Franklin Templeton și Fondul Proprietatea anunță listarea cu succes a companiei Hidroelectrica, cea mai mare ofertă publică inițială din istoria României și cea mai mare Europa din septembrie 2022 până în prezent

Franklin Templeton și Fondul Proprietatea anunță listarea cu succes a companiei Hidroelectrica, cea mai mare ofertă publică inițială din istoria României și cea mai mare Europa din septembrie 2022 până în prezent
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 12 iul 2023

Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitatea sa de Administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondului Proprietatea SA ("Fondul"), anunță admiterea astăzi la listare și tranzacționare a acțiunilor Hidroelectrica pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB), finalizând astfel cu succes mult așteptata ofertă publică inițială a principalului producător de energie din România pe bursa locală. Oferta publică inițială a Fondului de 78.007.110 de acțiuni ordinare existente ale Hidroelectrica (excluzând orice opțiune de supra-alocare) a fost evaluată la prețul de 104 lei pe acțiune, ceea ce implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro) la admitere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tranzacția record este rezultatul unui angajament de durată al Franklin Templeton de a dezvolta piața locală de capital, de a promova guvernanța corporativă și de a crește transparența. Eforturile companiei s-au derulat pe parcursul a peste 13 ani, de când Franklin Templeton și-a deschis biroul din București, România.

Cu această ocazie istorică, Jenny Johnson, Președinte și CEO al Franklin Templeton, a declarat: "Suntem încântați că am contribuit la încheierea cu succes a IPO-ului Hidroelectrica, cel mai mare din România și unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est. Rolul major avut în dezvoltarea pieței de capital din România în ultimii 13 ani, prin implicarea puternică alături de companiile din portofoliul Fondului, reprezintă un motiv de mândrie pentru Franklin Templeton, în calitate de manager al Fondului Proprietatea. Listarea Hidroelectrica este o dovadă a ceea ce se poate realiza prin concentrarea neabătută asupra importanței guvernanței corporative și a transparenței, care se traduc în performanță pe termen lung și în încrederea investitorilor. Doresc să felicit echipele Franklin Templeton și Hidroelectrica, consilierii, băncile și ceilalți consultanți pentru munca și dedicarea lor, care au făcut ca această tranzacție să devină realitate, consolidând locul lor în istoria pieței de capital din România."

Odată cu această listare, Hidroelectrica devine cea mai mare companie românească de pe Bursa de Valori București. Oferta publică inițială este a treia cea mai mare pe o bursă din Europa Centrală și de Est, cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent și a treia la nivel global în 2023 in funcție de valoare, o realizare majoră pentru piața e capital locală.

Manraj Sekhon, Chief Investment Officer al Templeton Global Investments, a declarat: "Reacția excelentă cu care a fost primită această ofertă publică inițială, atât pe plan intern în România, cât și la nivel internațional, reprezintă o nouă etapă în evoluția Hidroelectrica. Acest lucru reflectă succesul managementului Templeton al Fondului începând din 2010 și parteneriatele excelente pe care le-am creat cu instituții publice și private din București și de la nivel global, pentru a îmbunătăți transparența și standardele de guvernanță corporativă pentru companiile din portofoliul nostru, astfel încât acestea sa genereze valoare pe termen lung și sustenabilitate pentru toate părțile interesate."

Cu o suprasubscriere semnificativă, oferta de acțiuni Hidroelectrica a atras un interes și o încredere excepțională din partea investitorilor, demonstrând caracteristicele atractive și potențialul de creștere al companiei.

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Romania și Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a adăugat: "Amploarea și succesul răsunător al listării Hidroelectrica este un rezultat excelent obținut după mulți ani de pregătire, muncă asiduă și coordonare, care au fost necesare pentru ca această tranzacție să devină realitate. Suntem cu adevărat mândri de reușita echipei Franklin Templeton din România, care a scris încă o data istorie pe piața de capital din România. Aș dori să-mi exprim sincera recunoștință și sa transmit felicitări tuturor părților implicate. Mulțumim echipei de la Hidroelectrica, care astăzi își începe călătoria ca entitate listată, pentru angajamentul față de listare și o felicităm pentru atingerea acestei etape extraordinare. Vă doresc mult succes în gestionarea uneia dintre bijuteriile pieței de capital din România.”

Franklin Templeton consideră că listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București va deschide calea pentru noi oportunități de investiții în România și pentru realizarea în continuare a valorii pentru acționari. Listarea de succes a Hidroelectrica este de așteptat să stimuleze investițiile în România și să ridice profilul țării ca destinație atractivă pentru investiții.

"Acesta este un moment cu adevărat istoric pentru acționarii Fondului Proprietatea, care au așteptat mult timp listarea Hidroelectrica la bursă. Aș dori să profit de această ocazie pentru a felicita Franklin Templeton, Hidroelectrica, consorțiul de investiții, precum și toate celelalte părți interesate, inclusiv autoritățile publice, pentru sprijinul lor esențial în finalizarea fructuoasă a acestei tranzacții. De asemenea, aș dori să îi felicit pe colegii mei din Comitetul Reprezentanților Fondului, care au sprijinit pe deplin această tranzacție, precum și pe consilierii de private equity ai Fondului, care au avut un rol esențial în finalizarea listării" a concluzionat Ilinca von Derenthall, Președinte al Comitetului Reprezentanților, Fondul Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
franklin templeton
fondul proprietatea