GRAFIC Bursa românească se corectează împreună cu piețele europene. Prima pierdere de viteză importantă din acest an

GRAFIC Bursa românească se corectează împreună cu piețele europene. Prima pierdere de viteză importantă din acest an
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 ian 2018

Indicii principali de la BVB s-au depreciat cu aproximativ 0,7% într-o sesiune de tranzacționare în care rulajul pieței de acțiuni s-a apropiat de 10 milioane de euro. Tendința accelerată pe termen scurt este într-un impas surprins de indicatorii tehnici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După avansul furibund din primele săptămâni ale acestui an, bursa românească și-a găsit pretextul unei corecții tehnice așteptate în declinul piețelor de acțiuni europene. Am consemnat un recul consistent la nivelul tuturor indicilor importanți la nivel continental și regional: -1,00% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,09% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,87% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,95% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,42% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,34% pentru indicele PX de la Praga.

La București, într-o zi cu activitate de tranzacționare semnificativă, de 12,85 milioane lei, pe piața deal, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,67%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,72%, până la nivelul de 8.363,37 puncte. Din punct de vedere tehnic, graficul arată pentru prima dată în acest an slăbiciune a tendinței puternic ascendente. Este cea dintâi coborâre a indicelui sub media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care a susținut impulsul de creștere, după cum indicatorul Real Strength Index (14) iese din supracumpărare unde s-a regăsit preț de 14 sesiuni de tranzacționare.

GRAFIC Bursa românească se corectează împreună cu piețele europene. Prima pierdere de viteză importantă din acest an

Aproape 70% din rulajul de 44,38 milioane lei (9,55 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni, toate cu profil financiar. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 14,22 milioane lei în piața reglementată, cărora li se adaugă transferuri speciale în piața deal de 4,98 milioane lei.

Tranzacții deal au fost realizate și pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), valoarea acestora ridicându-se la 5,15 milioane lei. Pe segmentul regular, rulajul pe acest emitent s-a cifrat la 1,01 milioane lei, într-o zi în care cotația a suferit un recul de 1,46%, până la prețul de 13,50 lei/acțiune.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,66%, până la prețul de 0,9100 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,29 milioane lei. În piața deal a fost efectuat, de asemenea, un schimb pe acest emitent, în valoare de 1,37 milioane lei, apropiat de cel de 1,34 milioane lei realizat cu acțiuni SIF Moldova (SIF2). Indicele financiar BET-FI a avut o corecție aproximativ dublă față de media pieței, de 1,39%, până la nivelul de 42.936,84 de puncte.

Interes sporit pentru acțiunile MedLife și Sphera

Indicele energetic BET-NG a pierdut 1,00% într-o zi în care prețul țițeiului Brent a avut la Londra o mișcare corectivă puternică ce a dus cotația chiar și sub nivelul de 68,50 dolari/baril. Pe acest segment de la BVB lichiditatea a fost slabă, cel mai tranzacționat emitent, Romgaz Mediaș (SNG) abia adunând transferuri de 1,51 milioane lei. Titlurile producătorului de gaze naturale s-au depreciat cu 1,42%, până la prețul de 34,75 lei/acțiune. Ziua a fost „roșie” și pentru celelalte 2 acțiuni care au depășit reperul de 1 milion de lei al tranzacțiilor, respectiv cele ale Transgaz (TGN) și OMV Petrom (SNP).

Interesul investitorilor a fost captat și de 2 acțiuni listate recent. Astfel, titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M) au urcat cu 0,56%, până la prețul de 36,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,78 milioane lei, iar cele ale Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile de alimentație publică KFC, Pizza Hut, Pizza Hut și Taco Bell, s-au corectat cu 0,75%, până la nivelul de 39,50 lei/acțiune, cu 36,20% peste prețul ofertei publice închisă la începutul lunii noiembrie a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
romgaz
brd
fondul proprietatea
bursa
bvb
omv petrom