GRAFIC O nouă sesiune de revenire la BVB. Unde se pot relua vânzările

GRAFIC O nouă sesiune de revenire la BVB. Unde se pot relua vânzările

Sursa: Smshoot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 iun 2018

Indicele celor mai lichide acțiuni ale bursei românești a câștigat aproape jumătate de procent într-o zi în care activitatea de tranzacționare a tins către 10 milioane euro. Este un ricoșeu puternic după vânzările care au fost precipitate de informațiile contradictorii cu privire la soarta fondurilor de pensii de la așa-numitul Pilon II.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O știre importantă a venit astăzi pentru piață. Parlamentul României a adoptat legea de înființare a Fondului Suveran, entitate cu 33 de companii în portofoliu, dintre care 8 societăți sunt deja listate la BVB, respectiv Electrica (EL), OMV Petrom (SNP), Oil Terminal (OIL), IAR Brașov (IARV), Romgaz Mediaș (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Conpet Ploiești (COTE) și Chimcomplex Borzești (CHOB), ultimul emitent fiind listat pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO.

Două societăți listate cu capital majoritar de stat lipsesc de pe această listă. Este vorba despre Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN), reglementările în vigoare solicitând o separare totală a activităților de transport de electricitate și gaze naturale de cele de producție, inclusiv distribuție în cazul energiei electrice.

Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele CITEȘTE ȘI Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele

Impactul acestui fond asupra pieței de capital românești este încă prematur a fi cuantificat și încă investitorii privesc noua entitate cu rezerve, însă astăzi tendința a fost pozitivă, în continuarea raliului de revenire început încă din prima zi de tranzacționare a acestei săptămâni.

Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,39%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,47%, până la nivelul de 8.289,31 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele s-a oprit la un reper logic dat de confluența mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls descendent. Pe graficul atașat, Profit.ro indică alte puncte potențiale de unde se pot relua vânzările, care remarcabil, sunt suprapuneri de rezistențe, respectiv retragerea Fibonacci de 50% a aceluiași segment de scădere și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), apoi retragerea de 61,8% și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

GRAFIC O nouă sesiune de revenire la BVB. Unde se pot relua vânzările

Așa cum scăderea din săptămânile precedente de la BVB, a fost legată de o poveste internăea a neliniștilor investitorilor față de o probabilă reducere de către autorități a schemei de la Pilonul II, a fondurilor de pensii administrate privat, cu contribuții obligatorii, la fel revenirea din aceste zile are resorturi locale, forța raliului fiind pe măsura exacerbării vânzărilor din sesiunile anterioare.

În Europa a fost mai degrabă liniște, cu deviații mici ale principalilor indici: +0,12% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,33% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,06% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,34% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,03% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,31% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,00% pentru indicele PX de la Praga.

Rușii de la Alro Slatina vor să-și reducă participația la companie, inclusiv cu o ofertă publică secundară de vânzare de acțiuni pe BVB CITEȘTE ȘI Rușii de la Alro Slatina vor să-și reducă participația la companie, inclusiv cu o ofertă publică secundară de vânzare de acțiuni pe BVB

La București, piața a fost destul de animată, atât prin prisma osiclațiilor intraday, cât și rulajul de 43,88 milioane lei (9,43 milioane euro). Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, cele mai mari schimburi, în valoare de 11,67 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 0,42%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune.

Pe volume echivalente cu 6,31 milioane lei, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 1,26%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, similar cu ultima valoare de tranzacționare a anului trecut.

Interesul pentru titlurile bancare arată o prezență a investitorilor instituționali nerezidenți, de obicei aceștia luând expunere pe România în principal prin aceste 2 vehicule de investire care dețin ponderea indicelui MSCI pentru piața locală.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 10,19 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), car eau staționat la prețul de 0,9600 lei/acțiune. Celelalte fonduri închise de la cota BVB, cele ale SIF, au avut, în schimb o zi negativă, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI, singurul cu închidere sub referință azi, +0,35%, la nivelul de 37.150,48 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
banca transilvania
brd
fondul proprietatea
digi
transgaz
electrica
bvb
bursa