GRAFIC Ce nu s-a mai văzut de la începutul conflictului din Ucraina: Bursa ajunge la minimele ultimelor 6 luni

GRAFIC Ce nu s-a mai văzut de la începutul conflictului din Ucraina: Bursa ajunge la minimele ultimelor 6 luni

Sursa foto: Annachizhova | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 sep 2022

După o evoluție în lateral pe perioada verii, indicele BET pare a fi evadat în partea inferioară a canalului de variație, atingând o zonă care nu a mai fost testată de la vânzările pe panică antrenate de invazia Federației Ruse în Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit News TV organizează, pe 20 septembrie, Maratonul de Educație Financiară, cu cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România

Presiunea la vânzare a persistat pe bursele lumii, în condițiile în care investitorii deja se așteaptă la noi majorări de dobânzi ale Rezervei Federale Americane. Oscilațiile au fost contradictorii, însă raliurile au fost destul de prompt respinse de cei care mizează pe scăderi.

La BVB, piața aproape pe nesimțite s-a “scurs” într-o zonă de minime, acestea fiind atinse nu după o exacerbare a vânzărilor, ci după o sesiune dominată de indecizie, în care în top 10 tranzacționare 5 simboluri având închidere “pe verde” și 5 acțiuni consemnând deprecieri. Totuși cele mai lichide titluri au avut un parcurs negativ: -0,33%, până la prețul de 0,4560 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care a adunat transferuri de 11,07 milioane lei, -1,75%, până la prețul de 19,10 lei/acțiune, pentru titlurile Bănci Transilvania (TLV), și -0,15%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au înregistrat schimburi de 2,58 milioane lei.

BT Asset se împrumută 10 milioane de euro pentru a cumpăra acțiuni Evergent Investments CITEȘTE ȘI BT Asset se împrumută 10 milioane de euro pentru a cumpăra acțiuni Evergent Investments

În aceste condiții, indicele compozit BET-XT a coborât cu 0,16% și indicele reprezentativ BET a pierdut 0,26%, până la nivelul de 11.805,50 de puncte, unde este la minimul ultimelor 6 luni, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Ce nu s-a mai văzut de la începutul conflictului din Ucraina: Bursa ajunge la minimele ultimelor 6 luni

Doborârea parametrilor tehnici a stimulat tranzacțiile față de etapa de apatie prelungită parcursă în piața locală. Rulajul de 43,58 milioane lei (8,85 milioane euro) este aproape de valoarea medie zilnică de tranzacționare care a adus promovarea BVB la statutul de piață emergentză sub criteriile FTSE Russell.

BVB leagă punți peste Prut. Bursa de la Chișinău ar urma să devină o a 2-a “pepinieră”, după piața AeRO, pentru dezvoltarea unor companii care să treacă spre piața reglementată de la București. Primul exercițiu - maib CITEȘTE ȘI BVB leagă punți peste Prut. Bursa de la Chișinău ar urma să devină o a 2-a “pepinieră”, după piața AeRO, pentru dezvoltarea unor companii care să treacă spre piața reglementată de la București. Primul exercițiu - maib

Pe a 4-a activitate a zilei, de 2,17 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,21%, până la prețul de 1,9280 lei/acțiune. Aceasta a influențat și indicele financiar BET-FI, singurul cu închidere pozitivă, +0,09%, până la nivelul de 49.999,88 puncte. Pirn contrast, indicele energetic BET-NG a alunecat cu 0,07% sub referință.

Reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 emitenți: Erste (EBS), ale cărui titluri au avut un salt de 4,60% în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena, One United Properties (ONE), care a câștigat 0,48% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 1,2500 lei/acțiune, și Romgaz Mediaș (SNG), producător de gaze naturale ale cărui titluri s-au corectat cu 0,23%, până la prețul de 43,50 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste