de bază.

Meciul dintre Mihai Fercală și Constantin Frățilă se termină nedecis într-o AGA în care cei doi și-au aruncat acuzații grave. Cuvântul „infractor”, pronunțat de peste 100 de ori. Nici soțiile combatanților nu au scăpat CITEȘTE ȘI Meciul dintre Mihai Fercală și Constantin Frățilă se termină nedecis într-o AGA în care cei doi și-au aruncat acuzații grave. Cuvântul „infractor”, pronunțat de peste 100 de ori. Nici soțiile combatanților nu au scăpat

Invitația către participanții la Forum este, de altfel, exact în acest spirit: „Suntem poate mult prea obișnuiți cu depozitele bancare, cu achizițiile imobiliare sau cu ținutul banilor la saltea. Mai există însă un loc unde îți poți aduce economiile - la Bursa de Valori București. Economisești și apoi investești, pe termen lung. În companii românești care și-au dovedit stabilitatea și transparența. Nu trebuie să fii nici lupul de pe Wall Street, nici Warren Buffet pentru a face asta. Vino la Forumul Investitorilor Individuali din 5 mai și află cum și de ce merită să investești la bursă. Și nu uita, bursa e pentru oameni, nu doar pentru finanțiști.”

Punct și de la capăt

Investitorii trebuie din nou să se uite în calendar pentru a-și face loc în program. Am vorbit cu 2 invitați și ne-au confirmat că vor merge, nemulțumirea lor fiind moderată. „Sunt un pic supărat pentru că mă pregătisem pentru data de 5 mai”, spune Florin, investitor cu portofoliu relevant la BVB. „Ciudat este că au contramandat foarte târziu. Am avut noroc pentru că m-am uitat pe Facebook. Altfel, mă duceam acolo...” El confirmă că va participa pe 9 iunie, după ce va verifica dacă programul îi va permite.

Vineri seara, BVB a notificat invitații și cititorii portalului propriu că ediția programată pentru sâmbătă nu se va desfășura, invocând încălcarea unor oboigații contractuale de către furnizorul spațiului unde urma să se desfășoare evenimentul. Un investitor avea nedumerirea de ce a fost aleasă respectiva locație dintru început. "Era ceva așa... hipsteresc..."

În programul pus de organizatori speakerii sunt menținuți cu mici modificări. Astfel, Dragoș Manolescu îl va înlocui ca vorbitor pe directorul general Dan Popovici, iar de pe listă a fost îndepărtată Corina Popescu, care și-a încetat de ieri mandatul de director general la Transelectrica, calitate în care fusese invitată la Forum.

Pe lista celor care au prezentări se numără antreprenorul Marius Ghenea, Raluca Ganea, președinte la Investors Club, reprezentanți ai PricewaterhouseCoopers, Dragoș Neacșu CEO la Erste AM, Mihai Purcărea, CEO la BRD Asset Management, Aurel Bernat, CEO la BT Asset Management, reprezentanți ai Digi Communications și RCS&RDS, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la ASE, Cristian Logofătu, CFO Bittnet Systems și profesoniști din cadrul unor case de brokeraj vizibile.

EXCLUSIV Fără dividende la Transelectrica. Statul a luat act de impactul negativ al deciziilor Fiscului și a admis să nu ia dividende la AGA de bilanț. O portiță rămâne deschisă pentru acordarea de dividende suplimentare din rezerve CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fără dividende la Transelectrica. Statul a luat act de impactul negativ al deciziilor Fiscului și a admis să nu ia dividende la AGA de bilanț. O portiță rămâne deschisă pentru acordarea de dividende suplimentare din rezerve

Paul este investitor activ la BVB și trece ușor peste moment. Ne spune că va participa la ediția mutată a evenimentului. „Nu mă așteptam să se amâne”, spune totuși cu îngăduință. „Arată un pic de slăbiciune.”

Rămâne de văzut care este nivelul de toleranță al sponsorilor. În Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț, președintele Consiliului de Administrație al BVB, Lucian Anghel, a spus că instituția chiar mizează pe parteneri în demersurile sale de marketing. La obiecția unui acționar că bugetul de promovare de 1 milion de lei este prea mic, Anghel a afirmat că acesta este potențat de sumele cu care partenerii co-finanțează proiectele.

Pentru Forumul Investitorilor Individuali, partenerul principal este Grupul Financiar Banca Transilvania, alți susținători ai evenimentului fiind Erste Asset Management, OTP Asset Management, TradeVille, Econosofia și Bittnet Systems.

La mare și la Romexpo, alte 2 ediții unde investitorii nu au mai ajuns nicicând

De fapt, este a 3-a oară când un o ediție a Forumului Investitorilor Individuali este amânată. Astfel, ediția actuală era stabilită pentru luna octombrie a anului trecut, iar, conform informațiilor obținute de Profit.ro, deja fusese închiriat pavilionul central din Romexpo și fuseseră încheiate acordurile cu partenerii. Decizia de anulare a venit în contextul în care Bursa nu avea decât o conducere executivă interimară și aparent nimeni nu a vrut să-și asume organizarea Formului după plecarea polonezului Ludwik Sobolewski Sobolewski și fără să fi fost desemnat un nou director general.

De asemenea, cu 3 ani în urmă, Bursa contramanda evenimentul care fusese programat a se desfășura la Mamaia. Atunci chiar fusese indicate ca destinație precisă hotelul Vega, de 5 stele. Motivul? Nu se strânsese masa critică de participanți care să călătorească mai departe de București.

„Au o armată la marketing și PR”

George este investitor cu peste 20 de ani experiență pe piața de capital românească și are el însuși experiență în marketing. Cunoscând profesia este mai puțin îngăduitor: „Nu există așa ceva!” Afirmă că el însuși a fost organizator de evenimente și că nu s-a întâmplat să se ajungă într.un asemenea impas, nici măcar la nivele mult mai mici.

Contramandarea de pe o zi pe alta i se pare impardonabilă cu atât mai mult cu cât a văzut că Bursa are mulți oameni la marketing și PR. „Ziceai că e Procter & Gamble și se bate cu cine știe ce concurență...”, își amintește de una dintre puținele ocazii în care a trecut pragul BVB.

Nici la actuala ediție a Forumului nu va participa. „Nu merg. Am de lucru.” În opinia sa, faptul că s-a ajuns la a 3-a contramandare pentru un eveniment despre care președintele Anghel spunea că are potențialul de a strânge 1.000 de oameni este și o lipsă de apreciere față de investitori. „Sunt o armată de maimuțoi...”, mai spune George care crede că directorul general ar trebui să revadă structura de personal, mai ales după ultima boacănă. „În locul lui ăsta, eu i-aș da pe toți afară...”

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
lucian anghel
banca transilvania
otp
am
erste am
tradeville