GRAFIC Indicele BET al bursei românești, priponit la pragul psihologic de 10.000 de puncte. Și o ALERTĂ

GRAFIC Indicele BET al bursei românești, priponit la pragul psihologic de 10.000 de puncte. Și o ALERTĂ
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 feb 2020

La BVB, tendința de corecții a continuat și în sesiunea de astăzi, într-o piață anemică, marcată de volume slabe și de oscilații minore. Într-o etapă cu necunoscute pentru piață, investitorii au preferat să ancoreze indicele celor mai tranzacționate acțiuni aproape de 10.000 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Etapa de ezitare de la bursă trece de la faza mișcărilor de sens contrar la o secvență de sesiunilor cu volatilitate foarte redusă. În contextul unor evoluții divergente a celor mai tranzacționate titluri și a unui rulaj de 17,74 milioane lei (3,72 milioane euro) al pieței de acțiuni, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,05% sub referință, iar indicele reptrezentativ BET s-a depreciat cu 0,06%, până la nivelul de 10.006,05, în zona unui prag psihologic mportant dat și de un număr rotund.

Sub aspect tehnic, indicele a găsit un reper și în media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), iar trendul ascendent este intact.

ALERTĂ Pe de altă parte, investitorii trebuie să aibă în vedere că piața a făcut un maxim mai coborât decât precedentul maxim, iar o coborâre sub ultimul minim relativ, din zona de 9.950-9.960 de puncte, ar putea atrage un val de vânzări ceva mai agresiv. O eventuală astfel de trecere ar schimba, cel puțin în secvența scurtă, înlănțuirea de maxime și minime din ce în ce mai ridicate care certifică un trend ascendent conform teoriei lui Dow. O astfel de deteriorare a unui parametru tehnic este în măsură să alerteze investitori cu privire la sustenabilitatea mișcării de creștere.

GRAFIC Indicele BET al bursei românești, priponit la pragul psihologic de 10.000 de puncte. Și o ALERTĂ

Neabătut în calea către noi maxime a fost titlul Fondul Proprietatea (FP), care a câștigat 0,37%, până la prețul de 1,3400 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 7,81 milioane lei. Cotația se regăsește cu 3,60% sub prețul de 1,3900 lei/acțiune, al ofertei publice de răscumpărare derulate pentru un număr de 200 milioane de acțiuni, reprezentând 2,62% din capitalul social. Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o sesiune „roșie”, ceea ce a determinat un recul de 0,09%, în linie cu media pieței, a indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 51.383,67 de puncte.

OMV Petrom va plăti 27 milioane euro companiei-mamă pentru participația pe care aceasta o deține în perimetrul Han Asparuh din Bulgaria CITEȘTE ȘI OMV Petrom va plăti 27 milioane euro companiei-mamă pentru participația pe care aceasta o deține în perimetrul Han Asparuh din Bulgaria

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,05% într-o zi în care reperul unor transferuri de 1 milion de lei au fost depășite doar de un singur titlu de la această categorie, cel al Romgaz Mediaș (SNG), care a avansat cu 0,14%, până la prețul de 34,60 lei/acțiune, după corecția severă de la cumpăna dintre luni. Compania a comunicat ieri către piață că nu vede motivele pentru care liberalizarea de la 1 iulie a pieței să aducă pe mai departe creșteri de preț la gazele naturale.

Interes a existat și pentru acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,5650 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,02 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au corectat cu 0,98%, până la prețul de 16,14 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,19 milioane lei. Săptămâna trecută instituția de credit a raportat un profit net de 1,5 miliarde lei, în ușoară scădere, sub impactul plății taxei pe activele bancare pentru care a achitat suma de 75 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz