GRAFIC Bursa își continuă avansul. Investitorii trag nădejde că ar putea tranzacționa pe o piață promovată ca emergentă

GRAFIC Bursa își continuă avansul. Investitorii trag nădejde că ar putea tranzacționa pe o piață promovată ca emergentă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 sep 2019

Cu doar puțin timp înainte de decizia FTSE Russell privind statutul pieței locale, bursa de la București a avut o nouă sesiune pozitivă în care a câștigat aproximativ un sfert de procent. Investitorii se gândesc la faptul că stadiul de piață de periferie ar putea fi dat uitării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Mișcarea ascendentă accelerată de la jumătatea acestei luni și-a păstrat suflul, iar bursa românească a avut o nouă sesiune „verde”, în contextul unor așteptări preponderent pozitive față de perspectiva de ridicare a statutului pieței la cel de „emergentă”, de la actualul nivel de piață de frontieră.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,27%, iar indicele reprezentativ a avut o dinamică similară, închizând la nivelul de 9.528,24 de puncte, nu departe de maximul post-criză atins în prima zi de tranzacționare a acestei săptămâni. Sub aspect tehnic, impulsul este robust, susținut de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Bursa își continuă avansul. Investitorii trag nădejde că ar putea tranzacționa pe o piață promovată ca emergentă

Mai multe linii de trend ascendent dau coerență mișcării pozitive din acest an. Aceasta a avut ca motor, inclusiv titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care și astăzi au crescut cu 0,41%, până la prețul de 36,50 lei/acțiune, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 8,62 milioane lei.

Într-o sesiune cu un rulaj al pieței de acțiuni de 38,22 milioane lei (8,05 milioane euro), peste media din august, dar sub valorile din ultimii 2 ani, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au fost pe locul 2 în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 7,04 milioane lei. Cotația s-a corectat cu 0,43%, până la nivelul de 1,1700 lei/acțiune, trăgând în jos indicele financiar BET-FI, care, a avut, totuși, un avans de 0,25%, apropiat de media pieței, până la nivelul de 42.446,43 de puncte. Din structura sa, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au închis cu 0,46% peste referință, la prețul de 2,2000 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,41 milioane lei.

Liderul mondial de pe piața berii a atras 5 miliarde de dolari prin listarea listarea diviziei din Asia-Pacific, al doilea mare IPO al anului CITEȘTE ȘI Liderul mondial de pe piața berii a atras 5 miliarde de dolari prin listarea listarea diviziei din Asia-Pacific, al doilea mare IPO al anului

Tendința favorabilă de la BVB a fost favorizată de ziua preponderent pozitivă din piețele financiare international, evidențiată de aprecierile pe linie a indicilor europeni: +0,55% indicele Euro Stoxx 50, +0,84% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,66% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,44% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,59% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,05% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,59% pentru indicele PX de la Praga.

Acțiunile care sunt în cel mai bine corelate la evoluțile din plan extern, fiind utlizate și de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe România, cele ale băncilor, au cedat prim-planul bursei cel puțin pentru o zi. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,4100 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,76 milioane lei.

De asemenea, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au câștigat 1,00%, până la prețul de 14,16 lei/acțiune, pe transferuri de 3,93 milioane lei. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei, în valoare de 3,22 milioane lei.

În contextul în care ASF nu a mai mutat, SIF Banat Crișana își caută în justiție dreptul a declanșa AGA la SIF Oltenia. Adunarea cu mandatul președintelui Ciurezu depinde de verdictul instanței CITEȘTE ȘI În contextul în care ASF nu a mai mutat, SIF Banat Crișana își caută în justiție dreptul a declanșa AGA la SIF Oltenia. Adunarea cu mandatul președintelui Ciurezu depinde de verdictul instanței

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 4,11 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au urcat cu 0,33%, până la prețul de 30,00 lei/acțiune. Pe segmentul energetic al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,46%, cele mai lichide acțiuni au avut aprecieri de amplitudine apropiată: +0,48% pentru titlurile OMV Petrom (SNP), până la prețul de 0,4215 lei/acțiune, pe transferuri de 1,64 milioane lei și +0,49% pentru titlurile Transelectrica (TEL), până la prețul de 20,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,40 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi