GRAFIC Cumpărătorii și-au adunat forțele pentru o continuare a raliului de la BVB. Susținere dinspre piețele externe. Tranzacție cu 8% din acțiunile TeraPlast, investitori din piață vehiculează că fondatorii Dedeman ar fi cumpărători

GRAFIC Cumpărătorii și-au adunat forțele pentru o continuare a raliului de la BVB. Susținere dinspre piețele externe. Tranzacție cu 8% din acțiunile TeraPlast, investitori din piață vehiculează că fondatorii Dedeman ar fi cumpărători

Sursa foto: Tijanap / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 mai 2020

Într-un context în care indicele Dow Jones Average Industrial al bursei americane a atins un nou maxim de la începutul crizei coronavirus, și piața de acțiuni din România a păstrat impulsul de apreciere. Sfârșitul de sesiune a regăsit indicele principal pe un reper tehnic important. Tranzacție de aproape 30 milioane lei pe acțiunile TeraPlast Bistrița.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Mișcarea de revenire de la Bursa de Valori București, conturată încă din ultima parte a lunii martie și accelerată de la ridicarea stării de urgență, a mai adăugat o sesiune în secvența pozitivă, chiar dacă amplitudinea aprecierii a fost de numai o cincime de procent.

Climatul este favorabil activelor de risc pe măsură ce la nivel mondial se conturează tot mai mult că noul coronavirus nu este atât de mortal precum le arătau modelele inițiale ale epidemiologilor. Indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange a depășit reperul de 25.000 de puncte pentru prima dată de la puseul de vânzare din martie, catalizând piețele de acțiuni la nvel mondial.

INFOGRAFICE Impact Developer & Contractor, prăbușire de peste 50% a vânzărilor de locuințe la T1. Nu au mai fost banii de la Firea CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Impact Developer & Contractor, prăbușire de peste 50% a vânzărilor de locuințe la T1. Nu au mai fost banii de la Firea

În Europa, tabloul a fost în nuanțe de „verde aprins”: +0,94% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,24% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,46% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,00% pentru indicele DAX30 din Germania, +3,95% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,49% pentru indicele BUX de la Budapesta și +2,17% pentru indicele PX de la Praga.

La București, tendința a fost ceva mai atenuată. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,19%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,20%, până la nivelul de 8.705,75. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești a testat un reper tehnic important, respectiv retragerea Fibonacci de 61,8% aplicabilă scăderii din martie, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Cumpărătorii și-au adunat forțele pentru o continuare a raliului de la BVB. Susținere dinspre piețele externe. Tranzacție cu 8% din acțiunile TeraPlast, investitori din piață vehiculează că fondatorii Dedeman ar fi cumpărători

O depășire credibilă a acestuia ar deschide calea atacării mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, dar ar avea și natura de a invalida impulsul de scădere precipitat de criza coronavirus.

Nivelurile de retrageri Fibonacci respective au fost trasate de Profit.ro de la sfârșitul lunii martie, iar piața a răspuns foarte bine în multiple rânduri la atingerea acestor parametri tehnici. Întâlnirea retragerii de 61,8% poate fi o explicație pentru subperformarea față de indicii externi, dar și pentru o reapariție a vânzătorilor care a ridicat volumele.

Tranzacție-mamut pe acțiunile TeraPlast

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 83,26 milioane lei (17,20 milioane euro), aproape dublu față de media ultimilor 3 ani, din care echivalentul a 29,70 milioane lei îl reprezintă o ofertă publică accelerată derulată TeraPlast Bistrița (TRP), procesată astăzi de sistemul Bursei. Investitori din piață vehiculează informația că vânzători ar fi cei de la Marley Magyarország, iar cumpărători sunt fondatorii Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl.

Interesul pentru acest emitent s-a menținut și în piața reglementată, unde a adunat schimburi de 1,20 milioane lei. Cotația a închis la prețul de 0,3090 lei/acțiune, cu 0,32% peste referință. Oferta a fost efectuată la prețul de 0,2800 lei/acțiune, cu un discount de 9,09% față de prețul de piață, iar la acest nivel valoarea de piață a TeraPlast s-ar situa la 374,58 milioane lei (77,37 milioane euro).

Tabloul MedLife înainte de blocajul medical: afaceri și profit în creștere la T1. Credit sindicalizat de 110 milioane euro în contextul coronavirus CITEȘTE ȘI Tabloul MedLife înainte de blocajul medical: afaceri și profit în creștere la T1. Credit sindicalizat de 110 milioane euro în contextul coronavirus

Raliul din această lună a fost condus în principal de acțiunile din energie, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au rămas într-o etapă de consolidare între reperele de 1,9000 lei/acțiune și 2,050 lei/acțiune. Cotația nu a avut nici astăzi forța de a ieși din acest interval. Aprecierea a fost de 0,50%, până la prețul de 2,0000 lei/acțiune, însă emitentul a atras din o activitate bună, respectiv schimburi de 10,90 milioane lei în piața reglementată și tranzacții speciale în piața deal în valoare de 6,96 milioane lei, consumate, de asemenea, la prețul de 2,0000 lei/acțiune.

Tot dinspre piața deal, o știre îl confirmă astăzi pe directorul general al Prodplast (PPL), Tudor Georgescu, drept unul din cumpărătorii în tranzacția prin care, luni, aparent SIF Oltenia (SIF5) și-a înstrăinat, pentru suma de 7,50 milioane lei, participația de 17,43% din capitalul social al companiei. La prețul de 2,52 lei/acțiune, cele 1,27 milioane de acțiuni Prodplast, reprezentând 7,43% din titlurile societății, au o valoare de 3,20 milioane lei.

Prodplast vinde prin Biodeck pe piața produselor biodegradabile și își ameliorează profitabilitatea la T1 CITEȘTE ȘI Prodplast vinde prin Biodeck pe piața produselor biodegradabile și își ameliorează profitabilitatea la T1

În piața reglementată, volumele au fost susținute de acțiunile cu profil financiar. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,78%, până la prețul de 1,2750 lei/acțiune, pe transferuri de 7,73 milioane lei, mișcare e contrasens nu numai față de parcursul întregii piețe, dar și față de celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții listate la BVB, cele ale SIF, și care au avut puterea de a trage în sus indicele sectorial BET-FI, pentru un avans de 0,50%, până la nivelul de 44.542,79 puncte. Cel mai lichid emitent de la această categorie, cu schimburi însumând 1,14 milioane lei, a fost SIF Transilvania (SIF3) ale cărui titluri s-au apreciat cu 1,96%, până la prețul de 0,3650 lei/acțiune, pe măsură ce problemele privind conducerea se clarifică, iar noul director Marius Moldovan preia și frâiele nemijlocite exercitate până de curând din sediul de la Brașov de fostul șef Mihai Fercală.

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,86%, până la prețul de 11,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,38 milioane lei, iar pe același segment bancar titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la București, au avut un salt de 6,96%, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena.

Creștere consistentă pe acțiunile Bittnet Systems în prefigurarea trecerii pe piața reglementată. Intensitate redusă pe sectorul energetic de la bursă

Tot la capitolul aparițiilor inedite în topul tranzacțiilor, titlurile Bittnet Systems (BNET) au cumulat tranzacții de 2,01 milioane lei care au catalizat un salt de 13,25% a cotației, până la nivelul de 1,4100 lei/acțiune. Inter4esul a fost catalizat de anunțul admiterii companiei pe piața reglementată începând cu data de 3 iunie. Compania din domeniul IT a fost listată în aprilie 2015 pe piața AeRO.

Ca și în prima sesiune a săptămânii, sectorul energetic de la BVB a trecut în plamul secund al bursei, sub aspectul schimburilor efectuate. Dinamica a fost însă apropiată de cea generală a pieței, respectiv un avans de 0,22% așa cum este măsurată pe indicele energetic BET-NG. Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,15% la nvelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,3430 lei/acțiune o zi în care a cumulat volume echivalente cu 1,69 milioane lei.

La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,91%, până la prețul de 19,16 lei/acțiune, pe transferuri de 2,50 milioane lei. Compania care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă a raportat luni constituirea unui depozit în valoare de 40,39 milioane lei la cec Bank, având maturitate data de 25 septembrie 2020 și o dobândă anualizată de 2,85%.

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un declin de 1,42%, până la prețul de 31,15 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,46 milioane lei. Societatea a raportat azi semnarea unui contract în valoare de 24,05 milioane lei cu CET Govora pentru livrarea de de gaze naturale pe piața concurențială în intervalul 1 mai 2020 – 30 septembrie 2021.

Tot pe segmentul gazelor naturale, transportatorul național Transgaz (TGN) a înregistrat un salt de 2,93% a titlurilor sale, până la prețul de 300,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,44 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast