GRAFIC Bursa românească merge pe aceeași mișcare: „2 pași înainte, un pas înapoi”. Nici perspectiva intrării fondurilor active pe piețele emergente nu dă mai mult curaj investitorilor

GRAFIC Bursa românească merge pe aceeași mișcare: „2 pași înainte, un pas înapoi”. Nici perspectiva intrării fondurilor active pe piețele emergente nu dă mai mult curaj investitorilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 sep 2019

După avansul pe noi maxime post-criză al indicelui BET, consemnat pe activitate de tranzacționare sporită vineri după anunțul promovării operate de agenția FTSE Russell pentru bursa românească, piața a bătut azi în retragere. Volumele s-au diminuat subit. Este un comportament al întregului trend ascendent din acest an, ca atingerea unor noi maxime să fie amendate imediat câte o sesiune sau sevență corectivă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Euforia legată de promovarea Bursei de Valori București de către agenția FTSE Russell la categoria „Secondary Emerging”, ceea ce o scoate de la periferia piețelor finanicare internaționale, pare a se fi consumat într-o singură ședință. Interesul sporit de vineri, care s-a văzut prin volume consistente și atingerea unui nou maxim post-criză, nu a fost confirmat și la acest debut de săptămână, deși suflul a fost favorabil pentru activele de risc de pe bursele străine.

Piața nu a dat decât timid senzația, până la orele prânzului, că vrea să continue mișcarea de creștere, dar tendința s-a atenuat ulterior. Ordinele de susținere la cumpărare au lipsit, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 20,48 milioane lei (4,31 milioane euro) mai mic de jumătate față de valoarea medie zilnică de tranzacționare a anului trecut, de 45,27 milioane lei (9,72 milioane euro), care a adus BVB în rândul piețelor emergente.

DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România CITEȘTE ȘI DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România

În aceste condiții, indicii au alunecat chiar și sub valorile de referință, unde le-a găsit și finalul sesiunii. Astfel, indicele compozit BET Plus s-a corectat cu 0,31%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,30%, până la nivelul de 9.574,37 de puncte. Este o mișcare s-a repetat pe parcursul acestui trend, ca orice salt să fie amendat chiar din sesiunea ulterioară.

Așa cum se vede pe graficul atașat, Profit.ro evidențiază 15 episoade începând încă din primăvară, când un nou vârf al trendului sau chiar, ulterior, maxime post-criză, au fost urmate nu de o continuare a secvenței de creștere, ci de o corecție imediată, cel puțin pentru o sesiune, ceea ce trădează o convingere redusă a investitorilor dacă nu față de sustenabilitatea actualelor niveluri de preț, cel puțin față de perspectivele de continuare a trendului.

GRAFIC Bursa românească merge pe aceeași mișcare: „2 pași înainte, un pas înapoi”. Nici perspectiva intrării fondurilor active pe piețele emergente nu dă mai mult curaj investitorilor

Pe de altă parte, tedința ascendentă a avut robustețea ei. Pe același grafic se vede că puseele corective s-au oprit de cele mai multe ori pe mediile scurte, iar indicele BET nu a fost apăsat decât maximum pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), ceea ce arată o regrupare destul de rapidă a investitorilor.

Impulsul corectiv de astăzi a fost condus chiar de acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV), care a suferit un recul de 1,64%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, pe tranzacții de 10,19 milioane lei, aproape jumătate din întreaga activitate de la BVB pe segmentul de acțiuni.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,14%, până la prețul de 14,32 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproape 710.000 lei. Cele 2 titluri bancare, deja folosite de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe România, ar urma să intre din septembrie 2020 în structura indicelui FTSE All Cap, alături de titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care astăzi au păstrat momentumul de vineri, +0,82%, atingând prețul de 36,95 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 984.000 de lei.

Temerile investitorilor față de delistarea forțată a companiilor chinezești de pe bursele americane sunt contracarate de Trezoreria SUA care spune că nu are un asemenea plan... „la acest moment” CITEȘTE ȘI Temerile investitorilor față de delistarea forțată a companiilor chinezești de pe bursele americane sunt contracarate de Trezoreria SUA care spune că nu are un asemenea plan... „la acest moment”

Piața locală a arătat slăbiciune chiar și într-un moment favorabil al burselor europene, cu închideri preponderent pozitive la nivelul indicilor: +0,66% indicele Euro Stoxx 50, -0,24% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,66% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,38% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,60% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,71% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,32% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, indicele de energie BET-NG a suferit un declin de 0,17%, în timp ce indicele financiar BET-FI a câștigat 0,04%, până la nivelul de 42.610,45 de puncte, tras peste referință de creșterea cu 0,42%, pe volume echivalente cu 2,86 milioane lei, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 1,1900 lei/acțiune, nu departe de maximele atinse de acest emitent în cei 8 ani și jumătate de prezență la tranzacționare pe bursa românească.

Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Digi Communications (DIGI), care au scăzut cu 0,99%, până la prețul de 29,90 lei/acțiune, nivel cu un sfert mai jos față de prețul ofertei de listare care a dus la cota BVB în mai 2017 compania ce deține operatorul telecom RCS&RDS.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
ftse russell
digi